Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă. O zăpadă târzie sau precipitații excesive pot face solul prea umed și instabil pentru o plantare de succes. De asemenea, dacă o perioadă ploioasă prelungită este urmată de o perioadă caldă și uscată, arborii și arbuștii noi pot avea de suferit; stresul manifestându-se prin frunze pârjolite și o creștere încetinită. Având în minte toate acestea, plantarea în sezonul de toamnă devine o alternativă atractivă.

Beneficiile plantării de toamnă

Plantarea în sezonul de toamnă are beneficiile ei, ca și plantarea în primăvară. Dar hai să vedem comparativ, care sunt avantajele plantării toamna.

În primul rând, temperaturile sunt de obicei reci, determinând plantele să piardă mai puțină apă prin frunze, din cauza transpirației, decât ar face-o pe vreme caldă. Acest lucru permite plantelor să sufere mai puțin și să aibă mai multă energie pe care să o direcționeze către dezvoltarea de rădăcini.

Atunci când temperatura aerului scade sub cea a solului, creșterea lăstarilor încetează dar rădăcinile continuă să se dezvolte până când solul scade sub 4 grade Celsius.

În plus, toamna tinde să vină cu precipitații semnificative, ceea ce ajută și plantele lemnoase să se stabilească. Un sistem radicular sănătos și bine stabilit contribuie în mare măsură la asigurarea unei creșteri viguroase în primăvară.

Riscurile plantării de toamnă

Plantarea în sezonul de toamnă nu este lipsită de riscuri, iar șansele de uscare a plantelor cresc cu cât operațiunea este făcută mai aproape de momentul primului îngheț. Sfatul experților este să oferi plantelor cel puțin șase săptămâni de vreme blândă pentru a asigura creșterea rădăcinilor înainte ca temperaturile să scadă până la îngheț. De cele mai multe ori acesta poate veni în luna noiembrie.

Cum alegi arborii și arbuștii potriviți pentru plantarea de toamnă

Ca regulă generală, foioasele sunt mai potrivite pentru plantarea de toamnă decât plantele veșnic verzi. Plantele veșnic verzi, cum ar fi rododendronii, pierd apă prin frunze pe tot parcursul iernii și sunt mai expuse la stres în perioada de iarnă dacă rădăcinile lor nu sunt încă stabilizate. Plantele cu rădăcini superficiale, fibroase sunt de obicei cele mai bune alegeri pentru plantarea de toamnă, deoarece se recuperează mai repede decât cele cu rădăcini pivotante mari și groase.

Din acest motiv, arbori și arbuști precum magnolia, arborele de lalea, stejarul sau ginkgo sunt mai potrivite pentru plantarea în primăvară. Speciile de foioase care răspund bine la plantarea de toamnă includ teiul, arțarul, păducelul sau ulmul iar dintre arbuști: liliacul și forsiția.

Cum îngrijești grădina după plantarea de toamnă

Pentru a avea succes cu plantarea de toamnă trebuie să ai grijă să alegi plante sănătoase și să le îngrijești corespunzător după plantare. Atunci când achiziționezi plantele, asigură-te că alegi doar plante intacte, fără boli și ramuri moarte sau rupte și fără semne de deteriorare a rădăcinilor. După plantare, arborii și arbuștii noi trebuie udați cel puțin o dată pe săptămână, până vremea ajunge la temperaturi de îngheț. Momentul venirii iernii este din ce în ce mai imprevizibil și chiar și plantele rezistente ar putea să nu supraviețuiască dacă condițiile meteo devin brusc severe, în special la începutul iernii. Cu toate acestea, plantarea de toamnă este o opțiune excelentă pentru toți pasionații de grădinărit.

Îngrijirea ulterioară

Arbuștii se vor stabiliza în primul an, dar arborii vor avea nevoie de mai mult de un an pentru a dezvolta un sistem de rădăcini adecvat. Așa că nu te aștepta să vezi prea multă creștere deasupra solului, în primul sezon. După această fază însă, majoritatea copacilor vor crește între 1-2,5 cm în diametru și câțiva centimetri în înălțime, în fiecare an. Este indicat să continui să uzi ori de câte ori solul este uscat. Un copac cu diametrul de 5 centimetri va avea nevoie de circa doi ani până să poată să supraviețuiască singur, fără o udare suplimentară.

În general experții consideră că plantele nu au nevoie de administrarea de îngrășământ cu azot în primul an, când au o capacitate mică de a absorbi nutrienți. De fapt, îngrășămintele care conțin nutrienți solubili pot inhiba creșterea rădăcinilor. Așa încât, este indicat să aștepți până în primăvara următoare și abia atunci să aplici un îngrășământ cu eliberare lentă peste zona rădăcinii, respectând recomandările acestuia.

O altă recomandare privind îngrjirea ulterioară plantărilor de toamnă este să nu faci nicio tăiere majoră; limitează-te la a îndepărta numai ramurile sau tulpinile moarte sau afectate. Identifică partea ce va deveni trunchiul central de pe copac și taie vlăstarii concurenți.

Începând cu al doilea an, aplică tăieri în sezonul de repaus, așa cum sunt necesare pentru a da o formă și o structură bune, în special pe copacii de foioase de înălțimi mari. Volumul tăierilor va depinde de cât de bine a fost pregătit copacul în pepinieră, dar oricum este prudent să aplici tăieri minime până când copacul este bine stabilizat și crește viguros în noua locație. Verifică dacă arborii, arbuștii și florile nou plantate prezintă daune cauzate de insecte sau boli, identifică dăunătorul și consultă experții pentru a lua decizii informate înainte de a aplica orice tratamente.

Dacă procesul de amenajare a grădinii sau de întreținere a ei, în orice anotimp ți se pare greoi și anevoios, sau dacă pur și simplu ai nevoie de o grădină frumos amenajată și cu atenție la detalii, cu plante care rezistă în timp, apelează la o firmă de amenajări grădini.

Echipa Unique Landscaping este specializată în construirea de grădini cu amprentă artistică în Cluj iar pentru grădini mai mari de 500 mp specialiștii noștri în amenajări grădini se deplasează și în alte județe ale României. Lucrăm cu unii dintre cei mai buni experți în grădini, pentru a fi siguri că spațiul tău verde va arăta așa cum ți-l dorești, fie că îl amenajăm toamna sau în alt sezon

 

Te-ar putea interesa

Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Luna august este sinonimă cu vacanțele însorite și călătoriile și s-ar putea ca, în graba de a evada de acasă, să uiți de întreținerea grădinii. Iată o mică listă cu lucrări de finalizat înainte de plecare. Dacă le bifezi, poți fi sigur(ă) că la întoarcere grădina ta va arăta la fel de bine întreținută ca și înainte. În timp ce tu te bucuri de vacanță, grădina ta experimentează o schimbare dramatică pe parcursul lunii august. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ai grijă de grădina ta, chiar și de la distanță.

citește mai mult
10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

E miezul verii iar grădinile sunt pline de culoare și parfum! Întotdeauna există o mulțime de muncă de făcut în grădină, dar poate că acum e momentul perfect pentru a profita la maximum de serile lungi de vară, să te relaxezi și să te bucuri de roadele muncii de la începutul anului. Parfumul florilor, precum trandafirii și Caprifoiul, umplu aerul, mai ales spre sfârșitul zilei. Savurează momente liniștite alături de familie, poate la o înghețată sau în jurul piscinei, sau organizează o petrecere ad-hoc în grădină, cu mai mulți invitați! Orice ai alege, lasă lucrările de întreținere pentru a doua zi sau, și mai bine, planifică totul din timp cu ajutorul tehnologiei moderne cum ar fi un sistem automatizat de irigat cu wifi.

citește mai mult
Cum îngrijim grădina primăvara

Cum îngrijim grădina primăvara

Aerul de primăvară îi însuflețește pe grădinari poate mai mult decât pe oricine. Îi face să ardă de nerăbdare să își pună salopetele de lucru și să ajungă în grădină.
Sunt multe lucrări de făcut odată cu renașterea naturii, începând de la banala dar necesara curățenie și până la plantări noi sau chiar restructurări ale spațiilor grădinii.

citește mai mult
9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

Odată ce temperaturile scad avem tendința de a ne cuibări în așternuturi, la cald, eventual în fața unui film bun, în detrimentul lucrului în grădină. Totuși, natura își vede de cursul ei iar grădinarii adevărați știu că trebuie să aibă grijă de spațiul verde, pregătindu-l pentru lunile cu vreme rece și întunecată pentru a putea să se bucure de grădină la primăvara viitoare. Întrebarea care se pune este, cu atâtea sarcini de făcut în grădină, ce este cu adevărat important?

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp