10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.

Privește grădina în pantă ca pe o oportunitate

Grădinile în pantă prezintă o mulțime de oportunități în ceea ce privește schemele de plantare, de la abordările creative sau rustice, la cele formale și geometrice. Indiferent de stilul pe care l-ai alege, ține cont de faptul că o grădină în pantă beneficiază întotdeauna de oportunitatea de a experimenta plantarea pe diferite înălțimi.

De asemenea, dacă îți dorești să creezi zone de umbră în grădină, poți opta pentru copaci maturi care oferă acoperire naturală și arată foarte bine în combinație cu arbuști, ierburi ornamentale și plante de borduri. Zonele de umbră oferă spațiu pentru a te adăposti de soarele arzător, crează intimitate în grădină și adăpostesc floră și faună mai neobișnuite. Variantele de proiectare creativă a zonelor de umbră sunt nesfârșite. Imaginează-ți un loc umbrit ca pe o experiență multisenzorială a vederii, sunetului și mirosului. Apa care se scurge sau iarba care se leagănă te va face să simți răcoarea, în timp ce frunzișul contribuie la absorbția căldurii.

Alege materiale rezistente pentru amenajare

În cazul amenajării în pantă, trebuie să te gândești bine la materialele pe care le vei folosi. Deși este o chestiune de gust personal, sfatul experților este să alegi materialele rezistente, cum ar fi pavajele dure, plăcile cu finisaj dur sau pietrișul pentru căile de acces. Din cauza pantei, vor exista mai multe scurgeri a apei de ploaie, așa că ai nevoie obligatoriu de suprafețe rezistente și anti-alunecare.

Desigur, idei precum paturile cu flori sezoniere, încadrate de chenare, pot absorbi mare parte a apei de ploaie. Atunci când planifici ideile de paturi de flori, cel mai important este să poți vizualiza cum vor arăta în viitor; răbdarea fiind cuvântul cheie. Atunci când este plantat inițial, patul de flori s-ar putea să nu arate prea bine dar în câteva luni va fi mult mai plin, mai înalt și mai colorat. Cheia este să anticipezi înălțimile, culorile, texturile și masa diferitelor plante și să iei toate aceste aspecte în considerare atunci când le planifici.. Cele mai frumoase idei de paturi de flori conțin de obicei plante mai mici și mai delicate în față, soiuri de înălțime medie în mijloc, apoi plante înalte și cu flori în spate, pentru a te bucura de flori în toată splendoarea lor.

Alege plante care stabilizează solul

Ai putea crede că opțiunile sunt limitate în ceea ce privește amenajarea unei grădini cu plantele potrivite pe o pantă abruptă, dar, de fapt, ai o mulțime de opțiuni.

Multe plante pot fi cultivate în unghi, stabilizând în același timp solul. Plantele acoperitoare de sol, cum este Vinca major, sau plantele cățărătoare precum iedera Hedera Colchica dentata Variegata sunt perfecte pentru stabilizarea solului.

Pentru amenajarea unei grădini în pantă foarte abruptă, se poate folosi un covoraș de nucă de cocos, fixat în partea de sus a solului și apoi plantele să fie plantate prin covoraș, pentru a le ajuta să se stabilizeze. În timp, covorașul se va degrada, dar plantele vor fi crescut suficient încât să reziste pe pantă și să continue să se dezvolte.

Optează pentru terasarea terenului

Printre recomandările experților se numără crearea de zone plane – terase -, tăiate în pantă și legate între ele cu trepte sau rampe și susținute cu pereți de sprijin, pentru a opri solul. Prin introducerea acestor zone de nivel se poate crea o grădină pe etaje, de mare efect. De asemenea, grădinăritul pe terase este mai ușor deoarece nu mai necesită poziții de lucru incomode.

10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

Nicio grădină nu este complet plată, cu excepția cazului în care este nivelată cu un excavator. Dar în cazul grădinilor situate pe o pantă abruptă, situația poate fi puțin descurajantă pentru că ridică multe întrebări, precum: ce se întâmplă atunci când plouă puternic; va fi o problemă eroziunea solului; se va usca solul excesiv; ce soiuri de plante se pot cultiva; care este cea mai ușoară soluție pentru a traversa grădina de jos în sus?

Și, desigur, multe alte întrebări pentru care vă oferim mai jos 10 sfaturi.

     

      1. Construiește ziduri de piatră

    Ideile de pereți de grădină din piatră pot fi foarte atrăgătoare estetic mai ales dacă sunt însoțite de crearea unor terase cu trepte încorporate. Pereții vor crea mici ”buzunare” în care pot fi amenajate alpinării și pot crește foarte frumos plante rezistente la secetă. De asemenea, zidurile de piatră vor oferi un fundal minunat pentru plantele din partea de jos a grădinii.

       

        1. Stabilește un traseu clar

      Prin poziționarea de trepte la capetele alternative ale fiecărei terase se poate crea un traseu sau o cale bine definită prin grădină. Ideile inteligente ale căilor de grădină adaugă mister și îndeamnă la explorarea terasei de la nivelul următor.

         

          1. Definește aleile cu ajutorul bordurilor

        Definește aleile cu ajutorul marginilor de metal sau plastic, sau chiar cu o linie de pietriș. Acest lucru va contura spațiile și, în funcție de materialul ales pentru alei, va contrasta frumos și va întregi o idee unică de decor de grădină.

           

            1. Folosește idei creative

          Cheia este să nu îți fie niciodată frică să experimentezi! Amestecă plantarea pe orizontală, cu cea pe verticală și crează ”movilițe” pentru un efect mai dinamic.

             

              1. Alege ierburi ornamentale

            Ierburile ornamentale sunt perfecte pentru amenajarea unei grădini în pantă. Dacă te întrebi cum se vor adapta aceste ierburi ornamentale, e bine să știi că majoritatea soiurilor preferă solurile bine drenate. Iar din punct de vedere vizual, unghiul pantei va oferi un efect de cascadă atunci când vântul le va sufla.

               

                1. Plantează în funcție de sol

              Atunci când se realizează proiectul pentru amenajarea unei grădini, este important să fie studiat solul. Spre partea de sus a pantei, solul va fi inevitabil mai uscat decât în partea de jos, iar printr-un simplu test de sol se poate identifica textura solului, care va influența alegerea soiurilor de plante potrivite. Solul ar putea fi chiar acid în partea de sus și mai alcalin în partea de jos, sau invers.

                 

                  1. Alocă buget pentru terasare

                Lucrează în limita bugetului tău de amenajare a grădinii și fii realist(ă). Crearea teraselor implică multă imaginație și muncă și poate crește costul amenajării grădinii tale. Dar există și opțiuni care să ajute la menținerea costurilor în limitele bugetului, pe care le poți discuta cu peisagistul ales.

                   

                    1. Optează pentru zone cu iarbă în loc de gazonul perfect

                  În cazul unei grădini în pantă, pur și simplu nu este realistic să ai un gazon perfect, așa cum îl poți avea pe o suprafață plană. Este dificil de crescut/plantat și poate fi periculos, mai ales când manevrezi o mașină de tuns iarba. Asta nu înseamnă că nu poți avea zone cu rulouri de gazon, dar care necesită neapărat și sistem automatizat de irigație din cauza uscării mai rapide determinate de pantă.

                     

                      1. Alege cele mai simple soluții

                    Uneori, cea mai simplă soluție este și cea mai bună. Poți marca, cu ajutorul plantelor, diferite zone ale grădinii  în pantă, chiar dacă poate părea o misiune dificilă, nu este imposibilă. Crează margini plantând un amestec de bulbi cum ar fi: Narcise, Viorele și Ghiocei; plante acoperitoare de sol cu sisteme radiculare fibroase, cum ar fi Geranium, Calluna (iarba neagră); plante erbacee perene precum Pachysandra, Lamium (urzica moartă), Phlox târâtor (brumărele) și arbuști precum Cotoneaster, Forsythia și Ceanothus (liliac californian).

                       

                        1. Transformă panta într-o pajiște sălbatică

                      Pentru că nu este recomandat să ai un gazon ce necesită întreținere perfectă, pe o pantă, poți alege în schimb să lași iarba să crească mai mult (ceea ce favorizează fauna sălbatică) sau poate chiar să semeni un amestec de pajiște cu flori sălbatice. În cel mai scurt timp florile se vor dezvolta, vor înflori și panta va arăta incredibil.

                      Cum putem amenaja noi grădina ta în pantă

                      Echipa Unique Landscaping este specializată în construirea de grădini unice, care potențează  estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică, urbanism și design exterior de grădină.

