Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi
Despre importanța amenajării spațiilor verzi știm doar lucruri bune. Spațiile verzi urbane au fost concepute pentru a satisface nevoile indivizilor și a grupurilor sociale.
Grădinile, parcurile, pădurile urbane, străzile mărginite de copaci și malurile râurilor susțin bunăstarea noastră în orașe, oferind spațiu pentru odihnă, relaxare și exerciții fizice și prin menținerea temperaturilor scăzute în orașe, potrivit analizei ”Who benefits from nature in cities?” publicată în 2022 de European Environment Agency (EEA), agenție a Uniunii Europene.
Cuprins:
Beneficiile pentru sănătate ale spațiilor verzi urbane
Beneficiile pentru sănătate ale spațiilor verzi urbane sunt recunoscute în cazul copiilor, a căror dezvoltare fizică și mentală este îmbunătățită prin petrecerea timpului în spații verzi, joacă și chiar învățare în aer liber. Dar, în egală măsură, și adulții activi și seniorii beneficiază semnificativ de plimbări, sport și recreere în grădini și spații verzi, prin îmbunătățirea sănătății fizice, mentale și posibilitatea socializării.
Cu alte cuvinte, spațiile urbane verzi oferă beneficii importante pentru sănătatea oamenilor prin îmbunătățirea calității aerului, reducerea zgomotului și sporirea biodiversității. De asemenea, spațiile verzi oferă zone răcoroase și umbrite în perioadele caniculare. Comunitățile locale folosesc spațiile verzi pentru exerciții fizice, plimbări și interacțiuni sociale. Angajații companiilor care amenajează spații verzi în spațiile lor, le folosesc pentru relaxare și refacere mentală. Proprietarii de case cu grădini găsesc și ei un refugiu zilnic în grădina lor.
Expunerea la spațiul verde poate reduce mortalitatea și morbiditatea cauzate de boli cronice, îmbunătățește sănătatea mintală și starea sănătății mamei și fătului pe perioada sarcinii, și de asemenea, poate reduce obezitatea, arată studiile de specialitate. Pandemia COVID-19 a demonstrat, de asemenea, importanța socială a spațiului verde pentru recreere.
Accesul la spațiile verzi urbane diferă în Europa, potrivit aceleiași publicații a EEA. În general, orașele din nordul și vestul Europei au mai mult spațiu verde total decât orașele din sudul și estul Europei. În interiorul orașelor, procentul spațiilor verzi variază de la un cartier la altul.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți oamenii să locuiască pe o rază de 300 m de spațiu verde. Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030 încurajează aducerea naturii înapoi în orașe prin crearea unei infrastructuri verzi biodiverse și accesibile (CE, 2020). Strategia subliniază, de asemenea, importanța dezvoltării planurilor de ecologizare urbană în orașele mici și mai mari. Rolul soluțiilor bazate pe natură pentru reziliența la schimbările climatice este recunoscut de strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice.
Amenajări grădini moderne
La Cluj, amenajarea de grădini și spații verzi ține cont de trendurile europene și prin grija Unique Landscaping, care este membru al Societății Regale Britanice de Horticultură (RHS).
Predicțiile anuale ale RHS, bazate pe tendințele horticole și pe opiniile pe care le primesc de la grădinarii profesioniști, subliniază ideea de grădinărit ecologic. Astfel, potrivit RHS, în 2023, vom vorbi despre tehnici inovatoare și durabile, despre încurajarea prezenței sporite a faunei sălbatice în zonele unde este posibil și despre utilizarea economicoasă a apei (mai ales după o vară de secetă).
“În acest an, ne așteptăm ca grădinarii să grădinărească mai mult ca niciodată, având în minte protecția naturii și a mediului înconjurător, o tendință care a crescut de la an la an și urmează să devină principala preocupare a grădinarilor britanici”, potrivit housebeautiful.com/uk
Dar haideți să vedem câteva dintre trendurile grădinilor moderne în 2023
1. Grădinăritul regenerativ
Astăzi, este de o deosebită importanță crearea de habitate potrivite și faunei sălbatice – păsărele, arici, cârtițe s.a. – care să găsească adăpost și hrană în spațiile verzi respective. Pentru 2023, RHS prezice că tot mai mulți grădinari vor „căuta alternative ecologice de compost pe bază de lemn”. Având în vedere că compostul la pungi, pe bază de turbă, urmează să fie interzis în Regatul Unit în 2024, mulți dintre grădinari vor apela în schimb la hrana cu alge marine și biochar (un tip de cărbune cu granulație fină, creat prin arderea lemnului și a produselor secundare Agricole, lent, la temperaturi scăzute).
Unele plante, precum fasolea de iarnă pot fi cultivate ca și gunoi de grajd ”verde”, pentru a ajuta la fixarea azotului și a altor substanțe nutritive în sol și pentru a oferi habitat și hrană faunei sălbatice.
2. Grădinăritul digital
Grădinăritul va deveni și mai digital în 2023, RHS prezicând că pasionații de horticultură vor împărtăși online ceea ce se întâmplă în grădina sau în zona lor, vor participa la cursuri virtuale și vor planifica și planta în grădina lor, folosindu-se de diverse aplicații online. Acest lucru va ajuta și la identificarea și tratarea problemelor de sănătate ale plantelor precum și în proiectarea de grădini, parcuri și spații verzi.
3. Grădini de plante aromatice și medicinale
Pentru pasionații de grădinărit dar și de bucătărie, straturile cu plante aromatice și medicinale sunt o necesitate absolută. Potrivit RHS, căutările de plante aromatice și medicinale au crescut cu aproape 600% în toamna lui 2022, comparativ cu 2021. Oamenii caută preponderent soiuri clasice precum menta și coriandru.
Cele mai multe plante aromatice și medicinale sunt ușor de cultivat din semințe, la costuri decente și pot fi semănate în interior din martie-aprilie și în exterior din aprilie-august. Multe soiuri sunt rezistente și perene și se vor dezvolta de la an la an.
4. Grădini rezistente la climă
„După căldura și seceta verii, grădinarii vor căuta modalități de a-și proteja spațiile pentru viitor pentru un climat mai extrem”, prezice RHS.
Deși o climă în schimbare nu trebuie să însemne un aspect total diferit pentru grădinile ce vor fi amenajate în 2023, totuși spațiile verzi concepute pentru a rări udarea – precum grădinile cu pietriș – vor deveni populare. Sistemele de irigații eficiente, vor fi la mare căutare.
Dacă doriți să păstrați aceeași senzație în grădină, puteți înlocui plantele tradiționale cu unele specii mai rezistente la climatul în schimbare.
5. Altfel de gazon
Peluzele rămân pe agenda lui 2023, cu un trend referitor la grija sporită pentru polenizatori. Un gazon tăiat scurt, fără buruieni nu este deosebit de prietenos cu fauna sălbatică, motiv pentru care în mare trend pentru 2023 sunt „peluzele tapiserie”. Ușor de realizat, o peluză de acest tip este alcătuită din plante cu flori mărunte, care se întrepătrund. Plantele pe care mulți oameni le consideră buruieni – cum ar fi păpădia sau urzicile – aduc în fapt, mari beneficii insectelor. În loc să le înlăture, RHS prezice că grădinarii le vor lăsa tot mai mult să se amestece cu gazonul lor.
Unique Landscaping este membru al Societății Regale Britanice de Horticultură și echipa noastră se ocupă de amenajări de grădini în primul rând din pasiune. Specialiști în detalii, pentru noi, fiecare spațiu verde este o potențială operă de artă, căreia trebuie doar să-i punem în valoare armonia ascunsă și estetica naturală. Contactează-ne pentru a stabili o întâlnire.
Te-ar putea interesa
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii
Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.
10 idei de amenajare grădini cu stil
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp
Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.
Servicii amenajări grădini cu stil la Unique Landscaping Cluj
Proiectare Grădini
Proiectăm grădini, parcuri și spații verzi care pun în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică și urbanism.
Planificăm atent produsul finit cu ajutorul unor minuțioase simulări 3D, care conturează fidel imaginea finala a proiectului dedicat spațiului de interes.
Oferim servicii de amenajare grădini în Cluj Napoca și în localități învecinate. Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, venim în toată Transilvania
Montare, însămânțare gazon
Gazonarea terenului se poate efectua prin două metode: fie prin însămânțare, fie prin montarea rulourilor de gazon.
Fiecare soluție are avantajele proprii și se aplică numai în anumite cazuri.
Alegem soluția care se pretează cel mai bine grădinii dumneavoastră.
Citește despre servicii complete de montare sau însămânțare gazon...
Amenajări grădini
Spațiile verzi sunt binecunoscute pentru beneficiile lor estetice, ecologice și psihologice.
Gândite de noi ca opere de artă desprinse din natură și create cu ajutorul naturii, ele scot omul din trepidația cotidiană, iar specialiștii confirmă virtuțile lor recreaționale, prin ruptura față de trepidația urbană.
Timpul petrecut în natură este mai mult decât odihnă, deoarece crește măsurabil puterea de concentrare și remontează psihicul.
Servicii sisteme de irigații
Cei mai mulți dintre clienții noștri aflați la a doua amenajare de spații verzi înțeleg perfect beneficiile unei investiții de plecare în sisteme de irigații automatizate.
Despre utilitatea acestora, proprietarii de spații verzi se conving adesea din propria experiență, suportând costuri suplimentare.
Întreținere spații verzi
Spațiile verzi amenajate de Unique Landscaping sunt gândite cu precizie, conform unei estetici care include păstrarea armoniei și atractivității indiferent de anotimp sau lumina dintr-un anume moment al zilei.
Pentru că ele să-și păstreze aspectul creat la dorința posesorului, este necesară întreținerea atentă, conformă cu un program personalizat pentru fiecare spațiu de specialiștii Unique Landscaping și executat cu echipamente profesionale.
Citește despre servicii complete de întreținere spații verzi...
Comercializare plante ornamentale
Dispunem de peste 2.500 de specii și varietăți de plante care pot fi aduse oricând la comandă din rețeaua noastră vastă de pepiniere specializate.
Gama de plante cuprinde arbori și arbuști, de la dimensiuni mici, până la peste 10-15 metri înălțime, bonsai, plante cu forme (topiary), nenumărate specii de tufe și ierburi decorative, plante cu flori.