Importanța amenajării spațiului verde pentru angajați

Pentru majoritatea oamenilor activitatea la locul de muncă se desfășoară într-un spațiu interior.

Dar știai că realmente ne petrecem 90% din viață în interior, în clădiri cu o calitate a aerului care este, în medie, de cinci ori mai proastă decât calitatea aerului exterior?

Potrivit ONU, 55% din populația lumii locuia în orașe în 2018.

Acest lucru face ca viața noastră să fie foarte deconectată de natură.

Această deconectare are un impact puternic asupra bunăstării, chiar dacă oamenii nu sunt complet conștienți de aceasta, potrivit unei analize LabGov (o rețea internațională de platforme de cercetare pe managementul comun și colaborativ al spațiilor și resurselor urbane).

Vestea bună este că nu trebuie neapărat să fugim în afara orașului pentru a ne regenera sufletul; acum putem aduce natura direct la locul de muncă și, astfel, să îmbunătățim productivitatea, precum și satisfacția personală și profesională a angajaților. Cum..? Foarte simplu: prin amenajarea de spații verzi pentru birouri și spații industriale, parcuri logistice, retail și clădiri de birouri.

Cuprins:

 

Bunăstarea angajaților, profitabilă pentru firme

Bunăstarea angajaților devine un aspect tot mai important pentru firme și afaceri care doresc să obțină un succes mai mare. Proprietarii de afaceri încep să recunoască importanța bunăstării la locul de muncă și beneficiile economice ale muncii într-un spațiu care este mai conectat la natură.

Atunci când vorbesc despre bunăstarea lor la locul de muncă, 76% dintre angajați o pun sub semnul întrebării, arată analiza publicată de LabGov. Practic, după ce intră pe piața muncii, oamenii își petrec jumătate din zi la serviciu. În consecință, spațiul de birou este adesea perceput ca fiind cea mai mare sursă de stres din viața unei persoane, impactând astfel negativ sănătatea acesteia și, în final, cifrele afacerii.

Potrivit aceleiași surse, multe firme nu țin încă cont de bunăstarea angajaților lor, deși studiile au arătat că îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a personalului are un impact financiar pozitiv asupra firmei.

În termeni economici, pierderea adusă de un angajat nesănătos este de aproximativ 25.000 de euro pe an și, în medie, există o creștere de 37% a costurilor pentru o forță de muncă nesănătoasă. Pe de altă parte, pierderea pentru un angajat cu o stare de sănătate în general bună este de numai 5.000 euro pe an.

Angajații sănătoși au mai multă energie, pot lucra mai eficient, sunt mai implicați în viața companiei și sunt într-o dispoziție bună atunci când sunt la locul de muncă.

Importanța amenajării spațiului verde pentru angajați

Încorporarea naturii în mediul de lucru

Teoria biofiliei, formulată de Edward O. Wilson, demonstrează că ființele umane au o nevoie biologică de a fi conectate la natură din punct de vedere fizic, mental și social. Atunci când oamenii pierd acest tip de conexiune, le sunt afectate negativ: bunăstarea personală, capacitatea de a interacționa social cu ceilalți și, prin urmare, și performanța la locul de muncă.

În ultimii câțiva ani, diferite studii de caz au demonstrat avantajele încorporării naturii în mediul de lucru prin design biofil, incluzând: reducerea stresului; susținerea funcțiilor cognitive, a sănătății mintale și capacității de concentrare; o dispoziție mai bună și un sentiment de apartenență crescut, dar și rate de învățare și productivitate mai mari. Aceste rezultate pot fi traduse în economii de costuri pentru fiecare afacere.

 

Spațiul verde înseamnă stare de bine

Prin urmare, analiza publicată de LabGov arată că atunci când angajații sunt fericiți, există o creștere a productivității generale a companiei cu 31%; creșterea vânzărilor este de 37%, iar capacitatea de atingere a obiectivelor crește cu 19%.

Prezența naturii și a diferitelor plante comestibile îmbunătățește starea de bine auto-raportată cu 15%, productivitatea cu 6% și creativitatea cu 15%.

Nu în cele din urmă, absenteismul angajaților scade cu 10%, întrucât designul biofil stimulează oamenii să vină la locul de muncă iar acest lucru permite companiilor să economisească până la 1,8 milioane de euro în fiecare an.

Prezența elementelor naturale crește starea de bine prin stimularea fiecăruia dintre cele cinci simțuri umane, reducând nivelul de stres, tensiunea arterială și simptomele așa-numitului sindrom al clădirii bolnave – o afecțiune despre care se crede că ar fi determinată de prezența într-o clădire sau un alt spațiu închis; cauzele exacte ale acestui sindrom nefiind cunoscute exact, dar se crede că ar fi datorate calității slabe a aerului.

 

Bune practici în amenajarea spațiilor verzi pentru birouri și spații industriale

Dacă ne uităm la companiile din Europa și din lume, putem observa multe exemple de bune practice în ceea ce privește amenajarea de spații verzi pentru birouri și spații industriale, parcuri logistice, retail și clădiri de birouri.

De la grădini de legume administrate chiar de angajați – de unde fiecare este binevenit să cumpere produse proaspete în schimbul unei donații -, la grădini situate pe terasele unor bănci – unde fiecare angajat poate crește ceea ce își dorește gestionându-și spațiul în autonomie totală și poate merge în grădină în orice moment al zilei – și până la zone verzi de mii de metri pătrați amenajate pentru a oferi angajaților un spațiu de relaxare prin contact direct cu natura, exemplele pot continua.

 

Spații verzi industriale amenajate de Unique Landscaping

În portofoliul Unique Landscaping, pe lângă multe grădini mari amenajate în stiluri diferite, își fac loc încet dar sigur și spațiile verzi de business. Întrucât propunem o abordare artistică a lucrărilor noastre, punând accentul pe creativitate și pe autenticitate, spațiile verzi amenajate de noi contribuie la bunăstarea celor cărora le sunt adresate.

Importanța spațiului verde amenajat în conformitate cu nevoile recreaționale și estetice ale celor care îl utilizează este evidentă nu doar în spațiul privat, ci tot mai mult și în spațiile de afaceri.

Nevoia de frumos, de liniște, de…verde face parte din noi, oamenii, indiferent de mediul în care ne aflăm, acasă sau la muncă. Dacă acasă, o grădină poate fi un refugiu care ne permite să ne conectăm cu propria persoană, la muncă spațiul verde creează o atmosferă vie, mai ancorată în mediul natural – ceea ce poate fi sursa de reîncărcare, de motivație și inspirație pentru angajați.

Specialiștii Unique Landscaping au completat construcțiile industriale ale unei firme suedeze de mobilier, la sediul său din Cluj, cu 5.000 de metri pătrați de gazon, sisteme de irigații și plante ornamentale care pun accentul pe particula „Eco” din numele clientului. Plantele pentru amenajarea spațiului industrial au fost selectate pentru a servi scopului funcțional, estetic, artistic și mai ales de relaxare a angajaților. Rezultatele: un grad sporit de motivare a angajaților și beneficii economice și de imagine pentru companie.

Vă inspiră proiectele din portofoliul nostru și vă doriți spații verzi amenajate la firma dumneavoastră?

Vă stăm la dispoziție pentru mai multe informații aici.

 

(sursa: https://labgov.city/)

 

Te-ar putea interesa

Amenajarea gradinii in functie de anotimp

Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.
10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Amenajarea grădinii

Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

citește mai mult
Unique landscaping la deco days 2023

Unique Landscaping la Deco Days 2023

Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp