Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

 

Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.

Ce trebuie să știi despre amenajarea grădinii de vis:

 

Aspecte cheie în amenajarea grădinii

Un aspect cheie atunci când planifici să amenajezi o grădină nouă este să nu te grăbești. Petrece timp în grădină pentru a o cunoaște, spre exemplu să știi unde răsare și unde apune soarele, ce zone se află în umbră în diferite momente ale zilei, dacă există vreo zonă pe care ai dori să o ecranezi sau care este zona care te atrage cel mai mult pentru momente de relaxare.

Dacă, dimpotrivă, ai moștenit o grădină deja amenajată, diferite Comercializare de plante pentru amenajări grădini Cluj vor apărea în diferite perioade ale anului, dintre care unele s-ar putea să nu îți placă iar pe altele să dorești să le păstrezi.

S-ar putea ca în lunile de iarnă grădina să nu arate prea promițător, deoarece plantele perene sunt deja uscate iar bulbii nu au apărut încă. Așa că, în mod ideal, observă-ți grădina pe parcursul unui întreg an pentru a vedea cum se schimbă.

De asemenea, trebuie să știi ce condiții există, înainte de a planta orice: tipul de sol pe care îl ai și clima. Cunoașterea grădinii tale și niște idei cât de cât clare despre ce îți dorești de la amenajarea ei, te va ajuta să-ți planifici noua grădină mai ușor.

Iată câteva lucruri cheie de luat în considerare când vrei să amenajezi o grădină:

Climatul grădinii

Grădina ta este vântoasă, expusă, rece sau adăpostită?  Sunt părți din ea expuse la îngheț? Este în pantă sau pe teren drept? Se află într-o zonă cu precipitații mari sau scăzute? Este într-un mediu urban, ceea ce poate însemna că are propriul microclimat?

Condițiile climatice pot varia și influența decisiv amenajarea grădinii.

Orientarea grădinii de amenajat

Orientarea grădinii tale – nord, sud, est sau vest – determină zonele însorite și cele care sunt la umbră și, prin urmare, tipurile de plante pe care le poți planta. Află cât mai multe despre amenajarea posibilă în funcție de orientarea grădinii tale dar și despre diferitele tipuri de plante care s-ar dezvolta frumos în nou amenajata ta grădină.

Tipul de sol

Cunoașterea solului este crucială pentru a putea alege plantele care vor prospera în el. Întreabă un specialist cum să descoperi textura solului – poate că este nisipos sau argilos – și cum să afli pH-ul solului. De asemenea, va trebui să iei în considerare că poate e nevoie de drenaj. Zonele foarte ude sau spongioase implicând faptul că solul se drenează prost.

Iar atunci când acest lucru se întâmplă, riști să îți moară plantele și copacii și să fi investit degeaba. Iar amenajarea grădinii să devină o corvoadă.

Amenajările existente în grădina ta

E bine să-ți pui întrebări precum: există ceva deja amplasat în grădină, pe care ai dori să îl păstrezi, ca de exemplu o mică cămară pentru sculele de grădinărit sau un copac?

Sau, în situația în care ar fi necesar să înlocuiești garduri, e bine să te interesezi de ce parte a acestora ești responsabil în mod legal și să le înlocuiești înainte de a începe amenajările propriu-zise la grădină.

Există ceva ce dorești să ascunzi privirii, precum proprietatea învecinată?

De asemenea, fii atent la orice rupere de nivel și la ce ar putea implica.

Sunt nenumărate astfel de întrebări pentru a căror răspunsuri e bine de multe ori să te consulți cu un profesionist în amenajarea de grădini.

Plantele de păstrat

Încearcă să-ți privești în mod obiectiv grădina, poate împreună cu peisagistul. Decide ce plante merită păstrate având în minte că, chiar dacă nu îți place ceva în mod special, aceasta poate servi unui scop precum: o structură echilibrată a grădinii, plantele companion, plantele bune pentru insecte și deci pentru a avea viață în grădina ta, sau ecranarea.

Apoi întreabă expertul dacă unele din vechile plante sau copaci ar putea să fie întinerite printr-o tăiere corectă?

 

Grădina de vis

În ce părți ale zilei vei fi acolo, ca să te bucuri de grădina ta de vi?

Grădina îți va servi preponderent pentru relaxare, ca spațiu pentru copii tăi, în care să se joace, ca loc de distracții precum petrecerile în aer liber, serile de barbeque sau zilele de bălăceală într-o piscină gonflabilă, ca refugiu pentru fauna sălbatică sau …?

Ai o pisică sau un câine?

Fă o listă cu toate funcționalitățile pe care le-ai dori de la grădina ta și nu uita de necesități precum depozitarea bicicletelor, reciclarea și zona de grătar.

Bugetul pentru amenajarea spațiului verde

Bugetul dictează multe decizii și ai fi surprins(ă) cât de mult pot costa grădinile. Plantele mai mici pot fi relativ ieftine, dar dacă nu ai răbdare să le vezi crescând, alegerea plantelor mai mari devine costisitoare.

Amenajarea grădinii, dotările (precum sistemul de irigații sau bazinul de captare a apelor de suprafață destinate irigării), mobilierul și accesoriile alese vor avea și ele un impact important asupra bugetului tău.

Dar un lucru e sigur: apelând la specialiști nu numai că vei avea o grădină cu o estetică deosebită, ce va fi admirată de toată lumea, dar aceasta va fi și funcțională și va trece proba timpului.

Grădinar în devenire

Îți dorești o grădină la care să trebuiască să faci lucrări de întreținere doar din când în când sau ești un grădinar pasionat care se poate ocupa de un spațiu care necesită întreținere intensivă? Dacă ești nerăbdător, cumpără plante mari sau plante perene cu creștere rapidă, arbuști, gard viu și copaci.

Stilul de design al grădinii

Pentru a alege designul grădinii tale, în considerare tipul de proprietate pe care îl ai și locația acesteia, pentru că poate fi o idee bună să te inspiri din împrejurimi. Ai multe opțiuni atunci când vine vorba despre design: grădină cu un aspect tradițional, rustic, de cabană, urban sau cu amprentă artistică?

Te poți inspira de pe site-uri web, rețele sociale și cărți sau, cel mai simplu și rapid, întreabă peisagistul.

Planul grădinii de amenajat

Dacă te simți încrezător sau încrezătoare, încearcă să-ți creezi propriul plan. Nu fi tentat(ă) să optezi pentru aparent cea mai sigură variantă, aceea de a adăuga pur și simplu chenare în jurul marginii grădinii, cam cum ar fi mobilierul în jurul marginii unei camere.

Dacă divizezi spațiul poți crea senzația de mărire a grădinii și poți adăuga un sentiment de aventură, deoarece grădina nu se dezvăluie privirii toată, deodată. Alternativ, pentru a avea la final o grădină cu stil, angajează un specialist în amenajări de grădini.

Plantarea

Include un amestec de plante: anuale, bienale, perene, veșnic verzi, cățărătoare, arbuști și arbori pentru a avea ceva interesant de privit pe tot parcursul anului. Alege plantele potrivite pentru condițiile existente și un amestec de forme – țepoase, înalte, rotunjite etc. Alege o paletă limitată de plante și repetă-le pe margini dacă îți dorești un aspect coerent.

Noua amenajare

Există multe opțiuni de amenajare a grădinii, inclusiv podele, multe tipuri diferite de pavaje și nu în ultimul rând, accesorii și obiecte de artă, care să dea o amprentă artistică, unică. Pentru inspirație, poți răsfoi portofoliul nostru, aici. Și ține minte că o grădină ideală este cea a cărei amenajare este planificată și executată profesionist  – așa cum știe să lucreze echipa Unique Landscaping pentru fiecare dintre clienții săi -, iar mai apoi este bine îngrijită și mult iubită de către tine, proprietarul ei.

(sursa: gardenersworld.com)

 

Te-ar putea interesa

Amenajare gradina cluj de uniquelandscaping

Amenajare grădini înainte și după - 62 de proiecte

Unique Landscaping deține un bogat portofoliu de grădini amenajate și spații verzi. Am adunat o parte din munca peisagistului cu cele mai multe apariții în reviste de specialitate, în această galerie de amenajări grădini și te invităm să te inspiri. Alte idei de amenajare grădini spectaculoase poți vedea în portofoliul nostru de amenajări grădini, spații verzi, parcuri.

10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Arta in gradina 2 min

Portofoliu amenajări grădini

Unique Landscaping detine un bogat portofoliu de gradini amenajate si spatii verzi al caror caracter pitoresc au transformat relatia acestora cu proprietarii, comunitatea locala sau de business. Cu o abordare artistica a lucrarilor, punem mereu accentul pe creatie si pe autenticitatea spatiului.

Servicii amenajări grădini cu stil la Unique Landscaping Cluj

Uniquelandscaping-proiectare-gradini

Proiectare Grădini

Proiectăm grădini, parcuri și spații verzi care pun în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică și urbanism.

Planificăm atent produsul finit cu ajutorul unor minuțioase simulări 3D, care conturează fidel imaginea finala a proiectului dedicat spațiului de interes.

Oferim servicii de amenajare grădini în Cluj Napoca și în localități învecinate. Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, venim în toată Transilvania

Citește despre servicii complete de proiectare grădini...

Uniquelandscaping-gazon

Montare, însămânțare gazon

Gazonarea terenului se poate efectua prin două metode: fie prin însămânțare, fie prin montarea rulourilor de gazon.

Fiecare soluție are avantajele proprii și se aplică numai în anumite cazuri.

Alegem soluția care se pretează cel mai bine grădinii dumneavoastră.

Citește despre servicii complete de montare sau însămânțare gazon...

Amenajare gradini

Amenajări grădini

Spațiile verzi sunt binecunoscute pentru beneficiile lor estetice, ecologice și psihologice.

Gândite de noi ca opere de artă desprinse din natură și create cu ajutorul naturii, ele scot omul din trepidația cotidiană, iar specialiștii confirmă virtuțile lor recreaționale, prin ruptura față de trepidația urbană.

Timpul petrecut în natură este mai mult decât odihnă, deoarece crește măsurabil puterea de concentrare și remontează psihicul.

Citește despre servicii complete de amenajări grădini...

Uniquelandscaping-sisteme-irigatii

Servicii sisteme de irigații

Cei mai mulți dintre clienții noștri aflați la a doua amenajare de spații verzi înțeleg perfect beneficiile unei investiții de plecare în sisteme de irigații automatizate.

Despre utilitatea acestora, proprietarii de spații verzi se conving adesea din propria experiență, suportând costuri suplimentare.

Citește despre servicii complete de irigații gazon..

Întreținere spații verzi cluj

Întreținere spații verzi

Spațiile verzi amenajate de Unique Landscaping sunt gândite cu precizie, conform unei estetici care include păstrarea armoniei și atractivității indiferent de anotimp sau lumina dintr-un anume moment al zilei.

Pentru că ele să-și păstreze aspectul creat la dorința posesorului, este necesară întreținerea atentă, conformă cu un program personalizat pentru fiecare spațiu de specialiștii Unique Landscaping și executat cu echipamente profesionale.

Citește despre servicii complete de întreținere spații verzi...

Comercializare-plante-uniquelandscaping

Comercializare plante ornamentale

Dispunem de peste 2.500 de specii și varietăți de plante care pot fi aduse oricând la comandă din rețeaua noastră vastă de pepiniere specializate.

Gama de plante cuprinde arbori și arbuști, de la dimensiuni mici, până la peste 10-15 metri înălțime, bonsai, plante cu forme (topiary), nenumărate specii de tufe și ierburi decorative, plante cu flori.

Citește despre comercializare plante ornamentale...

Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp