9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă
Odată ce temperaturile scad avem tendința de a ne cuibări în așternuturi, la cald, eventual în fața unui film bun, în detrimentul lucrului în grădină. Totuși, natura își vede de cursul ei iar grădinarii adevărați știu că trebuie să aibă grijă de spațiul verde, pregătindu-l pentru lunile cu vreme rece și întunecată pentru a putea să se bucure de grădină la primăvara viitoare. Întrebarea care se pune este, cu atâtea sarcini de făcut în grădină, ce este cu adevărat important?
Cuprins:
- Sapă și scoate plantele anuale
- Continuă să asiguri culoare în grădină
- Fertilizează gazonul
- Acoperă iazul
- Plivește buruienile
- Toaletează plantele perene
- Protejează copacii tineri
- Folosește compost și mulci
- Nu uita să protejezi și plantele de interior
- Proiectarea dar și execuția lucrărilor
Experți britanici în grădinărit, citați de housebeautiful.com/uk, consideră că între sarcinile esențiale pentru a pregăti o grădină de iarnă se numără aparent banala curățenie a spațiului exterior, asigurându-vă că acesta rămâne bine întreținut pe parcursul lunilor de iarnă.
Iată un mic ghid pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă, publicat de aceeași sursă.
1. Sapă și scoate plantele anuale
Plantele anuale, cum ar fi macii, gura leului sau petuniile sunt populare pentru culorile lor vibrante pe timp de vară, înveselind grădinile noastre.
Deși ai putea să crezi că săparea și scoaterea lor din pământ este inutilă, se știe că ele nu supraviețuiesc lunilor reci și atunci când sunt atinse de frig nu arată estetic.
Este mult mai bine să le dezgropi și să le adaugi la grămada de compost.
Continuă să asiguri culoare în grădină
Pe măsură ce tonurile aurii ale toamnei lasă loc nuanțelor gri de iarnă, grădina poate deveni destul de plictisitoare.
Dar nu uita că există o mulțime de plante care oferă culoare chiar și în lunile reci, precum: erica, panseluțele și ghioceii, care pot fi cultivate în ghivece și coșuri suspendate, pentru a aduce note de culoare și veselie pe terasa ta exterioară.
3. Fertilizează gazonul
Vremea caldă și uscată de peste vară, piscinele gonflabile și joaca pe iarbă de-a lungul lunilor sezonului cald pot lăsa zona de gazon serios afectată.
Prin fertilizare, îi oferi gazonului nutrienții care îi vor restabili sănătatea și vor încuraja creșterea, ceea ce înseamnă că, până vara viitoare, vei avea din nou un gazon frumos, de care să te bucuri.
Dacă intenționezi să îți fertilizezi gazonul chiar tu, ar trebui să îți faci ceva timp liber, pentru că este o operațiune destul de laborioasă, care necesită poate zile de lucrări, în funcție de suprafață.
Începe cu greblarea sau scarificarea ierbii pentru a reduce acumularea de iarbă uscată, apoi treci la operațiunea de aerisire, cu ajutorul unei furci de grădină – aceste operațiuni permit o circulație mai bună a aerului și apei la rădăcina gazonului tău.
Etapa finală este aplicarea unui strat superior de compost bine putrezit, lut și nisip.
4. Acoperă iazul
Lunile de iarnă aduc cu ele ploi, zăpadă, rafale de vânt, ceea ce poate duce la umplerea iazului din grădină, provocând blocarea acestuia – o priveliște inestetică și chiar o sursă de mirosuri, pe măsură ce resturile acumulate acolo putrezesc.
Dacă cureți și acoperi iazul încă din toamnă, reduci cantitatea de muncă pe care altfel va trebui să o depui atunci când vine primăvara, ca să poți să cureți și să readuci iazul la ce era înainte.
În plus, prin acoperirea iazului, oferi și vieții sălbatice o șansă mai mare de supraviețuire, deoarece reduci șansa ca apa să înghețe complet.