                      Amenajăm grădini în Cluj, iar pentru grădini mai mari de 500 mp ne deplasăm și în Alba, Sibiu, Oradea, Arad, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud sau oriunde în Transilvania, pentru ca tu să poți beneficia de lucrări realizate de unii dintre cei mai buni experți în grădini.

                      Pentru o discuție sau o întâlnire ne poți contacta aici

                      Te-ar putea interesa

                      Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

                      Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

                      Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

                      citește mai mult
                      7 motive pentru care ar trebui să apelezi la un peisagist

                      7 motive pentru care ar trebui să apelezi la un peisagist

                      Un arhitect peisagist profesionist este cea mai bună opțiune, atât dacă o iei de la zero cu proiectarea și amenajarea spațiului tău verde cât și dacă dorești să refaci designul grădinii, în cazul în care ai moștenit un design învechit sau dacă noile nevoi cer facilități și amenajări diferite.
                      Dar cât costă un design de grădină?

                      citește mai mult
                      Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

                      Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

                      Luna august este sinonimă cu vacanțele însorite și călătoriile și s-ar putea ca, în graba de a evada de acasă, să uiți de întreținerea grădinii. Iată o mică listă cu lucrări de finalizat înainte de plecare. Dacă le bifezi, poți fi sigur(ă) că la întoarcere grădina ta va arăta la fel de bine întreținută ca și înainte. În timp ce tu te bucuri de vacanță, grădina ta experimentează o schimbare dramatică pe parcursul lunii august. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ai grijă de grădina ta, chiar și de la distanță.

                      citește mai mult
                      10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

                      10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

                      E miezul verii iar grădinile sunt pline de culoare și parfum! Întotdeauna există o mulțime de muncă de făcut în grădină, dar poate că acum e momentul perfect pentru a profita la maximum de serile lungi de vară, să te relaxezi și să te bucuri de roadele muncii de la începutul anului. Parfumul florilor, precum trandafirii și Caprifoiul, umplu aerul, mai ales spre sfârșitul zilei. Savurează momente liniștite alături de familie, poate la o înghețată sau în jurul piscinei, sau organizează o petrecere ad-hoc în grădină, cu mai mulți invitați! Orice ai alege, lasă lucrările de întreținere pentru a doua zi sau, și mai bine, planifică totul din timp cu ajutorul tehnologiei moderne cum ar fi un sistem automatizat de irigat cu wifi.

                      citește mai mult
                      Grădini mari – 20 de idei de amenajare creativă

                      Grădini mari – 20 de idei de amenajare creativă

                      Indiferent de timpul sau bugetul pe care le ai la dispoziție, ideile noastre de amenajare a grădinii mari au fost alese pentru a te ajuta să-ți transformi spațiul exterior, într-un mod semnificativ. Evident că nu vei putea implementa toate cele 20 de idei, chiar dacă dispui de o grădină cu suprafață mare sau foarte mare; dar unele dintre aceste idei sunt cu adevărat indispensabile.
                      Specialiștii îți recomandă să tratezi spațiul exterior ca pe o extensie a casei și să armonizezi design-urile; cu alte cuvinte să abordezi procesul de alegere a ideilor pentru grădină cu aceeași creativitate și atenție ca și ideile pentru amenajarea interiorului casei tale.

                      citește mai mult
                      30+ idei de amenajare grădină

                      30+ idei de amenajare grădină

                      Suntem siguri că și tu te-ai întrebat ce să (mai) faci ca să-ți amenajezi grădina să fie mai frumoasă; cum să procedezi ca să-ți fie mai ușor să întreții spațiul tău verde, după ce amenajarea se va fi realizat; ce stil de grădină ai putea adopta și ce idei de amenajare ai putea folosi pentru propria grădină?
                      Ca să-ți fie misiunea mai ușoară, noi îți oferim un ghid de amenajare grădină, bazat pe îndelungata experiență a echipei noastre de peisagiști.

                      citește mai mult
                      Amenajări grădini cu pomi

                      Amenajări grădini cu pomi

                      Ce pomi sunt cei mai potriviți pentru grădina ta și cum îi alegi? Pomii cel mai des întâlniți în grădinile mari și mai mici includ arțarii, chiparoșii, cireșii, magnoliile, mesteacănul și multe alte specii de arbori și arbuști. Dar poate cel mai important este să apelezi la sursele disponibile pentru a vedea de ce tipuri de pomi ești tu atras(ă), a identifica de unde să îi achiziționezi cât și modalități de a integra pomii în designul propriei grădini. Nu în ultimul rând, este necesar să te gândești la scopul amenajării grădinii cu pomi: pentru flori, fructe sau pentru un frunziș generos, care să îți facă umbră naturală, vara?

                      citește mai mult
                      Cum îngrijim grădina primăvara

                      Cum îngrijim grădina primăvara

                      Aerul de primăvară îi însuflețește pe grădinari poate mai mult decât pe oricine. Îi face să ardă de nerăbdare să își pună salopetele de lucru și să ajungă în grădină.
                      Sunt multe lucrări de făcut odată cu renașterea naturii, începând de la banala dar necesara curățenie și până la plantări noi sau chiar restructurări ale spațiilor grădinii.

                      citește mai mult
                      Amenajare grădină cu flori

                      Amenajare grădină cu flori

                      Unora le plac grădinile pline cu flori și poate cu un design rustic, alții se dau în vânt după iarbă și doresc mulți metri pătrați de gazon care să aducă a grădină englezească; iar unii preferă, pur și simplu, straturile de legume, arbuști și arbori. Orice tip de grădină ți-ar face ție sufletul să zâmbească, este bine să știi cum să o amenajezi

                      citește mai mult
                      Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta

                      Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta

                      Udarea corectă a grădinii tale este unul din factorii cheie pentru a o menține sănătoasă și frumoasă. Există însă multe sisteme de irigații diferite, ceea ce te-ar putea pune în încurcătură atunci când dorești să alegi unul din ele. Asta, întrucât toate au avantajele și dezavantajele lor și, uneori, poate fi dificil să-l identifici pe cel mai potrivit pentru grădina ta.

                      citește mai mult
                      Servicii amenajări spații verzi pentru birouri și spații industriale, parcuri logistice, retail și clădiri de birouri

                      Servicii amenajări spații verzi pentru birouri și spații industriale, parcuri logistice, retail și clădiri de birouri

                      Orașele din toată Europa au nevoie să înmulțească spațiile verzi cu scopul dezvoltării rezilienței în fața amenințărilor climatice și a celor la adresa sănătății oamenilor.
                      Orașele precum Cluj-Napoca au mare nevoie de copaci, deoarece aceștia absorb gazele cu efect de seră și pot reduce temperaturile excesive din timpul sezonului cald.

                      citește mai mult
                      Idei de amenajare curte mare

                      Idei de amenajare curte mare

                      Primul pas în crearea unui design de grădină este stabilirea unui stil al grădinii – mai ales în cazul amenajării unui nou spațiu verde. Dar, este un punct de plecare bun chiar și în cazul în care dorești doar să dai un ”refresh” grădinii sau curții tale

                      citește mai mult
                      Cum îți amenajezi ieftin curtea

                      Cum îți amenajezi ieftin curtea

                      Dacă ești pasionat(ă) de grădinărit, ai putea nu doar să încerci să îți amenajezi singur curtea – mai ales dacă ai un spațiu mic -, ci și să faci lucrările periodice de întreținere. Cu această pasiune din partea ta și cu puțin ajutor de la noi privind idei de amenajare curte ieftin, orice curte mică poate să se transforme într-o operă de artă peisagistică.

                      citește mai mult
                      Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi

                      Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi

                      Despre importanța amenajării spațiilor verzi știm doar lucruri bune. Spațiile verzi urbane au fost concepute pentru a satisface nevoile indivizilor și a grupurilor sociale. Grădinile, parcurile, pădurile urbane, străzile mărginite de copaci și malurile râurilor susțin bunăstarea noastră în orașe, oferind spațiu pentru odihnă, relaxare și exerciții fizice și prin menținerea temperaturilor scăzute în orașe

                      citește mai mult
                      Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

                      Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

                      Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.

                      citește mai mult
                      9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

                      9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

                      Odată ce temperaturile scad avem tendința de a ne cuibări în așternuturi, la cald, eventual în fața unui film bun, în detrimentul lucrului în grădină. Totuși, natura își vede de cursul ei iar grădinarii adevărați știu că trebuie să aibă grijă de spațiul verde, pregătindu-l pentru lunile cu vreme rece și întunecată pentru a putea să se bucure de grădină la primăvara viitoare. Întrebarea care se pune este, cu atâtea sarcini de făcut în grădină, ce este cu adevărat important?

                      citește mai mult
                      Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

                      Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

                      Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii.

                      citește mai mult
                      Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp