Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.


Alte voci susțin că primăvara, atunci când natura renaște, e ideal să amenajezi grădina întrucât poți avea un rezultat rapid făcând amenajări definitive, instalând mobilierul și plantând flori de sezon gata dezvoltate și astfel te poți bucura de grădina ta imediat. Dar când este cu adevărat cel mai bun anotimp pentru a-ți amenaja grădina?

 

Cuprins:

 

Sfaturi și îndrumări pentru amenajarea grădinii

Adevărul e pe la mijloc..nimeni nu te împiedică să mergi în etape cu planul tău de amenajare a grădinii.

Spre exemplu, să faci lucrările majore toamna – cum ar fi nivelarea solului, delimitarea diferitelor zone ale grădinii, instalarea sistemului de irigație și a unui bazin de captare a apelor de suprafață, amenajarea unui curs de râu sau a unui iaz, plantarea copacilor -, iar primăvara viitoare să plantezi arbuștii, florile decorative, straturile de legume și plante aromatice s.a.

Depinde de timpul tău, de bugetele disponibile și de toleranța ta și a familiei la deranjul din jur; pentru că amenajarea unei grădini implică întâlniri de lucru, studiat de planuri și răspuns la întrebări, prezența ta, utilaje, meșteri, transporturi, liste, cumpărături, facturi s.a.

Oricum ai proceda, important este să nu uiți câteva aspecte care să te ajute să să vezi cu ochii grădina ta de vis:

  • Majoritatea lucrărilor de amenajare pot fi efectuate în orice condițiile meteorologice, cu excepția vremii extreme;
  • Începe cu un design foarte bun – merită să ceri ajutorul calificat al unui peisagist pentru a avea asigurată armonia de ansamblu a spațiului (ține minte că cei mai buni peisagiști au adesea liste de așteptare toată primăvara și vara);
  • Dacă ai un termen limită de respectat, merită să îți planifici proiectul cu mult timp în avans;
  • Ia în considerare că nu trebuie să faci toată munca deodată – este în regulă să amenajezi în etape, mai ales dacă vremea este nefavorabilă, bugetul este restrâns sau pur și simplu nu ai găsit expertul în amenajări de grădini cu care să rezonezi.

 

Fiecare amenajare de succes începe cu o planificare atentă

Conform designerului John Brookes, grădina, această „cameră” exterioară îndeplinește atât funcții estetice, cât și practice. Brookes promova, încă din anii 1960, ideea conform căreia grădina și orice spațiu exterior, indiferent de dimensiuni, reprezintă o prelungire a clădirii iar proiectarea grădinii se realiza raportat la fațadă și la structura casei.

Deși puține grădini pot fi planificate astăzi de la bun început, specialiștii cum sunt cei de la Unique Lanscaping țin cont de toate elementele care ar putea fi incluse în proiect. În funcție de acestea, se selectează plantele potrivite și se poate crea microclimatul adecvat.

Un proiect bun nu scapă din vedere nici un detaliu, începând cu poziționarea aleilor și stabilirea zonelor funcționale, până la sugestiile privind construcțiile din lemn sau fier și diferite accesorii, unele artistice, carevă pot înfrumuseța spațiul grădinii.

În demersul de proiectare grădina 3D, este bine să fie incluse următoarele aspecte:

  • Poziționarea aleilor, a zonelor care vor fi plantate și a tuturor zonelor funcționale (barbecue, spațiu de luat masa, spațiu de joacă, teren de sport etc.). Proiectul trebuie să în calcul, bineînțeles, și toate detaliile necesare executării lui;
  • Evidențierea posibilelor diferențe de nivel de pe suprafața grădinii;
  • Elementele de construcție care vor fi utilizate (pergole, jardiniere, fântâni sau variate construcții din lemn);
  • Sistemele de irigații și de iluminat – foarte importante pentru o întreținere adecvată a plantelor, cât și pentru un aspect îngrijit și plăcut.
  • Stabilirea unei cromatici armonioase pentru întregul proiect, care să unifice toate elementele de design exterior;
  • Concepția finisajelor care vor fi utilizate în momentul executării proiectului propus.

 

De ce să ții cont de anotimp în amenajarea grădinii 

Poate una dintre cele mai importante întrebări la care e bine să îți răspunzi atunci când trebuie să decizi care este cel mai bun moment al anului pentru a-ți amenaja grădina, este următoarea: în ce anotimp vei dori cel mai mult să folosești spațiul în aer liber și, de asemenea, în ce perioadă a anului vei petrece cel mai puțin timp în grădină?

Dacă îți place să stai afară mai ales vara, perioada ideală pentru a amenaja este toamna, iarna sau primăvara devreme; în acest fel grădina va fi bine creionată în momentul în care dorești să te bucuri de ea.

Reține că peisagiștii profesioniști au cunoștințele și echipamentele necesare pentru a lucra pe aproape orice vreme, în ton cu anotimpurile. Singurele situații care amenință cu adevărat lucrările de amenajare sunt gerurile, ploile torenţiale și soarele extrem de fierbinte.

Toamna și iarna sunt cele mai bune perioade pentru a planta copaci și arbuști, deoarece aceștia nu sunt în pericol să se usuce ”pe picioare”, așa cum se poate întâmpla în timpul verii. În schimb, căldura care rămâne în sol va ajuta la creșterea mai rapidă a rădăcinilor. Pe de altă parte însă, dacă dorești să plantezi copaci și arbuști spre iarnă, atunci ar trebui să afli mai întâi când este data preconizată pentru venirea înghețului, întrucât acesta poate reprezenta un real pericol.

De asemenea, alegerea tipurilor potrivite de plante este crucială. În fond, fiecare proprietar de grădină dorește să aibă culturi și flori grozave, care să facă casa și întreaga proprietate mai atractivă. Așadar, este important să știi tipul de sol și ce plante vor înflori în timpul cărui sezon. Plantele vor primi destulă lumină solară? Vor primi suficientă apă sau prea multă?

Cunoașterea acestor lucruri te va ajuta, de asemenea, să decizi când este cel mai bun moment al anului pentru amenajarea grădinii tale.

Amenajarea grădinii toamna

Toamna este un moment foarte bun pentru a amenaja sau reface grădina, deoarece acesta este, spre exemplu cel mai bun sezon pentru plantat gazonul întrucât se prinde ușor și se dezvoltă mai bine comparativ cu celelalte perioade ale anului (plantarea gazonului se poate face până la temperatura de 5 grade Celsius).

Tot toamna este ideală pentru plantarea de pomi noi și a multor tipuri de răsaduri. Îți poți transforma grădina într-un spațiu plin cu diverse
ierburi aromatice, deoarece acesta este perioada din an în care busuiocul, oregano sau cimbrul prosperă.

De asemenea, poți planta copaci și diverși arbuști, tufe de zmeură, mure etc.

Toamna este și anotimpul recoltei, dacă deja spațiul avea arbori fructiferi sau straturi de legume pe care să le culegi și din care să poți prepara
nelipsita zacuscă sau dulcețuri.

Nu uita că înainte de instalarea iernii trebuie să cureți din nou grădina, să o pregătești să primească stratul binefăcător al zăpezii.

Amenajarea grădinii iarna

Sezonul rece nu este chiar cel mai bun potrivit pentru culturi, dar dacă îți plac legumele precum salata verde, usturoiul și ceapa, atunci poți încerca să le plantezi încă din iarnă.

Chiar dacă temperaturile sunt scăzute și poate ninge, aceasta nu înseamnă că poți să îți neglijezi grădina.

Dacă se depune o cantitate mare de zăpadă e bine să cureți arborii și arbuștii de omăt, pentru că există riscul de rupere a crengilor.

Vezi și alte 9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

Amenajarea grădinii primăvara

Odată cu renașterea naturii este recomandat să revii la bunele obiceiuri care țin de îngrijirea grădinii.

Evident, nicio grădină nu arată foarte bine atunci când în sfârșit zăpada se topește. Așa că primul pas este curățenia de primăvară, înlăturarea uscăturilor, a crengilor căzute și a frunzelor moarte. Arborii și arbuștii trebuie tunși în forma dorită. Reține că pentru toate aceste lucrări vei avea nevoie de unelte pentru grădină.

Dacă vrei să plantezi flori decorative sau să creezi un colțișor cu legume în grădina ta, atunci tot primăvara este cea mai bună perioadă a anului pentru a face acest lucru.

Nu uita să îți faci o listă cu semințele pe care vei dori să le plantezi și, de asemenea, cu îngrășămintele care ajută plantele să își dezvolte cât mai repede rădăcinile și să înflorească, și care trebuie să fie administrate frecvent primăvara.

Tot în această perioadă trebuie să te ocupi și de fertilizarea solului și de stropirea pomilor.

Cu alte cuvinte, primăvara este un moment minunat pentru a amenaja sau îmbunătăți o grădină.

Te-ar putea interesa și: Cum îngrijim grădina primăvara

Amenajarea grădinii vara

Plantarea în timpul verii poate fi dificilă, din cauza lipsei precipitațiilor.

Dacă însă este singura opțiune pe care o ai pentru a-ți amenaja sau reface grădina, atunci asigură-te că instalezi, înainte de toate, un sistem de
irigații, pentru a menține plantele hidratate.

De asemenea, poți alege să plantezi soiuri de flori și legume care iubesc căldura verii, cum ar fi iasomia, lavanda, salvia sau…roșiile și castraveții.

Perioada toridă este clar cea mai solicitantă din punct de vedere al udatului grădinii, tunsului gazonului și îngrijirii culturilor.

Citește și 10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

Proiectarea dar și execuția lucrărilor la Unique Lanscaping

Indiferent de anotimp, la Unique Landscaping proiectăm și amenajăm grădini, parcuri și spatii verzi care pun în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică și urbanism.

Planificăm atent, cu ajutorul unor minuțioase simulări 3D, care conturează fidel imaginea finală a proiectului grădinii tale. De execuție preferăm să ne ocupăm tot noi, pentru a ne asigura că grădinile sunt amenajate precis și în acord cu proiectul pregătit.​

Oferim servicii de amenajare grădini în Cluj Napoca și în localități învecinate.

Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, mergem în toată Transilvania. Sună-ne pentru a stabili o întâlnire.

 

(surse: silverbirchgardens.co.uk, gardengatemagazine.com)

Te-ar putea interesa

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Luna august este sinonimă cu vacanțele însorite și călătoriile și s-ar putea ca, în graba de a evada de acasă, să uiți de întreținerea grădinii. Iată o mică listă cu lucrări de finalizat înainte de plecare. Dacă le bifezi, poți fi sigur(ă) că la întoarcere grădina ta va arăta la fel de bine întreținută ca și înainte. În timp ce tu te bucuri de vacanță, grădina ta experimentează o schimbare dramatică pe parcursul lunii august. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ai grijă de grădina ta, chiar și de la distanță.

10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

E miezul verii iar grădinile sunt pline de culoare și parfum! Întotdeauna există o mulțime de muncă de făcut în grădină, dar poate că acum e momentul perfect pentru a profita la maximum de serile lungi de vară, să te relaxezi și să te bucuri de roadele muncii de la începutul anului. Parfumul florilor, precum trandafirii și Caprifoiul, umplu aerul, mai ales spre sfârșitul zilei. Savurează momente liniștite alături de familie, poate la o înghețată sau în jurul piscinei, sau organizează o petrecere ad-hoc în grădină, cu mai mulți invitați! Orice ai alege, lasă lucrările de întreținere pentru a doua zi sau, și mai bine, planifică totul din timp cu ajutorul tehnologiei moderne cum ar fi un sistem automatizat de irigat cu wifi.

Cum îngrijim grădina primăvara

Cum îngrijim grădina primăvara

Aerul de primăvară îi însuflețește pe grădinari poate mai mult decât pe oricine. Îi face să ardă de nerăbdare să își pună salopetele de lucru și să ajungă în grădină.
Sunt multe lucrări de făcut odată cu renașterea naturii, începând de la banala dar necesara curățenie și până la plantări noi sau chiar restructurări ale spațiilor grădinii.

9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

Odată ce temperaturile scad avem tendința de a ne cuibări în așternuturi, la cald, eventual în fața unui film bun, în detrimentul lucrului în grădină. Totuși, natura își vede de cursul ei iar grădinarii adevărați știu că trebuie să aibă grijă de spațiul verde, pregătindu-l pentru lunile cu vreme rece și întunecată pentru a putea să se bucure de grădină la primăvara viitoare. Întrebarea care se pune este, cu atâtea sarcini de făcut în grădină, ce este cu adevărat important?

Servicii amenajări grădini cu stil la Unique Landscaping Cluj

Uniquelandscaping-proiectare-gradini

Proiectare Grădini

Proiectăm grădini, parcuri și spații verzi care pun în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică și urbanism.

Planificăm atent produsul finit cu ajutorul unor minuțioase simulări 3D, care conturează fidel imaginea finala a proiectului dedicat spațiului de interes.

Oferim servicii de amenajare grădini în Cluj Napoca și în localități învecinate. Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, venim în toată Transilvania

Citește despre servicii complete de proiectare grădini...

Uniquelandscaping-gazon

Montare, însămânțare gazon

Gazonarea terenului se poate efectua prin două metode: fie prin însămânțare, fie prin montarea rulourilor de gazon.

Fiecare soluție are avantajele proprii și se aplică numai în anumite cazuri.

Alegem soluția care se pretează cel mai bine grădinii dumneavoastră.

Citește despre servicii complete de montare sau însămânțare gazon...

Amenajare gradini

Amenajări grădini

Spațiile verzi sunt binecunoscute pentru beneficiile lor estetice, ecologice și psihologice.

Gândite de noi ca opere de artă desprinse din natură și create cu ajutorul naturii, ele scot omul din trepidația cotidiană, iar specialiștii confirmă virtuțile lor recreaționale, prin ruptura față de trepidația urbană.

Timpul petrecut în natură este mai mult decât odihnă, deoarece crește măsurabil puterea de concentrare și remontează psihicul.

Citește despre servicii complete de amenajări grădini...

Uniquelandscaping-sisteme-irigatii

Servicii sisteme de irigații

Cei mai mulți dintre clienții noștri aflați la a doua amenajare de spații verzi înțeleg perfect beneficiile unei investiții de plecare în sisteme de irigații automatizate.

Despre utilitatea acestora, proprietarii de spații verzi se conving adesea din propria experiență, suportând costuri suplimentare.

Citește despre servicii complete de irigații gazon..

Întreținere spații verzi cluj

Întreținere spații verzi

Spațiile verzi amenajate de Unique Landscaping sunt gândite cu precizie, conform unei estetici care include păstrarea armoniei și atractivității indiferent de anotimp sau lumina dintr-un anume moment al zilei.

Pentru că ele să-și păstreze aspectul creat la dorința posesorului, este necesară întreținerea atentă, conformă cu un program personalizat pentru fiecare spațiu de specialiștii Unique Landscaping și executat cu echipamente profesionale.

Citește despre servicii complete de întreținere spații verzi...

Comercializare-plante-uniquelandscaping

Comercializare plante ornamentale

Dispunem de peste 2.500 de specii și varietăți de plante care pot fi aduse oricând la comandă din rețeaua noastră vastă de pepiniere specializate.

Gama de plante cuprinde arbori și arbuști, de la dimensiuni mici, până la peste 10-15 metri înălțime, bonsai, plante cu forme (topiary), nenumărate specii de tufe și ierburi decorative, plante cu flori.

Citește despre comercializare plante ornamentale...

Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp