30+ de idei de amenajare grădină

Suntem siguri că și tu te-ai întrebat ce să (mai) faci ca să-ți amenajezi grădina să fie mai frumoasă; cum să procedezi ca să-ți fie mai ușor să întreții spațiul tău verde, după ce amenajarea se va fi realizat; ce stil de grădină ai putea adopta și ce idei de amenajare ai putea folosi pentru propria grădină?

Ca să-ți fie misiunea mai ușoară, noi îți oferim un ghid de amenajare grădină, bazat pe îndelungata experiență a echipei noastre de peisagiști.

Ce idei de amenajare grădini poți găsi în articol

Habitate diferite, stiluri diferite

Există o multitudine de stiluri de grădină care pot fi adoptate sau folosite ca inspirație pentru propria ta grădină. Primul pas este să îmbrățișezi o mentalitate deschisă în legătură cu grădinăritul. Orice este posibil, iar stilul tău personal trebuie să își pună amprenta în amenajarea grădinii – fie că este vorba despre amenajare grădină mare, amenajare curte la țară, amenajare iaz etc. – întrucât, în acest fel, te vei simți cu adevărat bine savurând natura la tine acasă.

Spre exemplu, dacă ești preocupat de fauna locală, a cărui habitat se micșorează odată cu extinderea cartierelor de case, poți planta o mică pajiște cu flori sălbatice, sau poți oferi naturii spațiu pentru refacere lăsând pur și simplu unele zone ale grădinii să devină sălbatice. În mod tradițional, habitatele florilor sălbatice oferă o casă pentru albine și gândaci, păsări și animale mici!

Pomi și copaci decorativi pentru amenajarea grădiniiAlege plante native – fie că sunt copaci sau arbuști, gard viu sau flori sălbatice – dar ai grijă să incluzi specii atractive pentru insecte. Între acestea din urmă, Buddleja sau Liliacul de vară este supranumit arbustul fluturilor, în timp ce Lavandula sau Levănțica, Verbena bonariensis sau Verbena înaltă și Echinops sau Măciuca Ciobanului furnizează polen și nectar pentru albine.

Dacă ai șansa să locuiești la periferia orașului sau chiar într-o zonă rurală care îți oferă o curte mare, e posibil să optezi pentru amenajarea unei grădini dominate de copaci nativi și plante cățărătoare.

Baza copacilor poate fi zona perfectă pentru plantele mici, care iubesc umbra și condițiile umede. Între acestea: Ghioceii, Clopoțeii, Iarba țapului sau Spânzul. Poți planta ținând cont de anotimpuri: bulbi de primăvară, cum ar fi Ciclamenul și Narcisele; bulbi mai înalți de vară, cum ar fi Crinii, amestecați cu Ferigi.

Vezi idei de amenajare curte mare și hai să discutăm despre amenajarea grădinii tale cu arbori și plante decorative, iazuri și cascade.

Dacă locuiești în oraș dar totuși ai un mic spațiu verde pe care dorești să îl înfrumusețezi pentru a petrece serile pe terasă, poate ai nevoie de idei de amenajare grădină cu trandafiri, idei amenajare grădină cu iaz sau chiar o o bijuterie de grădină pentru păsările aduse de proprietar din toate colțurile lumii.

ABC-ul înfrumusețării grădinii

Proiectarea unei grădini, spre deosebire de simplul „grădinărit” în spațiul exterior, este punctul de plecare pentru a obține o grădină frumoasă. La fel ca pentru interiorul unei case frumoase, trucul pentru a planifica perfect o grădină este să iei în considerare modul în care este folosit spațiul verde, cum dorești să te simți atunci când petreci timp acolo, paleta de culori preferate, personalitatea și funcționalitatea. Nu în ultimul rând, este foarte important să apelezi la ajutorul unui peisagist. Întotdeauna însă, gustul proprietarului atunci când vine vorba despre definirea stilului potrivit pentru un proiect de amenajare grădină este cel care contează.

Iată ce trebuie să iei în considerare:

Gândește în ansamblu

Acesta trebuie să fie plăcut ochiului, să ”curgă” de la o zonă la alta, să aibă puncte focale care oferă grădinii un interes multidimensional. Arborii și arbuștii care arată bine în toate anotimpurile sunt o modalitate de a puncta diferite zone ale grădinii. Dar la fel de importante sunt mobilierul de grădină, obiectele de artă și accesoriile care dau un farmec aparte și, de ce nu, o amprentă artistică.

Emoțiile spațiului

Întreabă-te cum vrei să te simți în grădina ta. Emoțiile sunt un element cu greutate în modul în care se proiectează o grădină. Așa că, fă o listă cu ceea ce este important pentru tine.

De exemplu, dacă vrei să te simți relaxat, atunci câteva idei amenajare grădină cu iaz și cascade sau chiar o saună, un spațiu pentru yoga ar putea fi niște opțiuni fericite. Dacă însă ești un spirit activ, care preferă distracția și jocul, atunci ar merita incluse o zonă de jocuri și o masă de tenis, spre exemplu.

Joacă-te cu simțurile

O grădină care hrănește cu adevărat sufletul nu ține doar de estetică; mirosurile, sunetele, mișcarea, lumina și texturile au toate un rol important, iar împreună fac grădina ta specială. Pentru o grădină senzorială, combină ierburile ornamentale cu florile foarte parfumate și viu colorate. Pentru a parfuma aerul, acoperă pergole cu glicine și trandafiri cățărători.

Funcționalitatea spațiului

Mulți dintre noi încercăm să profităm la maximum de spațiile verzi pe care le avem la dispoziție. Chiar și într-o grădină urbană, la fel ca într-o curte mare, la țară, gătitul poate fi o activitate foarte des practicată în familie sau cu prietenii. Dar distracția nu trebuie să se oprească la grătare – poți proiecta o zonă întreagă de bucătărie cu grătar, cuptor pentru pizza și blat pentru pregătirea mâncărurilor.

Un duș în aer liber ar putea fi ușor de montat; apa caldă poate fi adusă cu ușurință cu un robinet exterior pe orice perete care are pe cealaltă parte o baie sau o bucătărie. Pentru un spațiu cu o funcționalitate maximă, include zone pentru cultivarea legumelor, compost și unul pentru depozitarea uneltelor de grădină.

Paleta de culori

Alegerea culorilor este cireașa de pe tort atunci când vine vorba despre proiectarea grădinii. Conturează o paletă de culori pe care le dorești – spre exemplu alb, violet și verde – apoi caută flori, arbori și arbuști care se potrivesc cu paleta ta. În general, se recomandă o schemă limitată de culori pentru grădină, de maximum cinci culori.

Un spațiu ușor de întreținut

O întrebare care apare pe buzele multor proprietari de grădini încă din etapa de proiectare și amenajare este ”cum pot avea o grădină mai ușor de îngrijit?”. Știm cu toții că grădinăritul poate consuma mult timp și, uneori, pur și simplu proprietarul nu are răbdarea sau abilitățile pentru a-și îngriji așa cum se cuvine grădina sau spațiul verde.

Iată câteva idei simple care să îți facă amenajarea grădinii puțin mai ușoară…

Împarte spațiul în zone

Pergolele, spalierele, despărțitoarele, arcadele, pereții, gardurile vii – toate pot fi folosite pentru a împărți o grădină în două sau mai multe zone mai mici, fiecare cu propria atmosferă și cu utilizări diferite. Împărțirea grădinii face îngrijirea mai ușor de gestionat și, în plus, adaugă atractivitate întrucât permite încorporarea unor stiluri diferite de grădină.

Studiază plantele

Dacă te informezi legat de condițiile preferate de creștere ale plantelor înainte de a le cumpăra și planta, vei economisi timp, energie și bani. Niciodată nu vei avea succes dacă vei plasa trandafirii iubitori de soare, de exemplu, în zone umbroase sau plante care preferă zonele umbrite în plin soare.

Amenajează suprafețe acoperite

Costurile cu întreținerea se pot reduce considerabil dacă ai mai multe suprafețe pavate. Suprafețele mari de pavaj sau plăci pot părea plictisitoare, dar există multe modalități de a le aduce la viață. Poți transforma pavajul înlocuind câteva plăci cu un pătrat de gazon sau ierburi cum ar fi cimbru și mușețel, creând un efect atractiv.

Alege o piatră durabilă, într-un stil care se potrivește spațiului tău exterior, pentru a crea o potecă sau pentru a amenaja o terasă nouă. Cărămida oferă senzația unei grădini rustice, în timp ce pavajul din travertin dă un aer modern.

Vezi peste 60 de proiecte de amenajări grădini

30 de idei de înfrumusețare a grădinii

Grădină cu flori pentru buchete

Dacă îți plac florile, de ce să nu proiectezi o grădină cu flori pentru buchete? Totul s-ar putea învârti în jurul florilor pe care le iubești, atât afară în grădină, cât și în casă, cu buchete superbe în vaze. Ai putea să te lași inspirat de idei tipice de grădină englezească, cum ar fi grădina de trandafiri, sau poate chiar de idei de grădină mediteraneană.

Ai putea planta trandafiri printre ierburi ornamentale și plante perene, lăsându-le să se amestece în voie. Pe lângă soiurile nobile, poți opta și pentru fermecătorii trandafirii sălbatici sau de gard viu. Sfat pentru a păstra sănătatea trandafirilor: adăugați calciu în sol!

Grădină aromatică

Poate ești pasionat de bucătărie și dorești să aprofundezi utilizarea și beneficiile plantelor aromatice în prepararea mâncărurilor; în acest caz poți să cultivi o mică grădină de ierburi aromatice.

Nu ai nevoie de un spațiu mare pentru a cultiva ierburi aromatice, plante medicinale sau chiar legume. Poți fi creativ și să le crești pe toate într-un ghiveci uriaș, în containere, în jardiniere sau chiar în interior.

Grădină pe o parcelă îngustă

Dacă ești un mare iubitor de plante dar ai o parcelă îngustă, trebuie să știi că există idei inteligente pentru grădina îngustă. Una dintre cele mai bune soluții este să formezi straturi înălțate și să plantezi pe etaje, de la plante înalte până la plante joase, pentru a face paturile de flori să fie compacte.

În ceea ce privesc arborii, plantarea copacilor în spalier este o modalitate bună de a crea un paravan și de a avea multă verdeață, fără a permite ramurilor copacilor să iasă în afara grădinii.

Grădină cu sol uscat

O parcelă orientată spre sud, sud-vest și cu un sol mai uscat te poate determina să proiectezi o grădină care să reziste și să prospere în condiții uscate. Deși aceasta poate însemna să renunți la unele plante preferate, alegerea unor plante care iubesc seceta te va scuti de riscul de a pierde plante și bani. Dacă clima din zonă este mai umedă, poți include idei de grădină tropicală, dar cheia succesului este să alegi întotdeauna plante care se potrivesc climei și condițiilor locale. Oricum, recomandăm să iei în considerare idei de amenajare cu stânci, piatră naturală și pietriș.

Grădină orientată spre nord

Dacă grădina ta beneficiază de mai puțină lumină naturală, va trebui să cauți în mod specific idei de grădină orientată spre nord. Acestea includ plante care iubesc umbra sau semi-umbra, inclusiv arbuști pentru umbră care rămân verzi pe tot parcursul anului.

Între trucurile care dau senzația de grădina luminoasă, în ciuda orientării spre nord, se numără alegerea plantelor cu flori albe, alegerea pietrei de culoare albă sau crem sau a lemnului de culoare deschisă, care reflectă lumina în curtea ta.

Grădină senzorială

Grădinile senzoriale se referă la efectele emoționale și fizice pe care le au asupra ta. Astfel de idei pot fi incluse în designul oricărei grădini, indiferent de stilul sau dimensiunea acesteia.

Răsfățul simțurilor se poate referi la toate, de la plante senzoriale de grădină care să îți încânte mirosul, până la texturi de care te poți bucura vizual cât și tactil – spre exemplu diferite texturi ale dalelor alese pentru alei. Chiar și sunetul apei – în cazul unei amenajări cu iaz sau amenajări cu iaz și cascade – care se prelinge poate fi un răsfăț senzorial și, desigur, poate ajuta la blocarea sunetelor din vecini sau din trafic.

Grădină verticală

O grădină pe verticală poate fi proiectată și amenajată ca atare, în cele mai mici detalii: de la pereți verzi până la plantarea în terase, în cazul grădinilor în pantă. Grădinile în pantă pot fi dificil de amenajat, dar sunt de multe ori mai interesante și pot să pară mai mari decât un teren plat. Nu îți fie teamă să folosiți plante înalte sau verticale pentru a sublinia verticalitatea grădinii; este o soluție viabilă.

Grădină durabilă

Plantează în mod durabil și vei economisi bani, timp și energie. Grădinăritul durabil înseamnă să optezi pentru plante care știi că au cele mai mari șanse să prospere în clima locală, astfel încât să folosești cât mai puține resurse posibil – cum ar fi apa, de exemplu -pentru întreținerea lor.

Sfatul este să construiești pe acest principiu toată structura grădinii: de la copaci, apoi gardul viu, arbuști și până la plante cățărătoare. Nu uita plantele erbacee perene și plantele anuale.

Grădină cu priveliște

Atunci când grădina ta este în faza de proiectare, asigură-te că peisagistul a înțeles dorința ta de a avea o priveliște de care să te bucuri de fiecare dată când ieși din casă sau …chiar fiind în interiorul casei. De altfel, asta se află în fruntea listei de dorințe atunci când vorbim despre idei de amenajare grădină. Te poți gândi la spații de divertisment, zone de relaxare, iaz, cascade, pajiște cu flori sălbatice sau idei inteligente de terasă.

Spre exemplu, dacă ai o grădină mare și deci spațiul permite, piesa centrală a proiectului de amenajare poate fi o terasă cu o suprafață generoasă, circulară, care să se întindă de jur împrejurul casei, permițând priveliști minunate chiar din interior, din bucătărie și sufragerie.

Pentru a permite acest lucru, plantează imediat după delimitarea terasei plante cu înălțimi predominant mici, în tonuri de mov-albăstrui cum sunt Levănțica (Lavandula), Rozmarinul (Rosmarinus) sau Veronica albastră. Apoi, amplasează arbuști tunși în diferite forme, precum Sălcioara veșnic verde (Elaeagnus ebbingei) și mai apoi, arbori exotici precum Koelreuteria paniculate. Dacă iubești și plantele de sezon, le poți amplasa în ghivece, chiar pe terasă.

Grădină cu amenajări de apă

Apa este un element minunat, care merită inclus în proiectul tău de amenajare grădină și în aproape orice spațiu exterior. Nu numai că va atrage micile vietăți sălbatice, dar vederea și sunetul apei pot fi incredibil de liniștitoare, mai ales în contrast cu vibrația unui oraș mare.

Pentru idei unice amenajare gradina cu iaz și cascade, lasă-te inspirat de proiectele noastre:

Artă în grădină - 80 mp amenajare spații verzi în cluj-napoca2000 metri pătrați de zen - gradină amenajată în cluj-napoca

 

 

 

Grădină cu gazon mare

Un gazon prea mare poate deveni plicticos. Împărțirea lui în zone distincte de grădină va permite scopuri diferite, cum ar fi o zonă pentru luat masa sau alta pentru cultivarea legumelor.

Aceste peluze mai mici pot fi separate utilizând arbori de Carpen în spalier, sau cu alte plante veșnic verzi. În partea mai umbrită a grădinii poți amenaja straturi înălțate de legume și salate, precum și diferite construcții cu rol de depozitare. Un iluminat subtil poate face ca orice grădină să aibă o atmosferă aparte pe timp de noapte.

Grădină cu simetrie

În spațiile verzi mari, deschise, topiaria (arbori și arbuști sculptați în forme diverse, de la animale și flori la forme geometrice, clădiri, temple etc.) și simetria reprezintă una dintre acele idei de amenajare grădină care poate crea atracție și intrigă. Mai ales dacă și arhitectura casei permite, proporțiile egale ale plantelor pot fi foarte atractive. Topiaria arată foarte bine în compania unor sculpturi sau a altor piese de artă de grădină și a gardurilor vii veșnic verzi din Ilex crenata, Pinus sylvestris, Osmanthus fragrans etc.

Grădină străjuită de o potecă

Orice grădină, indiferent de formă sau dimensiune, are o potecă care o străbate de la un capăt la altul. Astfel, e foarte important, atunci când te uiți la idei de alee de grădină, să te gândești atât la funcționalitate cât și la estetică și apoi să te decizi asupra liniei sau curburii potecii. Între plantele ornamentale apreciate pentru a înfrumuseța potecile se numără nelipsita Lavandula angustifolia care parfumează aerul de-a lungul potecii, oferind și nectar de vară pentru albine. Un mobilier asortat sunt băncile din lemn masiv, amplasate de cealaltă parte a potecii.

Grădină cu șemineu

Instalarea unui șemineu în aer liber nu are cum să dea greș! Indiferent de sezon sau climat, un șemineu poate fi punctul forte al designului grădinii, precum și o sursă de căldură în perioadele mai răcoroase.

Reține însă că aceste tipuri de șeminee trebuie să aibă o instalație specializată și să reziste la condițiile meteorologice și de utilizare pe tot parcursul anului.

Grădină în culori

Fii îndrăzneț în a da culoare grădinii tale, nu numai cu plante speciale dar și cu mobilier de exterior vesel. De asemenea, poți picta elemente cum ar fi stâlpii, pereții grădinii și paravanele în tot felul de nuanțe încântătoare.

Culoarea este în trend pentru ideile de grădină. Adesea, în grădinile clasice este o normă să pictezi detaliile exterioare în culori armonioase pentru a se îmbina cu împrejurimile. Dar trendul actual spune că se caută combinații cromatice îndrăznețe, pentru a crea senzații unice.

Grădină de noapte

Ideile de iluminat în aer liber sunt cheia pentru a crea o ambianță perfectă în grădină. Alese cu grijă, luminile scufundă totul într-o strălucire caldă în timp ce adaugă o notă magică serilor petrecute cu familia sau prietenii, în grădină.

Ghirlandele de lumini sunt o modalitate clasică de a crea o atmosferă de sărbătoare pe măsură ce se lasă noaptea.

Grădină cu amprentă artistică

Fiecare spațiu verde sau grădină este o potențială operă de artă. Alături de arhitectura spațiului, estetica este importantă în a produce emoția în sufletul vizitatorilor grădinii. Astfel, designul grădinii poate fi mult îmbunătățit prin introducerea de elemente de decor deosebite cum sunt sculpturile, armonizate cu amenajarea peisagistică ca ton, textură și formă sau, dimpotrivă, alese astfel încât să creeze un contrast izbitor.

Amenajare grădini cu stânci și obiecte de artăAmenajare 450mp de spațiu verde cluj

 

Grădina ca o continuare a casei

Încorporarea plăcilor decorative din interior în amenajările exterioare poate crea o linie fluidă de la interior la exterior, acea legătură armonioasă între casă și grădină. De asemenea, poate ajuta la definirea unor zone diferite ale grădinii, cum ar fi terasele.

Pentru a crea o atmosferă primitoare sau chiar ca o cameră în aer liber, plasează plăcile decorative atât pe podea cât și pe pereți – mai ales în cazul unei bucătării în aer liber, care necesită o tranziție naturală între interior și exterior.

Grădină cu mici sanctuare

Paravanele de grădină sunt o modalitate excelentă de a crea mici sanctuare. Excelente pentru protecție împotriva privirilor indiscrete dar și pentru a delimita spațiul tău verde astfel încât să creezi zone separate pentru diferite activități.

Ce zici de o zonă doar pentru copii și de o zonă confortabilă doar pentru adulți?

Grădină cu mobilier inteligent

Atunci când cumperi mobilier de grădină, este important să te gândești la maximizarea utilizării acestuia. Alege un set confortabil pentru un mic dejun târziu, sau fotolii inteligente care adaugă puțină strălucire serilor de cocktail.

Pentru zonele însorite, destinate divertismentului în aer liber, alege mobilier ușor pe care să îl poți muta pentru a urmări soarele atunci când stai la plajă.

Grădină străjuită de borduri

Bordurile lungi dau grădinii un farmec aparte, mai ales dacă sunt formate din plante care înfloresc pe tot parcursul anului, înfrumusețând spațiul în fiecare anotimp. Fuziuni cromatice de violet, alb și roz sau albastru, mov și crem.

Structura bordurii poate include Tisa (Taxus) tuns în diferite forme, Hortensii, plante perene pentru a oferi înălțime – precum Menta Pisicii (Nepeta), Salvia, Degețel (Digitalis sau Foxglove), Ceapa decorative (Allium); plante acoperitoare de sol – precum Geranium „Rozanne” acoperă pământul și ține buruienile departe; ierburi ornamentale – precum Pennisetum.

Pentru a adăuga înălțime și contrast în fundal, poți planta arbuști veșnic verzi precum Ilex sau poți face un gard viu de fag.

Grădină cu zonă de foc

O zonă din grădină în care să putem face un foc seara ne oferă posibilitatea de a petrece mai mult timp afară, până mai târziu, indiferent de sezon. Există multe idei de amenajare a unor astfel de zone de foc, și poți alege între multe forme de focar: pătrățoase, rotunde, boluri sau chiar forme artistice contemporane.

Deseori focarul funcționează și ca grătar iar familia se bucură de multe nopți afară, lângă foc, gătind și bucurându-se de căldură, în același timp.

Grădină prietenoasă cu albinele

Fiecare grădină, indiferent de dimensiune, poate fi în același timp frumoasă cât și prietenoasă cu albinele. Aceste mici creaturi, la fel ca și noi, preferă plantele cu flori generoase, cu sezoane lungi de înflorire.

Dacă incluzi în grădina ta Mușcată, Levănțică, Dalii, ierburi precum Măghiran, Salvie și Arpagic și arbuști cu flori precum Buddleja sau Cotoneaster – oferi albinelor polen și nectar.

Chiar și în ghivecele de pe terasă poți să te asiguri că ai plante în floare din primăvară și până în toamnă, schimbându-le pe măsură ce se scutură – tot pentru a ajuta albinele.

Grădină cu pergolă

O pergolă în grădină este una dintre modalitățile simple de a crea un spațiu închis, cu un strop de farmec, dacă știi să o acompaniezi cu plantele potrivite.

Înainte de a începe proiectarea unei pergole, gândește-te la motivele pentru care îți dorești așa ceva, deoarece dimensiunea, poziția și utilitatea trebuie luate în considerare. În general, oamenii cred că o pergolă sau un foișor oferă adăpost de ploaie, când de fapt e mai de folos pentru a te adăposti de soare, la umbră. Așa că primul sfat ar fi să fii sigur că nu va face prea multă umbră!

Apoi, importantă e poziționarea pergolei. Aceasta poate crea un sentiment romantic dacă, spre exemplu, este plasată la capătul unei poteci ce traversează grădina creând un tunel umbrit și parfumat. Într-o grădină lungă, o pergolă amplasată la capătul grădinii poate crea o „destinație” pentru diferite momente ale zilei și poate ajuta, de asemenea, să ecraneze un garaj sau un șopron.

Grădină care combină confortul cu designul

Atunci când proiectezi o grădină, este important să iei în considerare o serie de aspecte, între care mobilierul, iluminarea și diferitele texturi.

Canapelele de terasă sunt modalitatea perfectă de a combina confortul și relaxarea cu estetica și designul. Dacă adaugi perne decorative colorate și vesele, scaune din răchită, o blană de oaie pe jos și pături pentru a ține departe răcoarea serii, vei crea caracter, personalitate și o atmosferă primitoare.

În ceea ce privește iluminatul, lămpile fără fir rezistente la intemperii și luminile festive sunt perfecte pentru nopțile petrecute în grădină.

Grădină cu zone pavate

Cu diferite texturi – de la efecte de lemn sau piatră până la suprafețe care seamănă cu betonul – plăcile de pavaj combină estetica cu durabilitatea remarcabilă.

Asigură-te că orice ai alege pentru terasă, plăcile sunt rezistente la îngheț, șoc termic, alunecare, mucegai, pete și acțiunea substanțelor chimice, inclusiv a sării, adesea folosite pentru a preveni gheața pe suprafețele exterioare.

Grădinile, terasele, potecile sau peluzele pot fi așezate pe o bază de nisip și pietriș pentru o imagine contemporană și pentru a facilita drenajul.

Grădină de cabană

Tradiționalele grădini de cabană presupun un stil de grădinărit realizat manual, după dorințele proprietarului.

Când vine vorba de plante, preferate sunt amestecurile de flori simple și plante comestibile. Trandafirii parfumați sunt printre preferați, alături de florile vesele de Margarete și Clopoței.

Mobilierul e rustic și robust, cel mai adesea realizat din lemn. Grădinile în stil de cabană au un farmec atemporal.

Grădină cu covorul fermecat

Folosit pentru grădinile din curte, grădinile de pe acoperiș, terase, curți sau alte zone exterioare, covorul este o modalitate simplă, ieftină și utilă de a delimita o zonă și de a-i da un scop.

Alege un covor de exterior care imită designul și senzația covoarelor de interior, dar care este rezistent la apă și la intemperii, din materiale precum fibra PET (reciclată din sticlele de plastic).

Efectul vizual al unui ”covor fermecat” în culori asortate poate fi uimitor.

Grădina fermecătoare

Grădinile cu suprafețe mai puțin generoase pot să fie amenajate astfel încât să pară mai mari, iar idei în acest sens sunt multe.

Una dintre modalitățile de a face acest lucru este să renunți la zonele diferite pentru relaxare, luat masa, straturi de plante aromatice etc. și să le combini într-un singur spațiu compact. Dar care poate arăta absolut fermecător, mai ales dacă îl presari cu diferite accesorii precum căsuțe de păsărele, statuete, perne colorate!

Grădină mare peste 1000 mp

Grădinile mari au avantajul de a putea încorpora mai multe zone, fiecare destinată unei activități anume: relaxare, sport, gătit, grădinărit la straturi de legume. În plus, poți opta pentru un iaz mare sau chiar o cascadă – apa imprimă întotdeauna serenitate, în serile lungi petrecute în grădină. Pentru odihna ochilor și a sufletului poți monta sute sau chiar mii de metri pătrați de gazon iar pentru alei și ziduri poți folosi piatra. La mobilier nu te vei da înapoi din a folosi lemn masiv.

O astfel de grădină, de 2000 de mp din Cluj, a fost transformată, prin grija echipei Unique Landscaping, într-un spațiu care te transportă în liniștea desăvârșită a unei grădini extrem orientale, Zen. Au fost folosite: Buxus – distribuit sub formă sferică, la diferite înălțimi; Iedera – pentru a îmbrăca gardul de separare; foioase – pentru perdeaua verde din zona terasei.

Un alt concept, cu totul diferit, a fost acela în care am inclus un hectar de conifere! Cei 13.000 de mp ai grădinii ne-au permis să includem zone cu foișor, zone de luat masa, alei și teren în pantă. Liantul ansamblului l-au constituit coniferele din mai multe specii, precum: arțarul, bradul argintiu s.a. Vezi cum a ieșit amenajarea acestui spațiu verde, aici

Grădina de la birou

Spațiul verde destinat relaxării anjagaților la locul de muncă este deosebit de important. Vezi cât de important și cum am amenajat noi grădina de la birou.

Grădină proiectată de un inginer peisagist

Majoritatea ”designerilor” de grădină sunt niște îndrăgostiți de natură și plante, ceea ce înseamnă că de multe ori partea tehnică lasă de dorit.

Un inginer peisagist bun are competențele și imaginația necesare pentru a crea un proiect profesionist pentru tine. În plus, are abilitatea de a rezolva problemele ce pot apărea în timpul șantierului și experiența practică necesară pentru a implementa planul de amenajare în cel mai eficient mod.

Evident, capacitatea ta de a-ți transmite clar nevoile și preferințele va ajuta mult procesul de proiectare cât și cel de amenajare a grădinii, iar un inginer peisagist bun se va asigura că ține cont de fiecare detaliu din dorințele tale pentru grădina de vis.

La Unique Landscaping creăm relații de lucru excelente, ținând aproape clienții, atât în faza de proiectare 2 D și 3 D, cât și în faza de amenajare a grădinii.

Te invităm în galeria noastră de proiecte pentru a te inspira! Odată ce ai niște idei despre cum ar arăta grădina ta de vis, ne poți contacta și te vom ajuta să o transformi în realitate.

 

 

Te-ar putea interesa

Amenajarea gradinii in functie de anotimp

Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.
10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Amenajarea grădinii

Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta

Udarea corectă a grădinii tale este unul din factorii cheie pentru a o menține sănătoasă și frumoasă. Există însă multe sisteme de irigații diferite, ceea ce te-ar putea pune în încurcătură atunci când dorești să alegi unul din ele. Asta, întrucât toate au avantajele și dezavantajele lor și, uneori, poate fi dificil să-l identifici pe cel mai potrivit pentru grădina ta.
Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

citește mai mult
Unique landscaping la deco days 2023

Unique Landscaping la Deco Days 2023

Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp