Amenajare grădină cu flori
Unora le plac grădinile pline cu flori și poate cu un design rustic, alții se dau în vânt după iarbă și doresc mulți metri pătrați de gazon care să aducă a grădină englezească; iar unii preferă, pur și simplu, straturile de legume, arbuști și arbori.
Orice tip de grădină ți-ar face ție sufletul să zâmbească, este bine să știi cum să o amenajezi, singur sau acompaniat de un inginer peisagist. În acest articol ne vom opri asupra amenajării de grădini cu flori.
CUPRINS:
Reguli în alegerea florilor pentru amenajarea grădinii
Ce poate fi mai minunat decât o grădină plină de culori și mirosuri?
De arbuști cu flori și până la acoperitoare de sol, târâtoare, cățărătoare, flori aranjate simetric în straturi, în alpinării, plante companion, plante care susțin viața sălbatică, plante aromatice și medicinale etc. toate plantele cu flori sunt minunate!
Alese cu grijă, în funcție de caracteristicile terenului, de preferințele tale, de disponibilitatea ta pentru activitatea de grădinărit și nu în ultimul rând în funcție de buget, plantele cu flori pot să îți înveselească grădina primăvara, vara, toamna și chiar și iarna!
Pentru a obține acest lucru e necesar să ții cont de câteva reguli simple.
Poate una din primele reguli de urmat este să ții cont de solul existent și de câtă lumină și soare are grădina ta, atunci când alegi florile pe care dorești să le plantezi.
Apoi, soiurile ar fi bine să acopere toată plaja: flori de sezon, flori care să înflorească succesiv sau de mai multe ori în cursul unui an.
Amenajare grădină pe teren drept
Ai de amenajat o grădină pe teren drept?
Vezi ce poți face.
Grădină pe teren drept: este bine să plantezi speciile perene în funcție de înălțime, astfel încât să reușești să pui în valoare fiecare plantă. Dacă le plasezi astfel încât să se întrepătrundă, poți obține un joc spectaculos de înălțimi, culori, forme și… nu în ultimul rând, parfumuri!
Pentru amenajări grădini cu flori de primăvară poți include în primul rând plantele cu bulbi, între care: spânzul (Helleborus), ghioceii, primulele, brândușele de grădină (Crocus), narcisele și nelipsitele lalele.
Apoi alte flori de primăvară, în culori vibrante și flori care rezistă mai mult: bujori, iriși, crini etc.
Bulboasele trebuie tăiate imediat ce floarea a trecut dar frunzele trebuie lăsate să se usuce în ritmul natural.
Atunci când dorești să obții un efect deosebit în amenajarea grădinii tale, poți încerca să combini plantele cu bulbi cu cele bienale; să le plasezi de-a lungul aleilor, scărilor sau chiar în jurul arborilor sau arbuștilor precum liliacul sau iasomia.
Amenajare grădină pe teren în pantă
Ai de amenajat o grădină sau un teren în pantă?
Specialiștii Unique Lanscaping au câteva sfaturi pentru tine.
Grădină pe teren în pantă: în acest caz, poți folosi plante perene cu flori în cadrul alpinăriilor din roci, pe care le va înveseli. Alege din: gențiane, flori de Nu mă uita (Myosotis), garofițe (Dianthus), floarea clopoțel (Campanula), ochiul șoricelului (Saxifraga), scânteiuța (Phlox) care înflorește primăvara, vara și toamna în culori din cele mai diverse, de la albastru pal, violet, roz la roșu aprins sau alb etc.
Printre plantele perene de grădină care se simt bine lângă scări, poteci sau borduri se numără: ierburile decorative, iarba grasă în diferite culori (Sedum), Ciocul Berzei (Geranium), Alyssum alb sau violet etc.
3 pași pentru amenajare grădină cu flori
Amenajarea unei grădini cu flori îți poate da bătăi de cap. Noi venim în ajutorul tău cu 3 sfaturi importante pentru amenajarea grădinii cu flori.
Cunoaște-ți grădina
Primul pas în amenajarea grădinii de flori perfecte este să analizezi și să îți cunoști zona verde cât mai bine posibil. Notează și ține cont de toate detaliile care te-ar putea ajuta atunci când vei decide unde să plantezi florile: lumina, condițiile de umiditate și topografia.
Un alt sfat important este să faci un test de sol. Pentru a colecta mostre de sol, sapă o groapă cam de adâncimea unui picior, ia câteva linguri de sol, apoi repetă operațiunea în mai multe locuri din grădina ta până când umpli un borcan. Poți trimite probele de sol la un laborator de testare și apoi să utilizezi rezultatul pentru a modifica solul înainte de plantare.
Află ce specii de plante cresc bine în solul grădinii tale, printr-o abordare foarte simplă: fă vizite în grădinile vecinilor tăi dar și plimbări în zonele naturale din apropiere, pentru a descoperi florile cărora le merge bine în zonă și care îți plac. Nu ești sigur de unde să începi? Întreabă un specialist din echipa noastră.
Nu în ultimul rând, pentru a te asigura că grădina ta nou plantată va supraviețui anotimpurilor, va trebui să cunoști data medie a ultimului și a primului îngheț din zonă.
Creează-ți paleta de culori
Creează-ți propria paletă de culori, într-o unitate cromatică care să ajute la o armonie a peisajului. Utilizarea variațiilor și a tonurilor diferite ale aceleiași culori poate avea un impact frumos, fără a acapara ochiul. Reține că nuanțele similare pot crea un sentiment de armonie, iar culorile complementare – opuse pe roata culorilor – creează o juxtapunere.
Urmărește obținerea unui sentiment de entuziasm cu ajutorul combinațiilor; de exemplu, combinația de albastru și galben este întotdeauna proaspătă, plină de viață și specifică verii. Tonurile calde, cum ar fi galbenul, portocaliul și roșul, sunt puse în valoare la maximum de lumină, mai ales în timpul „orelor de aur”, când soarele răsare sau apune. Cu toate acestea, ca flori singulare, chiar și culorile fierbinți pot părea destul de plate.
Creează o grădină liniștită, care să îmbine zonele în culori intense cu cele neutre; ține cont că prea multă varietate poate deveni obositoare. Dar poate mai presus de toate, alege culorile de care să te bucuri tu personal în propria grădină de vis.
Creează un design al grădinii de flori
Designul în funcție de forme: este o alegere în general recomandată atunci când se proiectează o grădină de flori întrucât plantele perene au mai multe forme de bază. Poți experimenta alăturând diferite forme și văzând care dintre ele arată bine împreună.
Designul cu repetarea formelor sau culorilor cheie: oferă un sentiment de calm și unitate vizuală. În mod ideal, plantele pe care le repeți ar trebui să aibă un sezon lung, să nu arate neîngrijit după înflorire. Repetarea strategică a florilor oferă continuitate la trecerea dintr-o zonă a grădinii în alta.
Designul în straturi: trecerea de la un strat la altul ar trebui să fie subtilă pentru a crea un aspect cât mai natural; astfel, încearcă să eviți să aranjezi pur și simplu straturile, ca o scară.
Designul cu combinații de plante: de multe ori combinațiile între diferite specii de plante mai degrabă decât specii individuale creează un efect de impact. Poți mixa diferite înălțimi, dimensiuni, culori și texturi, astfel încât să menții grădina atractivă în fiecare anotimp.
La Unique Landscaping îți oferim servicii complete de proiectare și amenajare a grădinii și posibilitatea de a alege plante ornamentale din cele peste 2500 de specii diferite pe care le comercializăm. Amenajăm cu precădere grădini de mari dimensiuni, dar și grădini care ne stimulează creativitatea și cărora le putem aduce o amprentă artistică.
(sursa: gardendesign.com)
Te-ar putea interesa
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp
10 idei de amenajare grădini cu stil
Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii
Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.
Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes
Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.
10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă
Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.
Unique Landscaping la Deco Days 2023
Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.