Amenajări grădini cu pomi

Ce pomi sunt cei mai potriviți pentru grădina ta și cum îi alegi?

Pomii cel mai des întâlniți în grădinile mari și mai mici includ arțarii, chiparoșii, cireșii, magnoliile, mesteacănul și multe alte specii de arbori și arbuști.

Dar poate cel mai important este să apelezi la sursele disponibile pentru a vedea de ce tipuri de pomi ești tu atras, a identifica de unde să îi achiziționezi cât și modalități de a integra pomii în designul propriei grădini.

Nu în ultimul rând, este necesar să te gândești la scopul amenajării grădinii cu pomi: pentru flori, fructe sau pentru un frunziș generos, care să îți facă umbră naturală, vara?

CUPRINS:

 

Cum aleg pomii pentru grădină

Atunci când alegi pomii pentru amenajarea grădinii tale, este important să studiezi câteva aspecte.

Ia în calcul înălțimea pomului

Spre exemplu, este vital să afli înălțimea maximă a pomului și cât timp durează pentru a ajunge la maturitate.

Unele specii au o creștere rapidă dar altele au o creștere mai lentă și s-ar putea ca, deși inițial să fie între preferatele tale și să se potrivească foarte bine în grădina ta, să nu fii dispus să aștepți mult pentru a beneficia de umbra dorită. Prin contrast, dacă un copac crește mai mare decât te-ai așteptat, cu timpul îți poate micșora spațiul, blocând lumina și chiar dăunând fundației casei tale.

Din fericire, există o mulțime de specii de arbori și arbuști din care să alegi. La noi poți alege din peste 2500 de specii de arbori adaptate climei din România.

Un pom bine ales, poziționat corect, va constitui un punct de atracție și va oferi frumusețe în grădină, pe tot parcursul anului.

Stabilește scopul

Dacă dorești să plantezi un pom pentru a beneficia de mai multă intimitate, ia în considerare arbori care se pot constitui în perdea de protecție, cum sunt arbori ornamentali cu flori sau cu frunze luxuriante și cu creștere rapidă.

Alege pomi cu fructe sălbatice dacă vrei să atragi păsări și să oferi locuri de cuibărit, încurajând astfel viața sălbatică. Pentru recolte bune de pus pe masa, optează pentru o amenajare de grădină cu pomi fructiferi: măr, păr sau cireș.

Dacă specia de pom aleasă de tine trebuie protejată în sezonul rece, cel mai bine este să o achiziționezi la ghiveci, pentru o putea să o muți în casă sau în garaj, peste iarnă.

Dacă preferi ceva mai mic, ia în considerare arbuști; mulți dintre aceștia putând fi cultivați astfel încât să dea aspectul de copaci mici, precum viburnum (Călin) sau liliacul.

 

12 pomi ideali pentru grădini

 

Copaci decorativi primăvara

MagnoliiMagnoliile – sunt copaci cu adevărat maiestuoși și înfrumusețează orice grădină, primăvara. Dacă prefer tipuri mai scunde, poți încerca specii precum Magnolia grandiflora, Magnolia wilsonii, Magnolia macrophylla, Magnolia stellata sau soiuri precum „Alexandrina” și „Sayonara”.

 

 

 

 

Copaci decorativi toamna

Arțarii japonezi – există o mulțime de arțari japonezi, cu creștere lentă (Acer palmatum), care nu îți vor supraaglomera grădina. Frunzișul lor oferă o culoare strălucitoare de toamnă și crește într-o formă atractivă. Preferă locurile adăpostite, ferite de soare direct dar cresc chiar și într-un ghiveci mare. Există câteva soiuri minunate din care să alegi, între care se distinge Acer palmatum „Orange Dream”.

Cercis – cunoscuți datorită florilor roz ce apar în buchete abundente pe trunchi și pe ramuri, copacii Cercis (Arborele lui Iuda) sunt apreciați pentru înflorirea lor de primăvară și vară, unele soiuri având și frunze decorative în culoare bronz sau violet. Cercis chinensis ”Avondale” va atinge aproximativ 3 m înălțime, în timp ce Cercis canadensis ”Forest Pansy” va crește până la 8 m iar Cercis siliquastrum va atinge 4,5 m înălțime.

Cornus kousa – este un copac foarte decorative, originar din Japonia și Coreea. La sfârșitul primăverii – începutul verii, înflorește abundent cu flori mici, albe. Când sosește toamna, frunzișul capătă o nuanță vibrantă de purpuriu, împreună cu fructele roz asemănătoare căpșunilor. Încearcă și Cornus florida și Cornus mas.

Pomi care susțin fauna sălbatică

Crataegus monogynaPăducelul este o alegere minunată întrucât este unul dintre cei mai prietenoși copaci cu fauna sălbatică pe care îi poți crește. Este o plantă alimentară pentru o serie de insecte, albinele îi vizitează florile primăvara, iar păsările iubesc fructele sale bogate în calorii, toamna. Specia poate atinge 6-8 m înălțime și există mai multe soiuri din care poți să alegi.

Pyrus salicifolia ”Pendula” – Părul ornamental argintiu este un arbore elegant, cu un frunziș subțire, argintiu și ramuri zvelte, plângătoare. Se poate adapta în orice tip de sol, atâta timp cât este plasat într-un loc însorit. Primăvara înflorește cu flori alb-crem, cu parfum dulce.

Pomi veșnic verzi

Moșmonul japonez – acest pom veșnic verde, cu frunze lucioase, preferă grădinile urbane, unde prosperă în microclimatul adăpostit oferit de orașe. Eriobotrya japonica este cultivată pentru florile sale parfumate, fructele și frunzișul lucios și poate crește până la 8 m înălțime. Eriobotrya deflexa este apreciată pentru frunzele sale colorate în bronz și pentru florile parfumate și ajunge la 5 m înălțime.

Forme topiare – deși nu au forma convențională de pomi, dafinul sau arborele de tisa în forme compensează prin versatilitate. Pentru un efect surprinzător în grădină, alege un pom gata tuns în formă de spirală sau piramidă dar fii pregătit să le aplici tăieri de corecție întrucât atât dafinul cât și tisa pot deveni foarte mari dacă nu sunt tăiate periodic.

Pomi fructiferi

Cireși – cireșii fructiferi sunt arborii perfecți pentru grădinile de acasă. Floarea lor roz colorează grădina primăvara iar fructele lor sunt delicioase. Cireșii sunt disponibili ca arbori standard sau pe un portaltoi pitic pentru a putea fi integrați și în spații mai mici.

Meri – pentru a folosi cât mai bine spațiul, poți alege un măr pe spalier. În acest fel, îl poți planta pe un perete însorit sau chiar îl poți folosi ca despărțitor de grădină.

Piersici – piersicii sunt niște copaci minunați și, spre deosebire de ce crede majoritatea, sunt destul de rezistenți. Însă, pentru a obține fructe, este esențial să îi plantați într-un loc cald, însorit și adăpostit. Și piersicii sunt potriviți pentru a fi cultivați pe spalier.

Smochini – originari din Siria și Persia, smochinii sunt tot mai apreciați și la noi. Chiar dacă nu oferă recolte bogate întrucât nu îi place frigul, merită plantat în grădină pentru frunzișul său uimitor. Este recomandat ca locul să fie adăpostit, lângă un perete însorit. „Brown Turkey” este considerat unul dintre cele mai bune soiuri de smochin pentru cultivare; atinge 3-4 metri înălțime.

Desigur, există mult mai multe opțiuni de amenajare grădini cu pomi.

Pentru inspirație, poți răsfoi portofoliul Unique Landscaping, aici sau vezi galeria de mai jos cu ultima grădină amenajată cu pomi.

(sursa: gardenersworld.com)

 

 

Te-ar putea interesa

Amenajarea gradinii in functie de anotimp

Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.
10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Amenajarea grădinii

Amenajare grădină cu flori

Unora le plac grădinile pline cu flori și poate cu un design rustic, alții se dau în vânt după iarbă și doresc mulți metri pătrați de gazon care să aducă a grădină englezească; iar unii preferă, pur și simplu, straturile de legume, arbuști și arbori. Orice tip de grădină ți-ar face ție sufletul să zâmbească, este bine să știi cum să o amenajezi
Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

citește mai mult
Unique landscaping la deco days 2023

Unique Landscaping la Deco Days 2023

Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp