Grădini mari – 20 de idei de amenajare creativă

Indiferent de timpul sau bugetul pe care le ai la dispoziție, ideile noastre de amenajare a grădinii mari au fost alese pentru a te ajuta să-ți transformi spațiul exterior, într-un mod semnificativ. Evident că nu vei putea implementa toate cele 20 de idei, chiar dacă dispui de o grădină cu suprafață mare sau foarte mare; dar unele dintre aceste idei sunt cu adevărat indispensabile.

Specialiștii îți recomandă să tratezi spațiul exterior ca pe o extensie a casei și să armonizezi design-urile; cu alte cuvinte să abordezi procesul de alegere a ideilor pentru grădină cu aceeași creativitate și atenție ca și ideile pentru amenajarea interiorului casei tale. 

Ești norocos dacă ai un teren plat, ușor de amenajat, dar cu cât terenul este mai provocator – în pantă, îngust, uscat etc. -, cu atât mai creative și interesante pot deveni ideile de amenajare a grădinii mari.

Instalează o pergolă în grădină 

Dacă îți dorești niște umbră dar și să ai intimitate, indiferent dacă grădina ta este expusă total sau parțial la soare, ideile de pergole sunt cele mai indicate pentru asta.

Pergolele pot fi fie acoperite cu bârne care să susțină plantele cățărătoare, pentru a oferi umbră parțială și pentru estetică. Sau, pot fi acoperite de un acoperiș care să te apere de soarele puternic sau de ploaie.

Fă atmosferă cu iluminatul exterior al grădinii

Iluminatul exterior contează foarte mult în efectul final pe care îl vei obține prin amenajarea grădinii tale. Poți adăuga o senzație de mister, de claritate sau chiar de …lux.

Ține minte acest lucru și, încă din momentul în care tu sau inginerul peisagist desenați primele schițe pentru proiectarea grădinii tale, include ideile de iluminat în curte, alături de zonele de relaxare și de luat masa în aer liber.

Specialiștii în grădini recomandă să incluzi amenajări de iluminat cel puțin pentru zonele în care planifici să petreci nopțile și pentru elemente specifice, fie că sunt copaci sau accesorii de grădină pe care ai dori să le vezi din interior.

Sparge monotonia cu ajutorul plantelor decorative

Faza de proiectare a grădinii ar trebui să includă și o schemă de plantare. Acest lucru va defini peisajul din grădina ta, va aduce biodiversitate spațiului și poate face curtea răcoroasă – dacă asta îți dorești.

Dacă decizi să folosești pietre naturale, nu uita să lași spațiu pentru diferite plante de diferite culori; contrastul produs este foarte atractiv. Nu îți fie teamă să folosești plante deosebite pentru a sublinia unicitatea grădinii tale.

Include spații pentru relaxare în grădina ta

Atunci când proiectezi amenajarea grădinii, ia în considerare modul în care vei folosi grădina de-a lungul anului. Cu alte cuvinte, dacă îți place să te aduni împreună cu familia în jurul unui foc în curte, asigură-te că amenajezi o zonă permanentă care să includă scaune, bănci sau chiar canapele și șezlonguri. Este mult mai comod decât să trebuiască să scoți și să pui înapoi piese de mobilier, într-o magazie.

Dacă dimensiunea spațiului este suficient de generoasă, poți planifica chiar și o cameră în aer liber. Camerele de grădină sunt trendy în multe țări și pot fi utile pentru a găzdui oaspeții, pentru adolescenții care adoră să petreacă noaptea sau poate fi doar un spațiu plin de farmec pentru a deghiza locul în care îți păstrezi uneltele.

În plus, poți construi chiar și o piscină, pentru petrecerea zilelor toride de vară.

Construiește o zonă multifuncțională în curte

Dacă priveliștea de pe terasa ta se termină în gardul din spatele curții, poți îmbunătăți acest lucru printr-o amenajare inteligentă: o cameră de grădină, elemente de susținere a superbelor plante cățărătoare sau chiar construcția unei zone multifuncționale estetice și utile. Aici poți include o adevărată bucătărie de vară sau cel puțin un cuptor de pizza și pâine. Nu uita de mobilierul specific, într-un design care să se potrivească.

Adăugă culoare prin pictură

Unele amenajări din spatele curții deși sunt necesare, nu sunt neapărat drăguțe. Cazul cel mai des întâlnit sunt pereții grădinii, deseori construiți din beton.

Dacă te afli în această situație, ai la dispoziție cel puțin două opțiuni: pereți vii, îmbrăcați în plante sau, dacă îți dorești o întreținere și mai ușoară, pictarea zidăriei tencuite. Zidăria pictată poate crea un aspect minunat, care alături de sculpturi și alte accesorii de grădină, pune o amprentă artistică întregului spațiu.

Amenajează un iaz cu pești

Efectele iazurilor de grădină nu sunt doar relaxante și odihnitoare, ci chiar și aducătoare de mai multă faună sălbatică în grădina ta. Un iaz poate da tonul amenajării întregii grădini în jurul lui.

Dacă ești fericitul proprietar al unei grădini mari, iazul poate avea și el dimensiuni considerabile și poate fi însoțit de o cădere de apă în cascade, pentru care poți folosi bucăți de stânci sau pietre de râu. În jurul iazului poți construi o întreagă zonă de relaxare, cu șezlonguri și măsuțe pentru servirea băuturilor. Dar și iazurile de dimensiuni mai mici pot fi fermecătoare, înfrumusețând grădina; de exemplu un mic iaz cu pești și plante specifice…un adevărat paradis acvatic.

Paravane verzi pentru intimitate în grădină

Clasicele garduri au rămas o modalitate sigură de a păstra spațiul intim departe de ochii curioșilor, dar pentru a le înfrumuseța sau chiar pentru a crea înălțime, le poți îmbrăca în verdeață și poți planta arbori înalți care să formeze în timp adevărate paravane verzi.

Poți aplica aceeași soluție și atunci când dorești să creezi diviziuni ale grădinii, cu aspect mai natural, așa cum dau, spre exemplu, amenajările cu plante luxuriante. Desigur, cu cât plantele sunt mai înalte și mai bogate, cu atât creezi mai multă intimitate.

Construiește zone de agrement în spațiul verde al casei

Amplasarea unei piscine este întotdeauna o idee super tentantă pentru orice proprietar de grădină mare. O piscină este grozavă ca să te distrezi în timpul liber sau chiar să faci fitness în apă.

Totuși, există multe alte forme recreere care pot fi adăugate în grădina ta. Dincolo de clasicul coș de baschet sau masa de ping-pong, poți construi chiar și un teren de tenis pentru distracția familiei și a oaspeților!

Gândește-te la grădini verticale

Chiar dacă grădina ta are suprafețe generoase care permit o amenajare peisagistică extinsă, poți avea zone mai înguste care să necesite idei ingenioase de amenajare.

Pentru a maximiza spațiul, adăugă înălțime prin soluții de grădină verticală – care ar putea include idei de spalier acoperite cu plante cățărătoare sau pereți vii impunători.

Instalează un șemineu în curte

Un foc afară este întotdeauna o idee bună pentru a petrece seri lungi în aer liber, împreună cu cei dragi.

Îndrăznește să instalezi un șemineu masiv, poate chiar făcut dintr-o bucată uriașă de piatră sau din metal, care să fie un punct de atracție pentru grădina ta.

Un șemineu în aer liber ajută și la zonarea grădinii, împărțind curtea în diferite secțiuni, la fel ca un paravan pliabil în interior.

Lasă-ți gazonul liber

Uneori, simplitatea este cea mai bună abordare atunci când amenajezi o grădină mare. Zonele de gazon liber permit tot felul de activități, de la instalarea pe timp de vară a unui cort pentru petreceri în grădină până la dat cu sania împreună cu copiii, iarna.

Peluza trebuie bine îngrijită și poate să înconjoare toată casa, mărginită de lanuri de flori de câmp și mici ziduri din piatră. Asigură-te că știi cum să efectuezi lucrările de întreținere a gazonului sau cheamă un peisagist.

Păstrează elemente clasice în grădini

Există un motiv pentru care jardinierele, ghivecele mari și spalierele arcuite au devenit clasice în grădină: sunt frumoase.

Include-le în ideile tale de amenajare a terasei sau folosește-le într-o mică secțiune a unei grădini mai mari – și vei beneficia de o frumusețe atemporală.

Replică interiorul casei, în exterior

Dacă ai norocul să trăiești într-o țară cu climat cald, poți crea un întreg living-room în aer liber, în curte. Va trebui acoperit pentru a avea umbră și protecție pentru mobilier, împotriva intemperiilor. Pentru o estetică deosebită, combină antichități cu mobilier nou.

Construiește o verandă

Sigur visezi la locul perfect pentru a savura cafeaua de dimineață, pentru a te ghemui cu o carte bună în mână sau pentru a privi dezlănțuirea unei ploi de vară – iar soluția este o verandă! Fiind practic o anexă a casei, uneori cu pereți având numeroase ferestre, veranda poate fi mobilată cu un pat, canapele sau un balansoar.

Plasează o sculptură în grădină

Sculpturile sunt elementele perfecte pentru a da o amprentă artistică grădinii tale. Pentru un spațiu generos, de 1500 de metri pătrați, am creat special arbori stilizați din fier beton pe care i-am îmbrăcat în plante cățărătoare și sculpturi din plasă de sârmă galvanizată acoperite de iederă și caprifoi. Poți răsfoi portofoliul nostru pentru a vedea și alte proiecte ce folosesc arta pentru înfrumusețarea grădinilor.

Amenajează o grădină în pantă

Există cu siguranță terenuri în pantă, pentru care terasarea este mai mult o necesitate decât o decizie estetică. Dar asta poate face spațiul mai dinamic, întrucât zidurile în etaje crează straturi și mister în peisaj. De asemenea, un asemenea tip de amenajare permite combinații mai interesante de plantare în straturi pentru a înfrumuseța zidurile.

Plantează plante comestibile în grădină

Proprietarii de grădini mari care sunt pasionați de gastronomie pot profita de spațiu pentru a amenaja mici zone pentru grădina de legume sau grădina de plante medicinale. Dincolo de satisfacția că poți să îți cultivi propriile ingrediente, acest tip de grădini cu plante comestibile sunt și foarte decorative dacă incluzi specii frumoase precum anghinarea, afinele și căpșunile, asociate cu ierburi ornamentale.

Folosește piatra în amenajarea spațiului verde

Pentru un proiect special, am ales mai multe stânci și le-am așezat într-o grădină de 250 de metri pătrați, de fapt o oază de relaxare și serenitate, cu jacuzzi și saună, pentru o tânără familie.

Spațiul muntos a fost completat de brad caucazian, iar restul grădinii o explozie de vegetație cu plante cățărătoare, ierburi decorative, magnolii cu flori cărnoase, mesteceni cu frunze foșnitoare.

Poți răsfoi portofoliul nostru pentru a vedea și alte proiecte spectaculoase.

O amenajare naturală

Folosind materiale cu aspect natural, poți da impresia unui spațiu mai natural, chiar dacă este proiectat în cele mai mici detalii.

Între materialele naturale recomandate: bolovani mari de piatră, plăci mari de piatră stivuită, bucăți de stânci, pietriș, lemn etc.

Indiferent dacă dorești un proiect de amenajare complet nou, să modifici o grădină deja existentă sau doar să adaugi un element nou pentru a-ți înfrumuseța grădina, nu uita că proiectarea și realizarea corectă a amenajării peisagistice stă la baza oricărei grădini frumoase.Poți contacta echipa Unique Landscaping aici iar noi vom transforma grădina ta de vis în realitate!

Te-ar putea interesa

30+ idei de amenajare grădină

30+ idei de amenajare grădină

Suntem siguri că și tu te-ai întrebat ce să (mai) faci ca să-ți amenajezi grădina să fie mai frumoasă; cum să procedezi ca să-ți fie mai ușor să întreții spațiul tău verde, după ce amenajarea se va fi realizat; ce stil de grădină ai putea adopta și ce idei de amenajare ai putea folosi pentru propria grădină?
Ca să-ți fie misiunea mai ușoară, noi îți oferim un ghid de amenajare grădină, bazat pe îndelungata experiență a echipei noastre de peisagiști.
10 idei de amenajare gradini cu stil

10 idei de amenajare grădini cu stil

Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.

Amenajarea grădinii

Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi

Despre importanța amenajării spațiilor verzi știm doar lucruri bune. Spațiile verzi urbane au fost concepute pentru a satisface nevoile indivizilor și a grupurilor sociale. Grădinile, parcurile, pădurile urbane, străzile mărginite de copaci și malurile râurilor susțin bunăstarea noastră în orașe, oferind spațiu pentru odihnă, relaxare și exerciții fizice și prin menținerea temperaturilor scăzute în orașe, potrivit analizei ”Who benefits from nature in cities?” publicată în 2022 de European Environment Agency (EEA), agenție a Uniunii Europene. 

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

citește mai mult
Unique landscaping la deco days 2023

Unique Landscaping la Deco Days 2023

Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.

citește mai mult
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp