Cum îngrijim grădina primăvara

Aerul de primăvară îi însuflețește pe grădinari poate mai mult decât pe oricine. Îi face să ardă de nerăbdare să își pună salopetele de lucru și să ajungă în grădină.

Sunt multe lucrări de făcut odată cu renașterea naturii, începând de la banala dar necesara curățenie și până la plantări noi sau chiar restructurări ale spațiilor grădinii. Este minunat atunci când le poți face pe toate chiar tu, dar dacă te simți nesigur(ă), caută un inginer peisagist profesionist care să te poată ajuta.

 

CUPRINS:

 

Lucrări de întreținere a grădinii, primăvara

La fel ca multe plante din grădină, și iarba ar putea avea nevoie de o renaștere, primăvara. Aceasta presupune aerisirea, scarificarea, curățarea și fertilizarea gazonului, ajutând astfel iarba să se regenereze și să aibă o creștere viguroasă.

Și desigur, curățarea marginilor gazonului contribuie la menținerea unui aspect general frumos. Prima tăiere a anului ar trebui să fie făcută cu lamele de tuns setate astfel încât să ajute la îngroșarea ierbii.

De asemenea, nu uita că plivitul buruienilor va ajuta iarba să beneficieze de toți nutrienții și de umiditatea disponibilă în sol.

Un impuls pentru gazon

Iată un mic ghid publicat de gardenersworld.com, pentru a oferi gazonului un impuls de primăvară, în 5 pași:

  • Aerați pentru a preveni îmbinarea gazonului cu apă. Acest lucru este deosebit de important mai ales dacă iarna a fost deosebit de umedă. Dacă gazonul este încă moale, poți să-l înțepi cu o furcă de grădină, la fiecare 15 cm. Dar de asemenea, poți cumpăra sau închiria un aerator profesional.
  • Refă marginile folosind o cazma cu vârf ascuțit. Poți face acest lucru cu ochiul liber, dar vei obține un rezultat mai bun urmând linia unei scânduri, unei sfori întinse – pentru linii drepte -, sau a unui furtun șerpuit – dacă dorești să obții curbe perfecte.
  • Pentru a încuraja o creștere cât mai viguroasă a ierbii, scoate mușchiul sau buruienile din gazon cu ajutorul unei greble de gazon.
  • Hrănește iarba – stropind uniform toată suprafața – cu un amestec de îngrășăminte pentru gazon, pentru a-i oferi echilibrul perfect de nutrienți, ideal cu eliberare prelungită pentru restul sezonului. Astfel iarba ta va fi mai verde și suficient de rezistentă pentru a rezista traficului din vară.
  • Udă bine iarba, pe toată lungimea firului, pentru a spăla îngrășământul și a-l împinge în sol, evitând astfel arderea ierbii și permițând rădăcinilor să îl absoarbă.

Accesorii și reamenajări a grădinii în primăvară

Poate simți nevoia să redecorezi, să cumperi accesorii și decorațiuni grădină exterior, echipamente noi sau chiar să reamenajezi unele zone ale grădinii tale.

Pentru a recicla deșeurile de grădină din sezonul care stă să înceapă, poți construi sau cumpăra un nou coș de compost în care să reciclezi.

Dacă ești un împătimit al vieții sălbatice, poți atrage în grădina ta mai multă faună sălbatică prin săparea unui iaz nou sau instalarea unui nou accesoriu la cel deja existent – de exemplu o mica platformă pe care să se poată așeza albinele, să bea apă.

Adăugarea accesoriu de apă în grădină nu trebuie să coste o avere. Ceva simplu precum un vas de apă cu un design atractiv poate avea un impact real, reflectând lumina și ajutând plantele învecinate.

Sunetele calmante pot fi generate de un râu sau de o fântână, în timp ce un iaz îți va permite să crești plante acvatice și să oferi o casă pentru tritoni, broaște și libelule.

Pentru insecte poți plasa cutii speciale de insecte în colțuri ferite ale grădinii, unde acestea își pot depune ouăle; sau poți învăța cum să faci chiar tu o cutie de insecte. Continuă să pui hrană pentru păsările din grădină, luând în considerare faptul că deși a trecut vremea rece, începe sezonul de reproducere și hrana suplimentară le poate ajuta să crească mai mulți pui în fiecare primăvară.

Întreținerea grădinii primăvara

Tot primăvara e momentul perfect să plasezi elemente de barieră împotriva melcilor în jurul noilor lăstari și a plantelor perene sensibile – învățând cum să faci față melcilor în mod organic.

Replantează bulbii de flori de primăvara pe care i-ai ținut peste iarnă în interior, în straturile delimitate sau în alte zone ale grădinii, apoi udă bine și aplică un fertilizator lichid. Plantează și flori care înfloresc toată vara – pentru a te bucura de toate avantajele unei grădini amenajată cu flori.

Fă o curățenie temeinică: verifică dacă ancorele copacilor nu sunt prea strânse, dacă țărușii stau încă bine în pământ; taie toate ramurile deteriorate de vânt de pe copaci și arbuști; eliberează lăstarii care stau să iasă de buruienile perene, îndepărtând fiecare bucățică de rădăcină.

Plasează îngrășământ natural și săpă-l în sol, pentru a pregăti parcela de legume pentru semănat.

Redu dimensiunile arbuștilor care necesită tăieri pentru a le menține în limite și pentru a le încuraja înflorirea – cum ar fi, spre exemplu, iasomia.

Primăvara, amenajarea unei grădini poate fi provocatoare și să îți ia timp. Dar, bucuria reînvierii naturii e nemărginită. Apelează la o firmă de amenajări grădini și spații verzi, pentru ca efortul tău să fie minim și rezultatele spectaculoase.

Îngrijirea arbuștilor, arborilor și florilor

La începutul lunii martie ar fi bine să fi terminat cu tăierea trandafirilor. Tunderea trandafirilor este esențială pentru sănătatea generală, vitalitatea și frumusețea lor. Principiile de bază ale tăierii trandafirilor sunt aceleași cu ale tăierii oricăror altor plante: o tăiere puternică va promova o creștere puternică, în timp ce tăierea ușoară va avea ca rezultat mai puțină vigoare a plantei.

Celelalte reguli de îngrijire a grădinii primăvara, includ tăierea deasupra unui mugur, cu orientare spre exterior pentru a preveni creșterea compactă și îndepărtarea tulpinilor înghesuite, care ar putea să se suprapună. Îndepărtează, de asemenea, porțiunile moarte ale tulpinilor și tulpinile subțiri – crenguțele care este puțin probabil să producă flori.

Taie specii de arbori și arbuști precum salcia, cotinus (scumpie) sau paulownia până la bază, pentru a promova o nouă creștere viguroasă.

Îngrijește alpinăriile pe măsură ce încep să înflorească, îndepărtând frunzișul mort, apoi mulcește cu nisip pentru a feri frunzișul nou de solul umed.

După înflorirea speciilor de primăvară, îndepărtează florile uscate ale narciselor, zambilelor, lalelelor s.a., dar lasă frunzișul să moară în mod natural.

Plantează trandafiri noi și alți arbuști și cățărătoare, precum și crini și bulbi de flori de vară, în ghivece și rondouri.

Pentru plantarea bulbilor, în procesul de amenajare a grădinii primăvara,  ghidează-te după câteva reguli, printre care:

  • plantează bulbi cu flori de primăvară toamna și bulbi cu flori de vară primăvara. Bulbii de toamnă și bulbii de iarnă ar trebui să fie plantați de la sfârșitul primăverii până vara.
  • cu ajutorul unei mici planificări, te poți bucura de exploziile de culoare ale florilor, aproape tot timpul anului.
  • majoritatea florilor cresc bine nu numai în grădină ci și în ghivece și multe specii sunt atractive pentru polenizatori.
  • cumpără mai mulți bulbi decât estimezi că ai avea nevoie – pentru un impact spectaculos, e cel mai bine să plantezi mai degrabă mai multe flori decât mai puține.

Hrănește întotdeauna arbuștii din familia ericacee, cum ar fi: rododendronii, azaleele, cameliile cu îngrășământ special. Mulcește generos cu compost de grădină. Verifică lăstarii noi și sensibili de afide și îndepărtează-le înainte ca infestarea să scape de sub control.

Și, nu în ultimul rând, apelează la specialiști pentru sfaturi despre cele mai corecte lucrări și pentru cele mai spectaculoase plante de primăvară și nu numai.

 

Te-ar putea interesa

Amenajarea gradinii in functie de anotimp

Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.
10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Amenajarea grădinii

Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

citește mai mult
Unique landscaping la deco days 2023

Unique Landscaping la Deco Days 2023

Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp