Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta
Udarea corectă a grădinii tale este unul din factorii cheie pentru a o menține sănătoasă și frumoasă. Există însă multe sisteme de irigații diferite, ceea ce te-ar putea pune în încurcătură atunci când dorești să alegi unul din ele. Asta, întrucât toate au avantajele și dezavantajele lor și, uneori, poate fi dificil să-l identifici pe cel mai potrivit pentru grădina ta.
Specialiștii din echipa Unique Landscaping îți oferă în ajutor un mic ghid pentru câteva dintre principalele tipuri de sisteme de irigare a grădinii. Sperăm ca aceste sfaturi să te ajute să îl alegi pe cel ideal pentru grădina, straturile de legume sau spațiul tău verde.
Cuprins:
- Beneficiile sistemelor de irigații
- Sisteme automate de irigații
- Tipuri diferite de sisteme de irigații automate
- Cum să planifici sistemul
- Alege sistemul de irigație potrivit
Beneficiile sistemelor de irigații
Beneficiile care vin odată cu implementarea unui sistem de irigații nu sunt deloc neglijabile și între ele putem enumera: economisirea timpului prin automatizare; eficientizarea udării prin udarea directă în sol; acoperirea unor suprafețe mari de gazon sau straturi de flori, cu efort mic și multe altele.
Potențialele dezavantaje sunt costurile relativ ridicate de achiziție și de instalare. De asemenea, necesitatea întreținerii periodice, întrucât uneori unele sisteme de irigații se pot bloca în timpul utilizării, din diferite motive. Totuși, pe termen lung, beneficiile exced orice fel de dezavantaje, iar atunci când îți vezi grădina înflorind și bucurându-ți ochii și sufletul, știi că merită tot efortul.
De ce ai nevoie pentru a începe demersul pentru instalarea unui sistem de irigație a grădinii? Evident, trebuie să pornești de la o planificare atentă, cu o ghidare prin fiecare pas al procesului. Dacă ai nevoie de asistență suplimentară, poți lua legătura cu unul dintre experții echipei Unique Landscaping pentru orice întrebări ai avea.
Sisteme automate de irigații
Irigarea automată este o metodă de a furniza apa necesară în întreaga grădină fără efort, printr-o rețea de țevi plasată în spațiul grădinii. Există diferite tipuri de sisteme de irigații concepute pentru udarea unor zone specifice ale grădinii. Spre exemplu: sistemele de aspersoare pop-up – pentru udarea zonelor de gazon; microjeturi, spray-uri și mini sisteme de sprinklere – pentru suprafețe mai mari cu plante; sisteme de irigare prin picurare – pentru udarea țintită a plantelor dintre borduri și din ghivece. Mai multe informații despre ce tipuri de sisteme de irigații recomandăm noi la Unique Landscaping poți găsi aici
Sistemele automate de irigații sunt recunoscute ca fiind mult mai eficiente comparativ cu utilizarea unei furtun tradițional. Poți economisi până la 80% din apă atunci când utilizezi un sistem de irigație.
- Pe scurt, un sistem automat de udare îți permite să:
- Furnizezi plantelor apă necesară, în mod regulat;
- Menții sănătatea întregii grădini;
- Salvezi timpul pentru a te bucura de relaxare în grădină;
- Uzi grădina chiar și atunci când ești plecat în vacanță;
- Utilizezi apa de ploaie cu colectoare de apă de ploaie;
- Economisești apă în comparație cu alte sisteme de udare;
- Adaugi valoare casei tale, dacă te hotărăști să o vinzi.
- Sisteme colectoare de apă de ploaie
Sistemele automate de irigații nu numai că reduc cantitatea de apă folosită, dar pot utiliza și apa de ploaie. Cu alte cuvinte, atunci când îți instalezi un butoi sau un bazin de colectare a apei de ploaie aduci o contribuție la protejarea mediului înconjurător prin reciclarea apei, care altfel s-ar fi dus direct în sistemul de canalizare. În plus, decizia asta se va traduce în cifra de pe factura ta de apă, care va fi simțitor mai mică! Odată cu bazinul de apă de ploaie va trebui să instalezi și o pompă pentru a conecta sistemul de cel de irigații. Atenție la selectarea pompei întrucât ea trebuie să se potrivească cu specificațiile sistemului de irigație pe care îl ai sau pe care intenționezi să îl cumperi.
Tipuri diferite de sisteme de irigații automate
Sisteme de aspersoare pop-up
Sistemele de aspersoare pop-up sunt dintre cele mai bune în materie de irigare automată și sunt foarte populare printre proprietarii de grădini. Conductele și aspersoarele sunt îngropate sub pământ, ceea ce înseamnă că sunt complet ascunse vederii. Aspersoarele se ridică de la sol ori de câte ori sistemul este activat și apoi se retrag când sistemul este oprit.
Sistemele de aspersoare pop-up sunt ideale pentru tipuri diferite de grădini și sunt utilizate în principal pentru udarea zonelor cu iarbă, dar pot fi folosite și pentru udarea straturilor de flori și a bordurilor.
Sisteme de irigare prin picurare
Dacă ceva caracterizează un sistem de irigare prin picurare aceasta este eficiența, deoarece aceste sisteme sunt concepute pentru a elibera cu precizie apa către rădăcinile plantelor. Rețeaua de țevi este plasată astfel încât să transporte apa în toate zonele grădinii, apoi se conectează emițătoarele de picurare și se poziționează aproape de baza plantelor. Deoarece emițătoarele de picurare eliberează apă încet, ai un control mai mare asupra cantității de apă folosită, eliminând risipa. Acest sistem este ideal pentru borduri și straturi de flori, de legume, sere, coșuri suspendate și plante în ghivece.
Microjeturi și sisteme de pulverizare
Acestea sunt utilizate pe scară largă în grădini întrucât sunt mai ieftine în comparație cu sistemele de irigare prin picurare. Micro Jeturile pulverizează apa, care se împrăștie prin aer, căzând peste plante la fel ca ploaia. Atât Micro Jeturile cât și sistemele de pulverizare se instalează foarte ușor și rapid, iar pentru că toate componentele sunt disponibile și separat, personalizarea acestui tip de sistem este de asemenea foarte la îndemână.
Mini sisteme de sprinklere
Cu o rază de acoperire de până la 5 metri, sistemele de mini sprinklere sunt excelente pentru a acoperi ușor suprafețe relativ mari. Acestea sunt similare cu microjeturile și sistemele de pulverizare, dar în loc să ofere o pulverizare fină, aruncă apă în picături mari, ceea ce minimizează evaporarea în timpul distribuției. Instalarea este rapidă și ușoară, fiind disponibile mini sprinklere pre-asamblate pe țăruși, precum și componente individuale pentru personalizarea completă a sistemelor de mini sprinklere. De obicei, sprinklerele sunt recomandate pentru zone delimitate, straturi mari de flori, pepiniere și sere.
Cum să planifici sistemul
Calculează presiunea și debitul instalației
Poți măsura presiunea, exprimată în bari, folosind un manometru conectat la sursa ta de apă. Pentru ca un sistem de apă să funcționeze corect, trebuie să ai o presiune de cel puțin 1,5 bar. Dacă presiunea ta depășește 5 bari, atunci trebuie să utilizezi un reductor de presiune.
Volumul de apă
Volumul de apă sau cantitatea de apă furnizată într-un anumit timp, exprimată în litri pe minut, se poate măsura ușor cu ajutorul unei găleți. Pur și simplu iei o găleată (nu contează ce dimensiune are, dar trebuie să știi volumul ei) și apoi cronometrează cât timp durează să o umpli. Vei putea apoi să utilizezi formula de mai jos pentru a determina debitul provenit de la sursa ta de apă. Volumul recipientului ÷ Timpul de umplere a recipientului x 60 = Litri pe minut.
În pașii următori, pentru a planifica sistemul de irigație, desenează o hartă a grădinii tale, măsoară grădina cu precizie și apoi realizează planul. Sau, dacă simți că situația te depășește din punct de vedere tehnic, apelează la un specialist pentru toate aceste operațiuni și alte servicii complete de amenajare grădini.
Alege sistemul de irigație potrivit
Alegerea sistemului de irigare potrivit pentru grădina ta este vitală dacă dorești să o menții în stare bună, așa că analizează informațiile referitoare la sistemele prezentate mai sus și decide care este cel mai potrivit sistem pentru nevoile spațiului tău verde.
Dacă ai nevoie de mai mult ajutor, poți să ne ceri oricând recomandările; echipa Unique Landscaping este alături de tine.
(sursa: easygardenirrigation.co.uk)
Te-ar putea interesa
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp
10 idei de amenajare grădini cu stil
Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii
Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.
Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes
Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.
10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă
Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.
Unique Landscaping la Deco Days 2023
Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.