10 sfaturi pentru îngrijirea grădinii vara

E miezul verii iar grădinile sunt pline de culoare și parfum!

Întotdeauna există o mulțime de muncă de făcut în grădină, dar poate că acum e momentul perfect pentru a profita la maximum de serile lungi de vară, să te relaxezi și să te bucuri de roadele muncii de la începutul anului.

Parfumul florilor, precum trandafirii și Caprifoiul, umplu aerul, mai ales spre sfârșitul zilei. Savurează momente liniștite alături de familie, poate la o înghețată sau în jurul piscinei, sau organizează o petrecere ad-hoc în grădină, cu mai mulți invitați!

Orice ai alege, lasă lucrările de întreținere a grădinii pentru a doua zi sau, și mai bine, planifică totul din timp cu ajutorul tehnologiei moderne cum ar fi un sistem automatizat de irigat cu wifi. 

Lucrări de întreținere a grădinii

Apa – acordă-i o atenție deosebită

Dacă ești un iubitor al faunei din zonă, asigură-te că păsărelele au suficientă apă în timpul perioadelor secetoase. Acordă o atenție deosebită plantelor noi și tinere, care trebuie bine udate, pe tot parcursul verii. Plantele din ghivece sunt deosebit de vulnerabile la secetă, așa că dă-le multă apă (ghivecele suspendate pot necesita udare chiar de două ori pe zi) și hrănește-le cu îngrășământ pentru plante o dată la două săptămâni.

Gazonul – nu uda în fiecare zi

Nu este nevoie să uzi gazonul în fiecare zi, decât dacă este absolut necesar. Unii preferă să ude bine de tot, până la îmbibare, o dată sau de două ori pe săptămână, în loc de o stropire în fiecare zi. Reține că gazonul poate suferi și se poate îngălbeni și de la prea multă apă. În schimb, este recomandat să administrezi gazonului o hrană lichidă, fie în luna iunie, fie în iulie. Vei observa cum acest lucru îi va da un impuls rapid și îi va permite să treacă cu bine peste vară.

Gazonurile noi – fie role, fie însămânțate la începutul anului – vor necesita cu siguranță udare atentă, pe vreme secetoasă. Acest lucru este de o importanță vitală întrucât dacă apucă să se usuce, este practic imposibil să remediezi daunele după ce au avut loc deja.

Gardul viu – ține creșterea sub control

Iulie este o lună bună pentru a tunde gardurile vii de conifere, ca să le poți ține creșterea sub control. Ai însă grijă să nu deranjezi păsările care ar putea să cuibărească în gard.

Există specii – precum Chiparosul Leyland – care au o creștere foarte rapidă și pot deveni foarte înalte iar dacă sunt neglijate, pot deveni o adevărată pacoste. Ca și regulă generală, aplicabilă tuturor gardurilor vii de conifere, acestea trebuie tăiate cel puțin o dată pe an, de preferință de două ori, pentru a le putea ține sub control. Pentru a dezvolta un strat gros de creștere, cu frunze pe suprafața gardului viu, trebuie să începi tunderea când arbuștii sunt mici, cu mult înainte să atingă înălțimea și lățimea pe care ți le dorești.

Florile uscate – îndepărtează-le zilnic

Dacă grădina ta are zone goale, o modalitate simplă de a o anima este să amplasezi ghivece cu flori de vară, care vor oferi culoare instantaneu, chiar dacă temporar. Alternativ, poți amenaja noi paturi de flori în care să plantezi plante perene colorate, care vor înflori în fiecare an.

Îndepărtarea florilor uscate este o sarcină aproape zilnică în grădină, pe perioada verii, deoarece multe flori se scutură și încep să formeze semințe. Dacă însă florile vechi sunt îndepărtate imediat ce se trec, perioada de înflorire poate fi prelungită. Acest lucru este deosebit de important la trandafiri, spre exemplu. Cum se face tăierea? Se taie cu foarfecele de gradină, chiar deasupra mugurilor puternici de pe tulpină.

Buruienile – nu le lăsa să crească

Plivește cu sapa sau trage cu mâna buruienile cât sunt încă mici. Alege o zi secetoasă și lasă buruienile la suprafața pământului, să se ofilească. Buruienile perene – precum păpădia – sunt mai dificil de gestionat; acestea trebuie să fie săpate și îndepărtate complet întrucât dacă se lasă vreo urmă de rădăcină în sol, se revigorează și se dezvoltă din nou!

Metode pentru a-ți proteja grădina de căldura excesivă

Arta în grădină - amenajare 80 mp grădină în cluj

Câteva lucrări preventive, de sezon, pot fi cheia îngrijirii cu succes a grădinii tale de vară, evitând efectul valurilor de căldură dăunătoare. Chiar dacă nu ai un termometru, poți căuta semne de stres termic chiar în grădină. Când le vezi, înseamnă că este necesară o protecție suplimentară.

Semnele stresului termic includ: ofilirea, căderea florilor și a frunzelor și pete gălbui pe frunze și fructe etc. Stresul termic poate deteriora irevocabil grădina, așa că ai mare grijă să o protejezi prin câteva măsuri preventive ce pot fi simplu realizate!

Menține solul umed folosind sisteme de irigare

Solul umed va proteja rădăcinile de căldură și va oferi plantelor umiditatea necesară. Cea mai bună metodă este să folosești sisteme de irigare care alimentează un flux ușor de apă direct la suprafața solului, în mod uniform și continuu. Pentru a oferi cea mai bună protecție grădinii împotriva căldurii excesive, umiditatea solului ar trebui să ajungă până la 10 centimetri în adâncime.

Mulcește pentru a proteja solul de soare

Mulcirea sau acoperirea grădinii cu un strat de mulci gros protejează în mod dublu de soare: ajută solul să rețină umiditatea dar și nutrienții. Poți folosi mulciul nu numai vara ci chiar și în lunile de iarnă, atunci când dorești să protejezi grădina de îngheț și de frigul aspru.

Mulciul este considerat un bun izolator, reținând căldura atunci când afară este rece și rămânând răcoros atunci când afară este cald. Mulciul în pungi poate fi găsit la centrele de grădinărit sau poate fi făcut manual, chiar acasă.

Curăță-ți grădina 

Îndepărtarea buruienilor nefolositoare reduce competiția pentru umiditatea limitată și nutrienții existenți în sol. Temperaturile ridicate usucă însă rapid solul, punând plantele în pericol. Lasă-ți arbuștii și plantele cu flori să profite de tot ceea ce pot obține din sol, reducând concurența cauzată de buruieni și vegetația nedorită.

Umbrește împotriva razelor directe ale soarelui

Lumina directă a soarelui poate fi dăunătoare pentru multe dintre plante, dar și pentru sol. Una dintre cele mai simple soluții este să creezi zone de umbră. Poți folosi huse din pânză, cearșafuri vechi sau paravane vechi, ușoare și în culori deschise care să reflecte lumina în loc să o absoarbă. Bineînțeles, poți achiziționa umbrele sau paravane de grădină de la centrele de grădinărit.

Pentru un flux optim de aer, umbra de protecție ar trebui să fie la circa 1 metru distanță față de plante. Folosind PVC, poți crea o structură flexibilă pentru a vă menține umbra, care poate fi ulterior îndepărtată, atunci când temperatura scade. Un scut de umbră poate fi realizat și pur și simplu atârnând o cârpă pe o linie întinsă între 2 stâlpi temporari sau permanenți.

Urmărește prognoza meteo pentru protecția grădinii tale

Verifică vremea prognozată pentru zona ta, cel puțin o dată pe săptămână. Dacă știi în avans când poate veni un val de căldură, vei avea timp să-ți protejezi grădina și să salvezi toată munca grea și risipa de efort și bani!

Nu uita: fiecare sezon vine cu câte o provocare, iar vara nu face excepție. Trebuie să avem grijă nu numai de noi înșine, ci și de grădinile noastre. Pentru a avea o grădină frumoasă în orice anotimp rămâi informat și nu ezita să ceri părerea sau intervenția experților.

 

Unique Landscaping are o echipă a cărei competențe îi permite să ofere servicii complete de amenajări grădini.

Proiectele noastre de amenajări grădini și spații verzi sunt precise și funcționale!

Oferim servicii de proiectare gradină 3D, planuri 2D, proiectare parcuri și spații verzi. Punem în valoare estetica ascunsă a locației, în acord cu cele mai noi trenduri din peisagistică, urbanism ți design exterior de gradină. Oferim consultanță în amenajarea grădinii și servicii complete de amenajare grădini, parcuri, spații verzi în Cluj, Alba, Sibiu și alte localități din Transilvania.

Te-ar putea interesa

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Sfaturi pentru o plantare de toamnă de succes

Deși mulți oameni presupun că cel mai bun moment pentru a planta arbori, arbuști și flori este primăvara, deoarece au în față întregul sezon cald pentru a crește și pentru a se aclimatiza, vremea în lunile de primăvară nu este întotdeauna avantajoasă.

read more
10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

10 sfaturi pentru amenajare grădină în pantă

Există numeroase moduri în care o grădină în pantă poate fi proiectată și amenajată. Un design inteligent de amenajare grădină poate transforma un spațiu incomod într-o zonă exterioară ideală, chiar dacă nu este la nivel.

read more
7 motive pentru care ar trebui să apelezi la un peisagist

7 motive pentru care ar trebui să apelezi la un peisagist

Un arhitect peisagist profesionist este cea mai bună opțiune, atât dacă o iei de la zero cu proiectarea și amenajarea spațiului tău verde cât și dacă dorești să refaci designul grădinii, în cazul în care ai moștenit un design învechit sau dacă noile nevoi cer facilități și amenajări diferite.
Dar cât costă un design de grădină?

read more
Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Lucrări de făcut în grădină, înainte de vacanță

Luna august este sinonimă cu vacanțele însorite și călătoriile și s-ar putea ca, în graba de a evada de acasă, să uiți de întreținerea grădinii. Iată o mică listă cu lucrări de finalizat înainte de plecare. Dacă le bifezi, poți fi sigur(ă) că la întoarcere grădina ta va arăta la fel de bine întreținută ca și înainte. În timp ce tu te bucuri de vacanță, grădina ta experimentează o schimbare dramatică pe parcursul lunii august. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ai grijă de grădina ta, chiar și de la distanță.

read more
Grădini mari – 20 de idei de amenajare creativă

Grădini mari – 20 de idei de amenajare creativă

Indiferent de timpul sau bugetul pe care le ai la dispoziție, ideile noastre de amenajare a grădinii mari au fost alese pentru a te ajuta să-ți transformi spațiul exterior, într-un mod semnificativ. Evident că nu vei putea implementa toate cele 20 de idei, chiar dacă dispui de o grădină cu suprafață mare sau foarte mare; dar unele dintre aceste idei sunt cu adevărat indispensabile.
Specialiștii îți recomandă să tratezi spațiul exterior ca pe o extensie a casei și să armonizezi design-urile; cu alte cuvinte să abordezi procesul de alegere a ideilor pentru grădină cu aceeași creativitate și atenție ca și ideile pentru amenajarea interiorului casei tale.

read more
30+ idei de amenajare grădină

30+ idei de amenajare grădină

Suntem siguri că și tu te-ai întrebat ce să (mai) faci ca să-ți amenajezi grădina să fie mai frumoasă; cum să procedezi ca să-ți fie mai ușor să întreții spațiul tău verde, după ce amenajarea se va fi realizat; ce stil de grădină ai putea adopta și ce idei de amenajare ai putea folosi pentru propria grădină?
Ca să-ți fie misiunea mai ușoară, noi îți oferim un ghid de amenajare grădină, bazat pe îndelungata experiență a echipei noastre de peisagiști.

read more
Amenajări grădini cu pomi

Amenajări grădini cu pomi

Ce pomi sunt cei mai potriviți pentru grădina ta și cum îi alegi? Pomii cel mai des întâlniți în grădinile mari și mai mici includ arțarii, chiparoșii, cireșii, magnoliile, mesteacănul și multe alte specii de arbori și arbuști. Dar poate cel mai important este să apelezi la sursele disponibile pentru a vedea de ce tipuri de pomi ești tu atras(ă), a identifica de unde să îi achiziționezi cât și modalități de a integra pomii în designul propriei grădini. Nu în ultimul rând, este necesar să te gândești la scopul amenajării grădinii cu pomi: pentru flori, fructe sau pentru un frunziș generos, care să îți facă umbră naturală, vara?

read more
Cum îngrijim grădina primăvara

Cum îngrijim grădina primăvara

Aerul de primăvară îi însuflețește pe grădinari poate mai mult decât pe oricine. Îi face să ardă de nerăbdare să își pună salopetele de lucru și să ajungă în grădină.
Sunt multe lucrări de făcut odată cu renașterea naturii, începând de la banala dar necesara curățenie și până la plantări noi sau chiar restructurări ale spațiilor grădinii.

read more
Amenajare grădină cu flori

Amenajare grădină cu flori

Unora le plac grădinile pline cu flori și poate cu un design rustic, alții se dau în vânt după iarbă și doresc mulți metri pătrați de gazon care să aducă a grădină englezească; iar unii preferă, pur și simplu, straturile de legume, arbuști și arbori. Orice tip de grădină ți-ar face ție sufletul să zâmbească, este bine să știi cum să o amenajezi

read more
Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta

Cum să alegi un sistem de irigații potrivit pentru grădina ta

Udarea corectă a grădinii tale este unul din factorii cheie pentru a o menține sănătoasă și frumoasă. Există însă multe sisteme de irigații diferite, ceea ce te-ar putea pune în încurcătură atunci când dorești să alegi unul din ele. Asta, întrucât toate au avantajele și dezavantajele lor și, uneori, poate fi dificil să-l identifici pe cel mai potrivit pentru grădina ta.

read more
Importanța amenajării spațiului verde pentru angajați

Importanța amenajării spațiului verde pentru angajați

Pentru majoritatea oamenilor activitatea la locul de muncă se desfășoară într-un spațiu interior. Dar știai că realmente ne petrecem 90% din viață în interior, în clădiri cu o calitate a aerului care este, în medie, de cinci ori mai proastă decât calitatea aerului exterior?

read more
Idei de amenajare curte mare

Idei de amenajare curte mare

Primul pas în crearea unui design de grădină este stabilirea unui stil al grădinii – mai ales în cazul amenajării unui nou spațiu verde. Dar, este un punct de plecare bun chiar și în cazul în care dorești doar să dai un ”refresh” grădinii sau curții tale

read more
Cum îți amenajezi ieftin curtea

Cum îți amenajezi ieftin curtea

Dacă ești pasionat(ă) de grădinărit, ai putea nu doar să încerci să îți amenajezi singur curtea – mai ales dacă ai un spațiu mic -, ci și să faci lucrările periodice de întreținere. Cu această pasiune din partea ta și cu puțin ajutor de la noi privind idei de amenajare curte ieftin, orice curte mică poate să se transforme într-o operă de artă peisagistică.

read more
Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi

Tendințe 2023 în amenajarea grădinilor și spațiilor verzi

Despre importanța amenajării spațiilor verzi știm doar lucruri bune. Spațiile verzi urbane au fost concepute pentru a satisface nevoile indivizilor și a grupurilor sociale. Grădinile, parcurile, pădurile urbane, străzile mărginite de copaci și malurile râurilor susțin bunăstarea noastră în orașe, oferind spațiu pentru odihnă, relaxare și exerciții fizice și prin menținerea temperaturilor scăzute în orașe

read more
Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Amenajarea grădinii în funcție de anotimp

Unii spun că cel mai bun sezon pentru a amenaja o grădină este toamna-iarna, pentru că: ai mai multe șanse să obții o programare la un peisagist bun, care are agenda plină în restul anului; vremea e mai umedă și favorizează plantarea și aclimatizarea bună a arborilor, arbuștilor și a florilor perene dar și a gazonului etc.

read more
9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

9 sfaturi pentru îngrijirea grădinii pe timp de iarnă

Odată ce temperaturile scad avem tendința de a ne cuibări în așternuturi, la cald, eventual în fața unui film bun, în detrimentul lucrului în grădină. Totuși, natura își vede de cursul ei iar grădinarii adevărați știu că trebuie să aibă grijă de spațiul verde, pregătindu-l pentru lunile cu vreme rece și întunecată pentru a putea să se bucure de grădină la primăvara viitoare. Întrebarea care se pune este, cu atâtea sarcini de făcut în grădină, ce este cu adevărat important?

read more
Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

Tot ce trebuie știi despre amenajarea grădinii

Ai o grădină nouă sau dorești să o reamenajezi pe cea veche, dar nu știi de unde să începi? Amenajarea grădinii poate fi incitantă, dar și descurajantă. Indiferent dacă ai o bucată de teren goală sau ai moștenit o grădină deja amenajată de proprietarul anterior, poate fi dificil să știi de unde să începi și care sunt pașii.

read more
Contacteaza Unique Landscaping pe Whatsapp