Cum îți amenajezi ieftin curtea
Dacă ești pasionat(ă) de grădinărit, ai putea nu doar să încerci să îți amenajezi singur curtea – mai ales dacă ai un spațiu mic -, ci și să faci lucrările periodice de întreținere.
Cu această pasiune din partea ta și cu puțin ajutor de la noi privind idei de amenajare curte ieftin, orice curte mică poate să se transforme într-o operă de artă peisagistică. La Unique Landscaping îți putem prelua comanda pentru mai mult de 2500 de specii de plante pe care le aducem de la pepiniere de încredere, cu plante aclimatizate la zonele din România. Dacă nu te descurci și simți nevoia de ajutor de la profesioniști, îți putem oferi și consultanță, proiectare și amenajare grădină și chiar întreținere.
Cuprins:
- Alege plantele potrivite pentru amenajarea curții
- Planifică cu atenție
- Alege plante veșnic verzi
- Refolosește mobilierul vechi
- Evită greșelile în grădinile mici
Alege plantele potrivite pentru amenajarea curții
Alegerea plantelor potrivite te ajută să definești stilul spațiului verde pe care dorești să îl amenajezi. Echipa Unique Landscaping îți sugerează câteva plante cheie pe care să le alegi pentru a aduce la viață trei stiluri diferite de grădină.
Pentru grădina urbană
Având la dispoziție deseori un spațiu limitat în care să crească, să se dezvolte, plantele din micile grădini urbane trebuie să se adapteze cumva. Alege cu înțelepciune ce specii plantezi dacă dorești o grădină elegantă și modernă, poate chiar una cu amprentă artistică.
Ferigile – sunt opțiunea ideală pentru colțurile umbrite, fiind foarte decorative prin frunzele lor moi, arcuite. Speciile mai înalte și ferigile arborescente crează accente minunate în grădină, chiar dacă este vorba despre o curte mică și fac parte din ideile de amenajare curte ieftin. Îți recomandăm să combini ferigile cu alte plante cu frunze în forme contrastante, cum ar fi Brunnera cu frunze late, Epimedium în formă de inimă sau Helleborus cunoscut și sub numele de trandafirul Crăciunului.
Heuchera – este o plantă cu un frunziș superb, este perenă, în general veșnic verde, și este folosită fie în combinație cu alte plante, fie pentru acoperirea solului. Nu crește prea înaltă și nu se răspândește rapid și este ideală pentru stilul modern de grădini. Îți recomandăm să alături Heuchera în combinați de culoare îndrăznețe cu rudele sale apropiate, Tiarella și Heucherella.
Acer (arțarul) – cu o siluetă grațioasă și un frunziș frumos, arțarii japonezi sunt o soluție grozavă pentru curțile mici. Arțarii se descurcă foarte bine și în ghivece iar datorită ratei lente de creștere nu va fi nevoie să îi schimbați ghiveciul în mod regulat. Dacă plantați arțarul în grădină, puteți plasa în preajma lui flori timpurii de primăvară, cum sunt ghioceii sau plante perene tolerante la umbră, cum ar fi Dicentra formosa ‘Bacchanal’ AGM cu frunze cenușii.
Trachelospermum (iasomia stelară) – este o plantă cățărătoare veșnic verde, cu un parfum amețitor. Frunzișul lucios rezistă pe timpul iernii. Dar marele avantaj al acestei cățărătoare este mărirea vizuală a spațiului prin extinderea pe verticală.
Pittosporum – acești arbuști veșnic verzi au frunze lucioase, adesea încrețite. Pot fi folosite ca exemplare solitare sau ca și gard viu. Cele mai bune pentru grădinile urbane sunt soiurile compacte, care cresc doar până la 1,5 m înălțime. Puteți combina cu ierburi colorate precum Ophiopogon sau Festuca, sau cu frunze precum Astelia.
Pentru grădina prietenoasă cu fauna sălbatică
Dacă dorești să amenajezi o mica grădină care să zumzăie de viață sălbatică – păsărele, albine, fluturi și multe alte vietăți – este de ajuns să alegi plantele potrivite și apoi să savurezi spectacolul naturii.
Păducelul – Păducelul (Crataegus monogyna) poate fi tuns sub formă de gard viu și, fiind o specie nativă, este un start bun pentru a începe atunci când creați o grădină prietenoasă cu fauna sălbatică. Păducelul susține multe specii de păsări care folosesc gardurile vii ca locuri de cuibărit și se hrănesc cu fructele acestui arbust, toamna. De asemenea, Păducelul oferă protecție micilor mamifere atunci când este folosit ca și corridor de trecere. Acest arbust nu este deloc pretențios, se dezvoltă la fel de bine indiferent de sol, în plin soare sau în umbră parțială. Tăierea regulată îi sporește densitatea.
Floarea soarelui anuală – Floarea soarelui are beneficii duble pentru fauna sălbatică. Polenul ei este colectat de albine iar, în sezon, semințele oferă cu generozitate hrană pentru păsări. Atenție însă: dacă doriți să le fiți de folos albinelor, evitați soiurile fără polen. Semințele pot fi plantate fie în interior în păhărele sau jardiniere, fie direct în grădină, dar neapărat într-un loc însorit. Floarea soarelui poate fi combinată înn straturi cu alte flori anuale sau tăiate sau pentru a înveseli unele zone utilitare ale grădinii.
Caprifoi – Caprifoiul cățărător (Lonicera periclymenum) este chintesența grădinilor mici și fermecătoare, de poveste. Parfumul lor se simte puternic seara, când atrage moliile care, la rândul lor, hrănesc păsările și liliecii. Păsările se bucură și de fructele roșii ale Caprifoiului și, pe măsură ce plantele devin mature și mai dense, le folosesc pentru locuri de cuibărit. La Unique Landscaping ne place să îmbrăcăm în cățărătoare – precum caprifoiul dar și glicina, iedera, vița de Canada – diferite accesorii de grădină precum bolte fermecătoare, arbori stilizați din fier beton sau sculpturi din plasă de sârmă galvanizată. Poți să îndrăznești să combini cățărătoarele cu trandafiri cățărători pentru un efect de culoare și mirosuri amețitoare.
Sedum – această plantă rustică, perenă, cu frunze groase, suculente şi tulpini cărnoase prezintă inflorescențe bogate în nectar, care sunt un adevărat răsfăț pentru albine și fluturi, la sfârșitul verii. Înălțimea lor scăzută le face perfecte pentru partea din față a straturilor sau bordurilor. Există și specii târâtoare de Sedum, utilizate mult pentru acoperișuri verzi. Sedum se simte cel mai bine în sol neutru până la ușor alcalin, într-o poziție însorită. Poate fi combinată cu plante cu înflorire târzie, cum ar fi ierburile decorative sau margaretele Michaelmas.
Buddleja – sau Liliacul de vară este un adevărat magnet pentru fluturi. Buddleja este un arbust de talie medie, cu ramuri arcuite ce prezintă la capete flori în nuanțe de roșu, mov, roz, gălbui, crem, cu miros dulceag. Este o plantă meliferă, adică are flori cu mult nectar și polen, din care albinele produc mierea, dar atrag și alte insectele folositoare în grădină, precum fluturii. Alege cu grijă, deoarece unele soiuri se auto-însămânțează. Buddleja se dezvoltă bine în majoritatea solurilor atâta timp cât sunt în plin soare, deși vor crește la umbră parțială.
Pentru grădina contemporană
Grădinile contemporane au nevoie, alături de un aspect geometric clar, de plante care se potrivesc cu acest stil bazat puternic pe arhitectură.
Bambus – într-o varietate de dimensiuni și culori, bambusul poate fi folosit pentru a crea adevărate paravane în grădină, care foșnesc atunci când bate vântul, creând o atmosferă de relaxare și de…Orient. În general preferă locurile adăpostite, cu un sol bine drenat, nu îi place umezeala în exces dar nici solul extrem de uscat. Bambusul poate fi plantat singur sau poate fi combinat frumos cu alte plante cu frunze îndrăznețe, cum e arțarul.
Echinacea – Echinaceea este o plantă perenă verticală ce formează tufe, cu flori atractive, care sunt grozave pentru polenizatorii grădinii. O soluție excelentă pentru condiții secetoase, aduce un plus important de culoare în grădină iar nuanțele lor mai neutre sunt adesea folosite ca temă repetitivă în plantarea modernă. Echinacea se simte bine plantată în sol adânc, bine drenat, în plin soare, deși tolerează și puțină umbră. Poate fi folosită în combinații reușite cu ierburi decorative și cu salvie.
Ierburi decorative – creând volum pentru grădinile contemporane, în special la sfârșitul verii și toamna, ierburile adaugă structură, textură și mișcare. Florile și nuanțele diferite sunt un bonus al acestor ierburi, deja decorative prin ele însele. În general ierburile au nevoie de soare și de soluri bine drenate dar unele specii, precum Papura, fac față cu brio și condițiilor de umiditate. Combinațiile de ierburi sunt foarte attractive folosite ca borduri dar nu numai.
Formiu – cu un frunziș impunător, cu o formă ce amintește de cea a săbiilor, această plantă perenă veșnic verde din Noua Zeelandă formează tufe mari, într-o gamă largă de culori și variații. E bine să fie cultivată în plin soare și în sol fertil, bine drenat. Este rezistentă până la aproximativ -12 ° C, dar în caz de temperaturi mai scăzute, iarna, este nevoie să o protejezi cu un mulci de iarnă adânc și uscat. Formiu este foarte decorativă fie ca exemplar singular fie alături de plante contrastante, cum ar fi eucaliptul albăstrui, pentru contrastul de culoare.
Euphorbia – plante care pot fi folosite pentru a acoperi solul sau sub forme de arbuști rotunjiți; multe specii au o culoare galbenă vibrantă, care adaugă un aer contemporan începutului verii. Sfatul nostru este să alegi specii din care poți face structuri interesante. Nu uita să eviți atingerea pielii cu seva lăptoasă. În ceea ce privesc condițiile de sol și expunere la soare, acestea variază, în funcție de specia de Euphorbia. Poate fi combinată cu plante care contrastează ca formă sau culoare, cum ar fi Phormium sau o gamă largă de plante erbacee.
Planifică cu atenție
Atunci când ești în căutarea de idei amenajare curte ieftin, nu uita că este important să planifici întregul proces de amenajare grădină cu multă atenție. Orice curte mică se poate bucura, la rândul ei, de un răsfăț adaptat proporțiile ei. Zonele mici pot fi foarte colorate, mai ușor de întreținut decât grădinile mari, pentru că au nevoi moderate.
Funcționalitatea trebuie să fie pe primul loc, atunci când proiectezi o grădină mica, cu buget redus. Când un proprietar de curte își dorește să o transforme într-o mică grădină fermecătoare, se gândește cum să amenajeze, ce specii să planteze sau ce mobilier îi place. Dar un inginer peisagist vede grădina ca un întreg, așa că începe cu arhitectura, cu ceea ce există deja în acea curte și cu stilul de viață al proprietarului.
Aceasta este una dintre diferențele importante dintre un profesionist și un amator: când proiectează o grădină, un designer începe cu „la ce vrei să folosești această grădină?”, în timp ce amatorul va începe cu „unde să pun asta?” sau „ce merge aici?”. Dar dacă începi designul grădinii cu „unde pun mobila?”, atunci s-ar putea să uiți de alte aspecte, cum ar fi locul în care cade soarele sau de unde priveliștea este cea mai bună.
Fă o listă cu ceea ce dorești să faci în grădină – unde să fie locul pentru cafeaua de dimineață, pentru cocktailul de seara, unde zona de joacă pentru copii, zona de depozitare, straturile de legume sau cele de flori etc. Apoi fă o altă listă cu ceea ce dorești să vezi pe geam, atunci când ești în casă? Poate ți se pare că ai avea o priveliște mai atractivă dacă ai plasa locul de luat masa în mijlocul grădinii și nu la capătul ei… În ultimul pas, fă o hartă brută a grădinii viselor tale, care să indice toate aceste zone, și discut-o cu inginerul tău peisagist pentru o cât mai fidelă transpunere în proiectul profesionist de proiectare și amenajare a grădinii tale.
Alege plante veșnic verzi
Întotdeauna optează pentru plante veșnic verzi într-o grădină mică din curte. O margine plină de flori poate arăta dezolant jumătate din an. Într-o grădină mare este mai ușor, deoarece poți avea diferite zone, care să arate bine în anotimpuri diferite. Dar într-o grădină mică, zonele ”goale”, neînflorite, vor atrage atenția într-un mod neplăcut. Dacă îți place să ai în curte culoarea florilor de sezon, o poți aduce oricând prin flori la ghivece și alte recipiente refolosite.
Refolosește mobilierul vechi
Este de mare impact atunci când refolosești piese de mobilier vechi și le integrezi în noul design din curtea ta. Mobilierul vechi poate face parte din istoria familiei și să aibă o valoare sentimentală și dau un aspect vintage întregului design. Poți pune în valoare de la scaune și scrinuri vechi, pe care să le folosești ca suporturi de flori, până la cuiere și vase ceramice.
Evită greșelile în grădinile mici
Păstrează stilul simplu. Niciodată un spațiu mic nu va putea oglindi mai multe stiluri și multe elementele de design și accesorii.
Alege cu grijă sistemul de irigații și de drenaj și integrează-l de la începutul amenajării, pentru ca să nu fii nevoit să refaci totul. Într-o curte mică este posibil ca apa să se strângă odată cu ploaia și să băltească.
Evită plantarea copacilor de dimensiuni mari, care fie nu se vor dezvolta din cauza lipsei spațiului sufficient, fie își vor întinde rădăcinile pe sub clădiri.
Nu planta gazon sau arbuști, plante s.a. înainte să identifici tipul de sol și astfel să știi exact ce soiuri să achiziționezi.
A avea o temă pentru stilul de grădină pe care ai dori să îl ai în curtea ta, poate fi de mare ajutor atunci când decizi ce să alegi și ce să cumperi, așa că poate fi util să răsfoiești portofoliul de grădini amenajate de noi, cei de la Unique Landscaping.
Pentru a găsi un inginer peisagist calificat, contactează-ne aici.
(surse: www.rhs.org.uk , www.themiddlesizedgarden.co.uk )
Te-ar putea interesa
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp
10 idei de amenajare grădini cu stil
Dacă ai tot amânat să îți amenajezi grădina, poate câteva idei fabuloase ar putea fi impulsul final de care ai nevoie pentru a-ți suna inginerul peisagist pentru o ceașcă de cafea și o sesiune de planificare! Fie că îți place o grădină contemporană și socială sau un spațiu tradițional în stil rustic, plin de plante și flori, avem câteva idei potrivite pentru tine. Găsești aici 10 idei de amenajare grădini cu stil.
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii
Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii. Dacă este și cazul tău, atunci urmează sfaturile noastre.
Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes
Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.
10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă
Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.
Unique Landscaping la Deco Days 2023
Știți deja cât de importante considerăm noi că sunt întâlnirile față în față, așa că ne-am pregătit cu idei de design și servicii complete pentru orice tip de spațiu verde și ne-am instalat standul verde fix la…Deco Days 2023, singurul festival de design interior din România.
Acolo v-am primit cu drag pe voi toți, publicul iubitor de spații verzi și grădini, iubitor de natură! În Foaierul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, timp de 4 zile, între 7-10 septembrie, v-am povestit cu pasiune despre ceea ce facem noi în domeniul amenajării de grădini și spații verzi.