5. Plivește buruienile
În general, buruienile sunt considerate coșmarul grădinarilor. Investind în iarnă timp pentru o curățare serioasă de buruieni a grădinii, nu vei mai avea atât de mult de plivit atunci când vremea se va încălzi din nou.
Indiferent dacă e nevoie să cureți straturile de flori, gazonul sau acele buruieni enervante care se încăpățânează să apară printre crăpăturile din terasa sau podeaua ta exterioară, asigură-te că folosești o soluție care să nu aibă efecte adverse asupra altor plante.
6. Toaletează plantele perene
Este întotdeauna o idee bună să ai în grădină plante perene, deoarece ele rezistă în toate anotimpurile și înfrumusețează spațiul.
Cu toate acestea, capacitatea de a fi atât de rezistente poate veni și cu tendința de a fi invazive, ele putând prelua complet grădina, dacă nu suntem atenți și nu le toaletăm la timp.
Pentru a le împiedica să se răspândească în întreaga grădină, foarte multe specii de plante necesită să le tăiați înapoi la nivelul solului.
7. Protejează copacii tineri
Copacii necesită protecție și hrană pe măsură ce cresc și se maturizează, mai ales în lunile de iarnă, când vremea devine rece.
Îi poți apăra împotriva intemperiilor folosind materiale precum lâna sau paiele, fixate pe trunchi cu o structură de plasă de sârmă. Mulți grădinari aleg, de asemenea, să învelească plantele în polietilenă transparentă, pentru a le împiedica să putrezească din cauza vremii umede.
Dacă ai plante mediteraneene precum palmieri sau măslini la ghiveci, acestea trebuie mutate în interior, pentru toată durata iernii.
8. Folosește compost și mulci
Așezând câțiva centimetri de compost, urmați de un strat de mulci, îți protejezi plantele de înghețurile mari, precum și de animalele sălbatice care iubesc să le ciugulească și în plus, le oferi nutrienți vitali.
9. Nu uita să protejezi și plantele de interior
Deși plantele tale de interior vor fi protejate de vremea rece, și ele au nevoie de unele ajustări. În lunile de iarnă creșterea încetinește sau chiar intră în repaus și e nevoie de mai puțină apă și aproape deloc îngrășământ.
În interior, aerul este mai uscat și mai cald dar poți ajuta plantele foarte simplu, grupându-le, ceea ce va permite ca procesul lor de transpirație să aibă loc iar aerul din jurul lor să fie mai umed, împiedicându-le să se usuce. Chiar le poți muta în baie pentru câteva zile, astfel încât să beneficieze de umiditatea din timpul dușurilor și a băilor.
De asemenea, ai grijă să amplasezi plantele departe de calorifere, întrucât căldura directă le-ar putea dăuna și de preferat alege pentru ele locurile cele mai însorite din casă.
Nu uita că, investind timp în îngrijirea grădinii tale în sezonul rece, îți dai șansa să petreci lunile de primăvară plantând noi arbuști și flori în loc să faci curățenie și să înlături plantele care nu au supraviețuit iernii.
Dacă închizi ochii aproape că simți miros de flori de primăvară în aer, nu e așa?!
Atunci când ai nevoi de o mână de ajutor e bine să știi că la Unique Landscaping oferim nu numai servicii de proiectare și amenajare grădini ci și servicii de întreținere grădini și spații verzi.
Acționăm în Cluj-Napoca – zona Centru, cartierele Europa, Buna Ziua, Andrei Muresanu, Gheorgheni, Gruia, Borhanci etc. -, dar și în localitățile din jurul orașului: Feleac, satul Gheorgheni, Dezmir, Floresti, Chinteni.
Pentru lucrări complexe de amenajare grădini, ne putem deplasa în toată Transilvania(Alba, Sibiu, Satu Mare, Maramureș).
(sursa: housebeautiful.com/uk )
Te-ar putea interesa
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp
10 idei de amenajare grădini cu stil
Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii
Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.