10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Cuprins:

Ce dă eleganță unei grădini?

Din experiența noastră, o grădină cu adevărat stilată are cel puțin trei elemente importante: atracție atemporală, funcționalitate și buna administrare. Materialele folosite, proporțiile și stilul de plantare pot diferi, nu există o formulă magică. Cu toate acestea, la fel ca îmbrăcămintea, designul interior sau arhitectura, grădinile care sunt proiectate și construite de experți în domeniul lor sunt cele care rămân stilate pentru totdeauna.

Grădini cu aspect atemporal

Hai să ne gândim la grădinile care rămân atractive peste ani și ani. Ce au în comun? În primul rând, sunt bine construite și bine îngrijite și iubite. Se îmbină armonios cu mediul înconjurător și s-au adaptat în timp la acesta. Sunt grădini care „cresc” cu proprietarii…o grădină atemporală se potrivește nevoilor vremii. Poate că este o grădină de petrecere care se transformă într-o zonă de joacă pentru copii, un refugiu pentru adolescenți, locul liniștit al mamei, zona de relaxare a tatălui, un loc confortabil pentru persoanele în vârstă.

Investiția în Amenajare grădini Cluj durează o viață și mai mult. Celălalt aspect al unei grădini atemporale care este important este că ar trebui să adauge valoare proprietății.

O grădină elegantă dar și funcțională

Funcționalitatea este atât de importantă într-o grădină! Este de dorit ca această Grădini amenajate cu stil, dar asta nu te ajută cu nimic dacă nu o poți folosi, nu te poți bucura de spațiul acela verde. Atunci când ai în vedere schimbarea spațiului verde – indiferent că este vorba despre amenajarea grădinii, a curții, a unui spațiu verde pentru birouri sau a unui spațiu verde mai mare, de peste 200 mp -, orice peisagist bun te va întreba cum dorești să utilizezi spațiul. Și lista va fi mai lungă decât crezi la prima privire.

Va trebui să răspunzi la întrebări de genul:

 • Unde vei dori să mănânci micul dejun sau să bei cafeaua în diminețile însorite?
 • Care va fi locul acoperit pentru a lua masa în aer liber chiar și în serile reci de toamnă?
 • Care va fi locul pentru a te distra împreună cu prietenii și familia?
 • Este grozav și să ai, poate un loc liniștit și intim unde să te poți ascunde în timp ce vorbești la telefon sau participi la o întâlnire online?
 • Unde va fi zona de joacă pentru copii și animale de companie?
 • Care va fi zona pentru straturile de fructe și legume proaspete?
 • Care va fi și cum va arăta traseul între casă și stradă/magazie/garaj?
 • Vei avea un loc special pentru gunoi sau o magazie pentru biciclete?
 • Te vei bucura de o bucătărie în aer liber?
 • Cum va arăta zona ta de relaxare?

Reține te rog că un spațiu în aer liber care arată fantastic, dar care îți face viața mai dificilă poate fi descris cu greu ca elegant.

Buna administrare a unei grădini

Toate grădinile cu stil au un lucru în comun: Îngrijire grădini și spații verzi Cluj. În lumea modei, stilul și îngrijirea merg mână în mână. Este la fel pentru grădini. A construi o grădină elegantă înseamnă a construi ceva pe care proprietarii săi îl poată întreține cu ușurință.

Urăști tăiatul ierbii?

Ori amenajezi o grădină fără Gazon natural Cluj – ceea ce te-ar vitregi de o pată importantă de verde -, ori folosește tehnologia care poate Întreținere gazon și spații verzi pentru tine cu ajutorul mașinilor de tuns robot.

Nu te pricepi la tăieri?

Există opțiuni și pentru tine: alege plante ușor de întreținut, care au grijă în mare măsură de ele însele sau alocă buget pentru vizitele regulate de întreținere ale unui peisagist de încredere.

 

10 idei de amenajare care adăuga stil și funcționalitate

 1. Fii îndrăzneț cu formele

O grădină este un loc perfect pentru a deveni creativ. La urma urmei, este spațiul tău, așa că îndrăznește și fă-l exact așa cum vrei tu să fie!

Iar una dintre modalitățile de a crea un efect îndrăzneț, dar jucăuș, este să experimentezi proporțiile și forma.

Spre exemplu, combină un gard viu imens de fundal împreună cu niște bile din buxus, pentru a atrage privirea în jurul spațiului. Globurile rotunde de Allium giganteum poartă tema sferică mai departe și adaugă o doză intensă de violet amenajării. Aceste forme pot echilibra frumos niște linii mai unghiulare pentru zona de odihnă și chiar un element de apă în formă de pătrat.

 

 1. Divizează zonele cu ajutorul unui iaz modern 

Un iaz este o modalitate sigură de a crea o atmosferă relaxată în grădina ta. Stropirea blândă a unei păsări care poposește pentru a se scălda pe o margine de iaz de mică adâncime, reflexele ondulate ale apei care prinde soarele, oferă o experiență multi-senzorială. Iar pentru un iaz și mai atractiv poți opta pentru nuferi, pești de aur și alte accesorii acvatice.

Dar de ce să nu dublezi scopul și să folosești apa ca despărțitor, pentru a separa diferite zone din grădina ta?

Spre exemplu, pentru a crea un spațiu de relaxare ascuns, retras față de restul parcelei, poate cu un acces pe o pasarelă asemănătoare unui pod.

 1. Optează pentru o paletă potrivită de culori

Rareori poți greși cu o paletă de alb și gri. Aceste tonuri adaugă o senzație de spațiu și liniște unei zone în aer liber și lasă plantele să strălucească. Materialele contemporane folosite pentru amenajarea grădinii pot include podele compozite și pavaje din porțelan pentru a crea un spațiu relaxat, dar sofisticat. Locul de foc și câteva felinare cromate dau o notă finală minunată.

 1. Împarte grădina pe niveluri

Dacă te gândești la o reproiectare completă a grădinii, ia în considerare includerea de niveluri diferite. Nu numai că rezolvă problemele unei parcele în pantă, dar ajută și la crearea de zone diferite. Poate dorești să incluzi un spațiu pentru gătit și luat masa, o zonă de relaxare mai informală și după, o zonă de joacă pentru copii cu gazon, de exemplu.

 1. Crează un flux interior-exterior

Grădina ta este o extensie a casei tale sau a spațiului de birouri, așa că pune-le împreună, subliniind legătura dintre exterior și interior. Spre exemplu, ușile glisante sau pliante ajută la deschiderea casei către grădină, dar există și alte trucuri pe care le poți folosi. Poți utiliza plăci de gresie sau lemn similare pe terasa ta. ca și în camera de cealaltă parte a ușilor. Apoi, optează pentru un mobilier de calitate pentru zonele de relaxare și adăugă accesorii familiare, cum ar fi perne și pături, pentru o senzație de acasă.

 1. Experimentează stiluri interesante

De ce să nu te joci cu aspectul pavajelor, pentru a crea un design care este interesant pentru ochi? Spre exemplu, poți folosi un pavaj din scânduri de piatră naturală și pietriș pentru a crea o alee către fundul grădinii, intercalată cu ierburi pentru un plus de interes și textură.

 1. Instalează o pergolă dar și accesorii din piese de artă

Structurile precum pergolele adaugă o umbră binevenită unei grădini însorite, orientate spre sud, dar sunt utile și pentru a delimita diferitele zone ale spațiilor exterioare sau pentru susținerea plantelor cățărătoare. Instalează o pergola pentru a defini zona de relaxare sau de luat masa. Poți chiar să construiești una folosind un ghid online, dacă ai puține cunoștințe de bricolaj.

Pentru o amprentă artistică și mai mult stil, instalează și alte accesorii, chiar piese de artă realizate din metal suficient de solid pentru a susține plante cățărătoare, sau mobilier ornamentat.

Mobilierul de grădină este la fel de important pentru o amenajare cu stil precum plantarea și pavajul, așa că alege cu înțelepciune. Spre exemplu, chiar și cel mai modern mobilier poate da bine într-un cadru de grădină mai tradițional, așa că nu îți fie teamă să amesteci stilurile dacă ai identificat ceva ce chiar îți place.

 1. Mănâncă cu stil în aer liber

Indiferent dacă incluzi sau nu o zonă de gătit în amenajarea grădinii, un spațiu de luat masa în aer liber este un plus minunat pentru zilele însorite de vară.

Poți opta pentru un farmec artistic sau de ce nu, unul rustic cu felinare cu șnur pentru iluminarea de ambient. Dacă ai oaspeți, un set de veselă specială pentru mesele în aer liber poate ridica o banală cină în grădină la statutul de petrecere.

 1. Adaugă texturi cu tușeuri rustice

Dacă îți place senzația de ”freamăt de viață” în grădină, ai putea prefera culori și texturi rustice în spațiul tău verde.

Poți paria pe o atmosferă boho, completată cu podele și scaune construite din scânduri reciclate din schele și paturi înălțate făcute din traverse de cale ferată.

Un mobilier din ratan, un iluminat cu sfori și o vopsea neagră pentru gard pot completa aspectul.

 1. Planifică cu atenție iluminarea și chiar amenajează un cinema în aer liber

Finisajele au un impact la fel de mare ca fiecare alt aspect al amenajării într-o grădină, așa că acordă la fel de multă atenție iluminatului și accesoriilor, precum plantării. Poți construi o cameră de zi în aer liber cu o combinație de iluminare pentru a crea atmosferă, inclusiv lămpi de masă. Ia în considerare iluminarea plantelor sau copacilor importanți precum și a oricăror poteci și zone de locuit cheie.

Adaugă un element oau!, un cinema în exterior.

Nu este o soluție pentru toate anotimpurile, dar un cinematograf în aer liber poate fi un adevărat lux în lunile mai calde, cu seri blânde. Proiectoarele portabile pentru exterior sunt disponibile la toate categoriile de preț, așa că investiția într-unul – împreună cu un ecran – este o idee grozavă dacă vrei să te bucuri de nopți de film împreună cu invitații tăi de acasă sau de la firmă. Adăugă niște pături de picnic și perne îmbietoare, floricele de porumb și…gata!

 

3 trenduri pentru grădini stilate

Poate deloc surprinzător, în vara lui 2022 experții au remarcat că în ultimele 12 luni avusese loc o creștere uriașă a proprietarilor care doresc zone verzi de ultimă generație, „de spectacol” pentru luat masa și divertisment în aer liber.

Zonele cu pardoseală sunt proiectate cu iluminare inclusă, încălzire și zonă de umbră, astfel încât spațiul să poată fi folosit pe tot parcursul anului. Adesea, tușele finale fac o punte către următorul nivel de amenajare.

De asemenea, se observă că oamenii se gândesc mult la durabilitate și la construirea lucrurilor pe termen lung. Cumpărătorii sunt mai exigenți atunci când aleg materialele; ei vor să știe cum vor arăta acestea zece ani mai târziu, dacă vor îmbunătăți spațiul exterior pe termen lung sau îl vor urâți, dacă vor fi greu de întreținut etc.?

Popularitatea programelor TV de amenajare a grădinilor se traduce în faptul că proprietarii au adesea o idee mai fermă despre aspectul spațiului și despre emoția pe care își doresc să o experimenteze atunci când petrec timpul în grădina lor.

 

Sfaturi generale pentru amenajarea grădinii

De câteva idei este bine să ții cont atunci când dorești să amenajezi o grădină pe care să o iubești în anii care vin:

 • Ai încredere în profesioniștii în amenajare/grădinărit, deoarece aceștia sunt destul de bine pregătiți atunci când vine vorba despre tipul de sol, expunere la soare/umbra/vânt etc. plus, lucrul cu ei economisește timp prețios și bătăi de cap.
 • Aruncă o privire de ansamblu asupra grădinii tale, află cât mai multe despre poziția, direcția și perspectiva grădinii. Acest lucru nu numai că va afecta plantarea, ci poate dicta modul în care vei folosiți spațiul în viitor.
 • Planifică înainte de a planta. Gândește-te la acces și la ce dorești să folosești grădina: să plantezi și să crești legume, să faci plajă, să mănânci în aer liber sau pur și simplu să te așezi să savurezi o ceașcă de ceai sau cafea într-o dimineață însorită?
 • Nu planta niciodată un copac prea aproape de casă, deoarece ar putea influența într-un mod negativ acoperișul, priveliștea, cantitatea de lumină solară care intră în casă.. Ia întotdeauna în considerare înălțimea și lungimea ramurilor copacului la maturitate.
 • Nu uita de aranjamentele cu flori!

Cheia pentru o grădină frumoasă este plantarea florilor potrivite în locurile potrivite. Când nu ești sigur(ă) ce flori să alegi, profesioniștii noștri te pot ajuta să îți dați seama ce tip de stil ți se potrivește cel mai bine și ce opțiuni se vor mixa armonios.

Dacă nu ești pregătit(ă) să dedici mult timp, atunci nu alege plante care necesită multă întreținere.

De asemenea, ia în considerare dimensiunea plantelor/florilor și cum vor arăta în grădina ta frumoasă, înainte de a le cumpăra.

 • În sfârșit, petrece cât mai mult timp în propria ta grădină.

Prin monitorizarea modului în care plantele tale sunt afectate de climă, ce fel de animale ar putea apărea și orice alte probleme care ar putea apărea – insecte, prea multă sau insuficientă ploaie  – vei deveni un expert în grădinărit.

 

Construiește-ți grădina ta cu stil

Echipa Unique Landscaping este specializată în construirea de grădini cu amprentă artistică. Amenajăm grădini în Cluj, iar pentru grădini mai mari de 500 mp ne deplasăm și în Sibiu, Oradea, Arad, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud sau oriunde în România pentru ca tu să poți beneficia de lucrări realizate de unii dintre cei mai buni experți în grădini.

Oferim o gamă largă de servicii de amenajări grădini, tocmai pentru a putea livra alegerea pe care o cer și o așteaptă fiecare din clienții noștri. Dacă dorești să discuți ideile tale pentru îmbunătățirea propriului spațiu în aer liber, de acasă sau de la firmă, sună-ne pentru a stabili o întâlnire.

(surse: manorlandscapes.com, gardeningetc.com , professionalbuildersmerchant.co.uk)

Servicii amenajări grădini cu stil la Unique Landscaping Cluj

Uniquelandscaping-proiectare-gradini

Proiectare Grădini

Proiectăm grădini, parcuri și spații verzi care pun în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică și urbanism.

Planificăm atent produsul finit cu ajutorul unor minuțioase simulări 3D, care conturează fidel imaginea finala a proiectului dedicat spațiului de interes.

Oferim servicii de amenajare grădini în Cluj Napoca și în localități învecinate. Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, venim în toată Transilvania

Citește despre servicii complete de proiectare grădini...

Uniquelandscaping-gazon

Montare, însămânțare gazon

Gazonarea terenului se poate efectua prin două metode: fie prin însămânțare, fie prin montarea rulourilor de gazon.

Fiecare soluție are avantajele proprii și se aplică numai în anumite cazuri.

Alegem soluția care se pretează cel mai bine grădinii dumneavoastră.

Citește despre servicii complete de montare sau însămânțare gazon...

Amenajare gradini

Amenajări grădini

Spațiile verzi sunt binecunoscute pentru beneficiile lor estetice, ecologice și psihologice.

Gândite de noi ca opere de artă desprinse din natură și create cu ajutorul naturii, ele scot omul din trepidația cotidiană, iar specialiștii confirmă virtuțile lor recreaționale, prin ruptura față de trepidația urbană.

Timpul petrecut în natură este mai mult decât odihnă, deoarece crește măsurabil puterea de concentrare și remontează psihicul.

Citește despre servicii complete de amenajări grădini...

Uniquelandscaping-sisteme-irigatii

Servicii sisteme de irigații

Cei mai mulți dintre clienții noștri aflați la a doua amenajare de spații verzi înțeleg perfect beneficiile unei investiții de plecare în sisteme de irigații automatizate.

Despre utilitatea acestora, proprietarii de spații verzi se conving adesea din propria experiență, suportând costuri suplimentare.

Citește despre servicii complete de irigații gazon..

Întreținere spații verzi cluj

Întreținere spații verzi

Spațiile verzi amenajate de Unique Landscaping sunt gândite cu precizie, conform unei estetici care include păstrarea armoniei și atractivității indiferent de anotimp sau lumina dintr-un anume moment al zilei.

Pentru că ele să-și păstreze aspectul creat la dorința posesorului, este necesară întreținerea atentă, conformă cu un program personalizat pentru fiecare spațiu de specialiștii Unique Landscaping și executat cu echipamente profesionale.

Citește despre servicii complete de întreținere spații verzi...

Comercializare-plante-uniquelandscaping

Comercializare plante ornamentale

Dispunem de peste 2.500 de specii și varietăți de plante care pot fi aduse oricând la comandă din rețeaua noastră vastă de pepiniere specializate.

Gama de plante cuprinde arbori și arbuști, de la dimensiuni mici, până la peste 10-15 metri înălțime, bonsai, plante cu forme (topiary), nenumărate specii de tufe și ierburi decorative, plante cu flori.

Citește despre comercializare plante ornamentale...

Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp