Întrebări despre grădinărit și răspunsuri de la specialiști peisagiști

Asset 11uniquelandscaping

Pagina întrebări despre grădinărit și răspunsuri de la specialiști peisagiști dorește să vă ofere vouă, cititorilor noștri, o sursă credibilă de informare în acest domeniu frumos și provocator.

Suntem membri ai Societății Regale Britanice de Horticultură și ne ocupăm de amenajări de grădini în primul rând din pasiune.

Pentru că lucrăm cu materie vie, vă ajutăm să înțelegeți natura și să puteți preîntâmpina probleme care pot apărea în oricare dintre etapele importante ale existenței unei grădini sau spațiu verde: proiectare, amenajare sau reamenajare, întreținere.

Vă putem oferi informații profesioniste în legătură cu:

 • proiectare computerizată grădini sau spații verzi;
 • amenajare sau reamenajare grădini;
 • întreținere spații verzi;
 • montare rulori de gazon sau însămânțare gazon natural;
 • configurare și instalare sisteme de irigații;
 • achiziție de plante ornamentale pentru grădini și spații verzi;
 • întreținerea grădinilor
 • întrebări generale despre peisagistică și mai ales grădini speciale, cu o amprentă…artistică.
 • întrebări generale despre plante pentru grădina sau spațiul verde.

Răspunsurile sunt formulate de membri echipei Unique Landscaping: arhitecți, designeri și peisagiști care lucrează împreună de ani de zile.

Cu alte cuvinte, aici este locul ideal pentru a afla răspunsuri la întrebările despre grădina ta.

Vă încurajăm să căutați idei de amenajare a grădinii în funcție de anotimp sau de importanța spațiului verde pentru tine personal sau pentru colegii de la service, pe blogul nostru.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Care sunt 3 sfaturi pentru cineva care nu știe de unde să înceapă atunci când dorește să își amenajeze grădina?

  Amenajarea grădinii, indiferent dacă este vorba despre un spațiu verde nou sau despre o reamenajare, poate fi provocatoare pentru ne-specialiști.

  Dacă doriți să vă bucurați de o grădină care să rămână atractivă peste ani și ani, ar fi bine să fiți atenți la câteva aspecte, printre care:

  • căutați o firmă de peisagistică cu experiență, cu experți în echipă și care oferă servicii complete, de la proiectarea grădinii și până la instalarea sistemului de irigații, montarea gazonului și întreținerea grădinii gata amenajată;
  • aruncați o privire asupra portofoliului și selectați cea mai bună firmă de peisagistică raportat la nevoile voastre, bineînțeles citind părerile altor clienți;
  • rețineți faptul că amenajarea grădinii sau spațiului verde trebuie să ducă la creșterea valorii proprietății.
 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Sunt un grădinar începător, mutat recent într-o proprietate nouă, cu o grădină orientată spre sud-est. Doresc să amenajez o grădină cu tematică pentru cabane. Orice sfat referitor la plantele potrivite ar fi foarte bine venit. Mulțumesc.

  O grădină orientată spre sud-est ar trebui să beneficieze în mod normal de o cantitate suficientă de soare, ceea ce înseamnă că puteți încerca plante precum: Delphinium, Geranium, Foxgloves, Nepeta, Clematis și Wisteria, pentru a aminti doar câteva.

  Dacă abia v-ați mutat și încă nu ați avut ocazia să vă observați grădina, sfatul nostru ar fi să așteptați cel puțin până în sezonul de vară, pentru a avea o imagine clară asupra plantelor existente deja în grădină. În acest fel puteți identifica ce aveți, ce vă place și ce nu vă place. Dacă nu sunteți siguri despre o anumită planta, puteți să ne contactați.

  Una dintre regulile de bază ale unei grădini este „planta potrivită în locul potrivit”. Aceasta înseamnă că plantele au condiții de creștere preferate și trebuie să le luați în considerare, altfel nu se vor dezvolta armonios.

  De asemenea, este bine să cartografiați soarele din grădina dvs., pentru ca plantele care au nevoie de soare din plin să fie plasate astfel încât să poată beneficia de acesta, iar plantele cărora le place umbra sau soare parțial să fie plantate la locul corespunzător.

  Și tipul solului – greu, ușor, acid sau alcalin- trebuie luat în considerare. Pe etichetele plantelor vei găsi și condițiile ideale de creștere în ceea ce privește solul.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Am o zonă destul de uscată, care face plantarea dificilă. E vorba despre o grădină mai degrabă lungă și îngustă, cu alei pavate cu piatră, și cu straturi pentru plante pe ambele laturi ale aleilor. Ce îmi recomandați pentru a înfrumuseța grădina?

  Vă recomandăm ierburi ornamentale care s-ar potrivi bine cu piatra, sunt în general ușor de cultivat și vor tolera solul mai uscat.

  De asemenea, există câteva plante care arată bine în combinație cu ierburi, precum Allium, Achillea și Crocosmia.

  În plus, dacă zona este uscată, cu soare, puteți cultiva lavandă și ierburi aromatice precum: rozmarin, salvia și cimbrul. 

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Am în grădină câteva exemplare bătrâne de Liliac de vară (Buddleja) și aș dori să îi toaletez. Cum procedez?

  Multe tipuri de Buddleja trebuie tunse imediat după înflorire. Dacă tăierea se face mai târziu în cursul anului, înflorirea poate fi redusă în următorul sezon. Așadar, după ce florile s-au scuturat, probabil cândva în luna august, ar fi perioada potrivită din an pentru o toaletare.

  Pentru a obține întinerirea acestor arbuști am recomanda tăierea a aproximativ o treime din tulpini, fie la un lăstar lateral, fie la nivelul solului. Unele flori vor fi compromise în sezonul următor, dar după aceea veți tăia din nou în același mod, anul viitor. În timp, veți obține reducerea dimensiunilor arbustului, controlându-i creșterea în fiecare an, fără însă a risca ca acesta să fie afectat negativ de tundere.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Cât de des trebuie să ud grădina?

  În primul rând trebuie să luați în considerare amplasarea grădinii față de soare. Mai multă lumină solară înseamnă o rată mai mare de fotosinteză – ceea ce duce la un necesar mai mare de apă.

  În lunile de vară oricum plantele pierd mai multă apă pentru a menține o temperatură optimă, iar apa se va pierde și prin sol – ceea ce înseamnă că e necesară mai multă apă.

  Lunile de toamnă reduc rata de transpirație prin frunze, iar umiditatea constantă de la nivelul solului face ca acesta să nu se mai usuce atât de ușor – deci puteți reduce udările.

  În timpul iernii, plantele sunt în repaus, ceea ce înseamnă o rată mai mică de fotosinteză, coroborată cu lumina slabă a soarelui, duce la o nevoie de apă redusă la minimum.

  În concluzie, frecvența de udare de care are nevoie plantele se schimbă în funcție de sezon, iar cel mai bun mod de a evalua dacă trebuie udat este să verificați solul.

  Udați plantele atunci când primii doi centimetri ai solului se usucă.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Care este înălțimea la care recomandați să fie tuns gazonul?

  Există mai mulți factori care determină înălțimea de tăiere a gazonului. Printre acești factori menționăm:

  Prima tăiere – recomandată la aproximativ 7 cm, dar abia după ce firul de iarbă a crescut la aproximativ 10 cm înălțime.

  Tăierea de primăvară – se recomandă o revigorare a gazonului, după iarnă, adică se face o tăiere mai joasă a firelor de iarbă, astfel încât să permită îndepărtarea firelor uscate, fie mecanizat, fie manual.

  Tăierile din timpul anului – se recomandă ca în perioadele ploioase iarba să fie tunsă la o înălțime de 5-6 cm, pentru a permite o uscare a solului mai rapidă iar în perioadele uscate la 7-8 cm înălțime, pentru a reduce pierderea de apă prin evaporare.

Vă așteptăm întrebările completate în formularul de mai jos, iar cu cât ne descrieți mai detaliat situația, cu atât vă vom putea sfătui mai bine.

  Completeaza formularul de mai jos pentru a primi un răspuns de la specialiștii noștri în amenajări de grădini și spații verzi.

  Uniquelandscaping div98

  Noutăți din amenajări grădini și spații verzi

  Asset 7uniquelandscaping
  Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

  Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

  Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

  10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

  10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

  Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.

  Unique landscaping la deco days 2023

  Unique Landscaping la Deco Days 2023

  Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
  Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

  Amenajări grădini, spații verzi, parcuri în Transilvania

  Asset 7uniquelandscaping
  Uniquelandscaping-proiectare-gradini

  Amenajări Grădini Cluj

  Realizăm proiecte de amenajări grădini în Cluj-Napoca, preponderant în zonele unde sunt case și firme mari care optează pentru amenajarea spațiilor verzi, precum: zona Centru, cartierele Europa, Buna Ziua, Andrei Mureșanu, Gheorgheni, Gruia, Borhanci dar și în localitățile din jurul orașului, care au cunoscut o dezvoltare imobiliară explozivă în ultimii ani: Feleac, satul Gheorgheni, Dezmir, Florești, Chinteni.

  Amenajare gradini

  Amenajări grădini și spații verzi Alba

  De peste 8 ani, ne lăsăm inspirați de tradiția amenajării de grădini reflectată de activitatea Societății Regale și aducem la Cluj cele mai recente trenduri în amenajarea de grădini.

  Și nu doar în Cluj ci, pentru grădini complexe, cu suprafețe de peste 500 mp, și în Alba sau alte județe ale României. 

  Întreținere spații verzi cluj

  Amenajare grădini Sibiu

  Unique Landscaping oferă servicii premium de amenajare grădini în Cluj dar, pentru grădini mai mari de 500 metri pătrați, ne deplasăm și în Sibiu sau alte județe din Transilvania.

  Echipa noastră este formată din experți care își ajută fiecare client începând de la etapa de consultanță, la proiectare, și în toți pașii de execuție a proiectului de amenajare a grădinii sau spațiului verde.

  Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp